© Getty Images/Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

De hoogte- en dieptepunten van Max Verstappen in Japan

03 okt. 2018 18:45 Jan van der Burgt 0 reacties
Max Verstappen keert komend weekend terug op het circuit waar hij zijn eerste stappen zette in de Formule 1. Nadien verging het hem er ook erg goed met twee tweede plaatsen. Nooit finishte hij er buiten de punten.

2014 - Toro Rosso
In 2014 verbaast Red Bull vriend en vijand door de piepjonge Max Verstappen op te nemen in het talentenprogramma en hem een stoeltje aan te bieden bij Toro Rosso. Verstappen hapt toe en mag in weekend van de Grand Prix van Japan zijn eerste meters maken in de auto van Jean-Eric Vergne. De Fransman kijkt vanaf de pitmuur toe hoe Max Verstappen naar de twaalfde tijd snelt, maar ook hoe hij de STR9 aan de kant moet zetten met panne. Het indrukwekkende debuut van Max Verstappen is desondanks een feit, maar wordt overschaduwd door het afschuwelijke ongeluk van Jules Bianchi dat hem uiteindelijk het leven zou kosten.

2015 - Toro Rosso
Een jaar later keert Max Verstappen als racecoureur van Toro Rosso terug op Suzuka. De kwalificatie loopt uit op een deceptie als in Q1 zijn auto het begeeft. Op dat moment had hij zich al geplaatst voor Q2, maar daarin zou hij schitteren door afwezigheid. Omdat hij zijn auto op een gevaarlijke plek neer zou hebben gezet, ontvangt hij een gridstraf van drie plaatsen.

Een dag later begint de jongeling de race dus zo goed als van achteraan. Hij knokt zich echter lekker naar voren. Meest in het oog springende manoeuvre is zijn inhaalactie op tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso. Hij gaat hem buitenom voorbij in de eerste bocht van het circuit. In de slotfase van de race passeert Verstappen teamgenoot Carlos Sainz om beslag te leggen op een nette negende plaats.

Kwalificatie: 15e
Race: 9e

© Getty Images / Red Bull

2016 - Red Bull
Max Verstappen weet zich in elke vrije training te verbeteren, maar komt op zaterdag in de Red Bull RB12 niet verder dan de vijfde plaats in de kwalificatie. Hij wint echter twee plaatsen op de grid als Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen beiden een gridstraf krijgen. Vettel voor een touche een race eerder en Raikkonen voor het wisselen van de versnellingsbak.

Bij de start wint Verstappen direct nóg een plekje, omdat Lewis Hamilton bijna niet wegkomt bij de start. Max Verstappen houdt vast aan die tweede plaats, maar komt aan het eind van de race wel onder druk te staan van diezelfde Hamilton. Bij de chicane plaatst de Mercedes-coureur zijn aanval, maar Verstappen houdt de Brit van zich af door zijn lijn over te nemen. Hamilton remt te laat en zeilt rechtdoor in de chicane, waarmee de dreiging voor Verstappen wegvalt.

Kwalificatie: 5e
Race: 2e

2017 - Red Bull
Weer een jaar later keert Verstappen terug op Suzuka als kersvers winnaar van de Maleisische Grand Prix. Opnieuw zit de Red Bull-piloot er goed bij, al moet hij in de kwalificatie wel teamgenoot Daniel Ricciardo voor zich dulden. Bij de start stelt hij echter direct orde op zaken door in bocht één zijn auto in een klein gat te wringen en de Australiër te passeren.

In de hairpin na het viaduct volgt de volgende inhaalactie op Sebastian Vettel. Even later blijkt die actie minder heroïsch als blijkt dat Vettel een probleem heeft met zijn auto en de strijd moet staken. De tweede plaats van max Verstappen komt alleen tijdens de pitstops in gevaar als hij bij het uitrijden van de pits naast Kimi Raikkonen komt te zitten. De Nederlander verdedigt echter de binnenkant en handhaaft zich op de virtuele tweede plaats. In de slotronden rijdt hij het gat naar de op zijn banden worstelende raceleider Lewis Hamilton dicht, maar een échte aanval blijft uit.

Kwalificatie: 5e
Race: 2e

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen