Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

• En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De hoogtepunten uit de laatste vijf edities van de Grand Prix van Bahrein

Dit weekend arriveert het Formule 1-circus in Bahrein voor de tweede race van het seizoen. De Grand Prix staat sinds 2004 op de kalender. In dit overzicht kijken we terug op de laatste vijf edities van de Grand Prix. Welke coureurs zijn sterk in de zandbak van Bahrein en kunnen daarom ook aanstaande zondag weer een hoofdrol vervullen?

2013 Nico Rosberg behaalde op de zaterdag van de Grand Prix zijn tweede poleposition uit zijn carrière. De Duitser kon deze poleposition niet verzilveren en stond al snel onder druk van landgenoot Sebastian Vettel en Fernando Alonso. De Ferrari van Alonso had problemen met het DRS-systeem en moest hierdoor twee keer stoppen. Jenson Button en Sergio Perez waren als McLaren-teamgenoten verwikkeld in een hevig gevecht. Vooraan reed Paul Di Resta een ijzersterke race en leek op weg naar een podiumfinish. Helaas voor de Schot waren de Lotus-coureurs die race te snel. Sebastian Vettel won de race voor Kimi Raikkonen en Romain Grosjean. 2014 In het eerste seizoen van de Mercedes-dominantie werd de Grand Prix van Bahrein een titanenstrijd tussen Hamilton en Rosberg. De Duitser startte van pole, maar verloor deze positie meteen bij de start aan zijn teamgenoot. In het begin van de race vochten de twee coureurs hard met elkaar. Rosberg gebruikte een andere strategie, waardoor hij de snellere banden had aan het einde van de race. Een grote klapper tussen Maldonado en Gutierrez zorgde voor een safety car. Rosberg probeerde het daarna nog een keer, maar Hamilton verdedigde sterk. Sergio Perez behaalde met de derde plaats een spectaculair podium voor Force India.

2015 Lewis Hamilton was oppermachtig in de kwalificatie en zo startte hij ook de race. Achter hem was het veel spannender tussen Rosberg, Vettel en Raikkonen. Rosberg haalde beide Ferrari-coureurs in en lag op de tweede positie. Raikkonen was een stuk sneller dan Vettel en probeerde met een andere strategie zijn teamgenoot te passeren. Dit lukte en de Fin opende de jacht op de twee Mercedes-bolides. Rosberg verremde zich en hier profiteerde Raikkonen optimaal van. Hamilton won de race en verstevigde hiermee zijn leiding in het kampioenschap. Max Verstappen viel uit met technische problemen. 2016 Tijdens de opwarmronde plofte Vettel zijn motor, waardoor de Duitser niet kon deelnemen aan de race. Lewis Hamilton startte van poleposition, maar verloor de leiding direct aan Rosberg. Tot overmaat van ramp werd Lewis geraakt door zijn latere teamgenoot Valtteri Bottas. Rosberg won uiteindelijk vrij gemakkelijk de race voor Kimi Raikkonen en Lewis Hamilton. De overwinning gaf Rosberg een comfortabele koppositie in het kampioenschap. Stoffel Vandoorne pakte in zijn debuutrace een punt voor McLaren. De Belg was de vervanger van de geblesseerde Alonso. Max Verstappen kende een ijzersterke race en finishte als zesde in de Toro Rosso.

2017 Valtteri Bottas startte van poleposition voor Hamilton en Vettel. De Fin startte sterk en leidde de race tot aan de eerste pitstops. Max Verstappen reed een sterke race tot hij uitviel met een remprobleem. Carlos Sainz crashte in de zijkant van Lance Stroll bij het uitrijden van de pitsstraat, wat zorgde voor een safety car-periode. Hierdoor kwam Vettel voorbij aan Bottas. De snellere Lewis Hamilton werd vervolgens ook nog voorbij gelaten door zijn teamgenoot, maar hij kon geen aansluiting meer vinden bij de Duitser. De viervoudig wereldkampioen won de race voor de twee Mercedes-coureurs.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"