Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De meest besproken momenten van Ayrton Senna

Overzicht van de meest besproken acties van Ayrton Senna Ter nagedachtenis aan ‘The God of Racing' hebben we een aantal van de mooiste en meest spraakmakende acties en momenten van Ayrton Senna uit zijn carrière geselecteerd. Senna door de straten van Monaco Het was geen geheim dat Ayrton Senna hield van de straten van Monaco. Met zijn uitstekende stuurmanskunsten en dosis lef was hij onnavolgbaar in het prinsdom.

g927NKAfeW8

Monaco was een van de meest succesvolle circuits van Senna. In 1984 scoorde hij verrassend zijn eerste podiumplaats tijdens de regenrace door als tweede te finishen. De opmars van Senna van achter uit het veld naar voren was indrukwekkend en de naam van Senna was gevestigd. Slechts eenmaal maakte Senna een grote fout in Monaco. Juist tijdens de Grand Prix waarin hij eenvoudig aan de leiding ging zakte zijn concentratie met nog 10 ronden te gaan weg. Het gevolg was dat Senna zijn auto in de vangrail parkeerde. Teamgenoot Alain Prost won de wedstrijd, een moment waarvan Ayrton jaren later nog aangeeft dat hij daarvan geleerd heeft. Hij zag het als een persoonlijk falen, zijn fout en die fout kon hij niet accepteren. Het triggerde hem om nog beter, nog sneller en nog geconcentreerder te racen.

Y3nnAtVq74o

De eerste overwinning van Ayrton Senna In 1985 komt Senna uit voor het team van Lotus in de prachtige Players auto. Tijdens de Grand Prix van Portugal regent het en vanzelfsprekend is Ayrton in zijn element. Hij wint op overtuigende wijze zijn eerste Formule 1 race.

weBsBuSfnRY

Senna Donington Park 1993 Een mindere kwalificatie van Senna gevolgd door een slechte start waarbij hij terug zakt naar de vijfde positie. In een halve ronde werkt hij zich met fantastische acties op naar de eerste positie. De Braziliaan laat zien dat hij in de regen onnavolgbaar is en pakt een voorsprong van enkele seconden per ronde. Senna werd met recht gezien als de beste regenrijder.

8p7xiZBpdl4

Senna vs Prost en de strijd om de wereldtitels Het gevecht tussen Senna en Prost neemt verhitte vormen aan in 1988 wanneer de beide rijders in de dominante McLaren de concurrentie vernederen. Met liefst 15 van de 16 gewonnen races, gaat de strijd om de titel tussen de beide kemphanen.In het begin van het seizoen verloopt alles nog goed, maar naarmate de wereldtitel in zicht komt ontstaan er de eerste spanningen. Senna pakt zijn eerste formule 1 wereldtitel. In 1989 zijn de beide heren weer teamgenoten bij McLaren en Senna laat zien dat hij de absolute leider wil zijn, daar waar hij urenlang in de pitsbox verblijft om de laatste details te bespreken is Prost veel relaxter. Tot het moment waarop Senna inloopt op Prost en de druk op de schouders van Prost komt te liggen. Porst besluit om Senna’s gedragingen te kopiëren: Blijft Ayrton in de pitsbox, dan doet hij dat ook. Al duurt het uren voordat alle details geanalyseerd zijn, hij zal zich niet laten intimideren door Senna. Tijdens de laatste race van het seizoen wordt de titel beslist. Senna moet winnen om kampioen te worden en Prost kan verdedigen. Dit zorgt ervoor dat op het circuit van Suzuka het tot een aanvaring komt tussen de beide heren. De grote vraag is echter: Wiens schuld is de crash? Is Senna te optimistisch? Of gooit Prost bewust de deur dicht? De beelden wijzen uit dat Prost wel erg vroeg instuurt.

n50TWnKujrE

Senna kan met hulp van de Marshalls zijn weg vervolgen maar wordt later gediskwalificeerd. Prost pakt de titel en Senna is woest In 1990 verkast Prost naar het team van Ferrari en wederom is de titelstrijd spannend tot het laatste moment. Senna traint zichzelf naar de pole maar moet op de vuile kant van de baan starten, terwijl Prost een duidelijk voordeel heeft. Bij de start pakt Prost de leiding en Senna is niet vergeten wat er in 1989 gebeurde. Doelbewust rijdt hij Prost in de eerste bocht van de baan. De titel is voor Senna, de relatie met Prost is nog verder verslechterd.

myaEBjK67k0

Senna wint zijn eerste thuisrace Hij moest er lang op wachten, maar in 1991 was het eindelij zo ver en wist Senna zijn thuisrace te winnen. De Brazilianen werden gek van vreugde, want hun idool won! Voor de Brazilianen was Senna veel meer dan een Formule 1 coureur.

mfflo9L6SRo

Op het internet zijn talloze korte clips, interviews, mooie acties en achtergrond verhalen over Senna terug te vinden. Onze tip is, bekijk eens wat beelden van Senna en, zeker voor de jongere generatie, weet je na een half uur wat voor bijzondere man deze Braziliaan was.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi