Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De Formule 1-bolide van de toekomst volgens Verstappen

Hoe zien de Formule 1-bolides er over een paar jaar uit en wat ligt er dan onder de motorkap. Max Verstappen heeft daar in het ideale scenario wel een idee over.

Max Verstappen liet zich in de voorbije weken herhaaldelijk negatief uit over de nieuwe Formule 1-reglementen voor 2026, waarbij zowel actieve aerodynamica en meer elektrisch vermogen belangrijke rollen spelen. Volgens eerste simulaties zou het volgens Red Bull lonen om op de rechte stukken terug te schakelen omdat dit beter zou zijn om de batterijen op te laden. Max Verstappen, die voor wat betreft die bevindingen al werd tegengesproken , vindt alles nodeloos gecompliceerd worden. Daarom werd hem op Silverstone gevraagd hoe in zijn ogen de F1-auto van de toekomst eruit zou moeten zien. Daarbij blijft hij realistisch. "De auto's van nu zijn ontzettend snel, maar de auto's van 2020/2021 waren wendbaarder en daarom leuker, ook al waren die eigenlijk ook al veel te zwaar", aldus Verstappen tegenover onder meer RacingNews365 . "Om die reden zou ik heel snel afscheid nemen van alle hybride componenten." Wat daar dan voor in de plaats moet komen? Verstappen is van één motor in het bijzonder gecharmeerd, een motor die je vandaag de dag met klimaatneutrale brandstoffen prima kunt laten draaien: "Elke keer als ik weer in een auto stap met een V8-motor (bijvoorbeeld voor een demo, red.), valt het me op hoe soepel die motor loopt. De topsnelheden liggen lager in vergelijking met wat we nu hebben, maar het moment van oppakken en het koppel... het gaat zo soepeltjes. Het op- en terugschakelen verloopt veel natuurlijk dan nu."

De wens van Verstappen om met lichtere auto's te racen is een vurige wens, maar hij weet ook dat men niet terug kan naar auto's die 500 of 550 kilo wegen: "De moderne veiligheidseisen worden steeds strenger en het sterker maken van de auto's gaat gepaard met een toename van het gewicht, maar op dit moment zijn de auto's echt té zwaar. Daar moeten we naar kijken." Kleinere wielen kunnen al gewichtsbesparend werken: "Met die grote wielen zie je niet veel bij het ingaan van de bochten, waardoor het moeilijk is om de apex te raken. Ik geef dan ook de voorkeur aan kleinere wielen, dat is gewoon leuker", vervolgt Verstappen, die tot slot het puntje 'aerodynamica' aanstipt. "Ik zou de auto meer draggy (gevoelig voor luchtweerstand) maken. Dan zijn we niet meer zo afhankelijk van DRS. De nieuwe auto's voor 2026 zullen opnieuw minder drag hebben, waardoor inhalen onder de nieuwe reglementen wederom lastiger zal worden."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"