Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De gevolgen van de coronabesmetting bij Red Bull

Jonathan Wheatley, de sportieve directeur van Red Bull, is geveld door het coronavirus. Wat voor invloed heeft het op het team van Max Verstappen?

Donderdagochtend kwam het nieuws dat een van de Red Bull-kopstukken positief was getest op het coronavirus. Jonathan Wheatley, de sportief directeur van het team van Max Verstappen en Alexander Albon, moet in ieder geval komend weekend vanaf de zijlijn toekijken hoe er wordt geracet in Bahrein. De kans is groot dat hij ook de komende weken afwezig is aan de pitmuur van de Oostenrijkse renstal. Wat zijn de gevolgen voor het team?

Wie is Jonathan Wheatley eigenlijk?

Hij is de sportief directeur van Red Bull, zoals je inmiddels wel al weet. Al jaar en dag is hij een vaste waarde bij het Oostenrijkse team, nadat hij in 2006 de overstap maakte van Renault naar Red Bull. Op dat moment was Renault het beste team, maar toch zag hij een overstap naar het beginnende Red Bull-team als een mooie uitdaging. In de jaren daarvoor maakte hij naam bij Benetton, waar hij als monteur binnen was gekomen aan het begin van de jaren negentig. Daar werkte hij zich op tot de functie van hoofdmonteur, alvorens hij dus de overstap maakte naar het jeugdige Red Bull-team. Daar was hij een van de drijvende krachten achter het team in de succesvolle periode van Sebastian Vettel en ook de laatste jaren is hij niet weg te denken van de pitmuur van het team.

Wat doet Wheatley?

Als sportief directeur houdt Jonathan Wheatley zich met allerlei verschillende zaken bezig die, je raadt het al, betrekking hebben op de sportieve kant van het Red Bull-verhaal. Normaal gezien woont hij elke (de)briefing bij van het team en houdt hij het overzicht over wat er op allemaal gebeurt binnen het team. Zo kent hij alle sportieve FIA-regels tot in de details, zodat hij weet wat wel en niet kan tijdens een training, kwalificatie of race en wat de gevolgen zijn als bijvoorbeeld Max Verstappen zijn boekje te buiten gaat en de regels overtreedt. Daarnaast is hij ook degene die leiding geeft aan de pitcrew van Red Bull. De razendsnelle mannen worden door hem klaargestoomd, in de gaten gehouden en getraind, zodat ze tijdens de Grands Prix kunnen schitteren zoals ze dat de afgelopen jaren altijd doen.

De gevolgen van zijn afwezigheid

Wheatley werd positief getest in het Verenigd Koninkrijk, voordat hij af kon reizen naar Bahrein. Daardoor hoeven geen andere Red Bull-personeelsleden in quarantaine en lijkt de kans op andere besmettingen dan ook niet aanwezig. Red Bull heeft aangegeven dat de rol van Wheatley zal worden opgenomen door enkele andere personeelsleden in Bahrein. Aangezien zijn takenpakket nogal uitgebreid is, lijkt dit dan ook de meest logische oplossing te zijn. Hij zal de pitcrew niet kunnen klaarstomen voor de Bahreinse Grand Prix, maar aangezien het team al jarenlang op hoog niveau presteert in de pitstraat, lijkt er geen nood aan de man te zijn. De pitcrew zal van een race zonder de Brit niet plots als een kaartenhuis uiteen vallen. Al met al is het zeker niet ideaal dat Wheatley in ieder geval dit weekend toe moet kijken en mogelijk ook de rest van het seizoen. Red Bull zal als professionele organisatie echter zeker wel in staat zijn om het ontstane gat op een fatsoenlijke manier op te vullen door de opeenvallen taken logisch te verdelen. De razendsnelle Verstappen had het geluk niet aan zijn zijde in Turkije, maar kan hij in Bahrein wel Mercedes verslaan? Alles over de GP van Bahrein in de nieuwste editie van de Formule 1-podcast van RacingNews365, die hieronder te beluisteren is.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"