Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De meest bijzondere testliveries van Red Bull en andere F1-teams

De wintertestdagen in Barcelona staan voor de deur. Dit jaar zien we wederom een bijzondere testlivery, namelijk van Alfa Romeo. Het is niet de eerste keer dat we een team met speciale testkleuren zien.

Tijdens de Formule 1-wintertestdagen durft er nog wel eens een team gebruik te maken van een aparte, eenmalige testlivery. Wat te denken van Alfa Romeo, dat twee jaar geleden op 14 februari met een speciale Valentijns-testlivery kwam voor haar C39. Dit jaar zullen ze ook een testlivery gebruiken, waarmee ze hun bolide zullen camoufleren. Check hieronder de Valentijnslivery en de testlivery voor 2022, die we vorige week al in actie zagen tijdens de shakedown.

Red Bull

Ook Red Bull heeft er een handje van om met speciale liveries te komen tijdens de testdagen. Wat te denken van 2015, toen men als een zebra het circuit op ging. Ook in 2018 zagen we een bijzondere blauw-witte kleurstelling, waarmee Max Verstappen en Daniel Ricciardo in het rond reden. Back in the day, toen Red Bull net Jaguar had overkocht, had het slechts enkele dagen de tijd om een testlivery te verzinnen voor de testdagen na afloop van het 2004-seizoen. Het team kwam, hoe kan het ook anders, als een Red Bull-blikje de baan op.

Williams FW36 - 2014

Op de Williams FW36 uit 2014, zagen we een speciale testlivery, voordat het team overschakelde naar de bekende Martini-livery.

Ferrari F300 - 1998

Een zwarte Ferrari? Jazeker! In 1998 zagen we een geheel zwarte wagen tijdens een Ferrari-testdag op Fiorana, waar Michael Schumacher achter het stuur zat. Alhoewel de zwarte wagen niet terugkeerde, zagen we in 2001 wel een keer een zwarte neus op de Italiaanse bolide. Dat was eenmalig tijdens de Grand Prix van Italië, die kort na 11 september plaatsvond.

Renault R.S. 18 - 2019

In 2019 kwam Renault met een nagenoeg volledig zwarte bolide. De gele kleuren waren, op het racenummer van de coureurs na, niet terug te vinden. Tijdens het seizoen weer wel, want toen was de wagen 'gewoon' geel-zwart.

Honda RA099 - 1999

Na een periode uit de Formule 1 te zijn geweest, zinde Honda weer op een terugkeer. In 1999 werd er uitvoerig getest door Jos Verstappen in de RA099. De volledig witte Honda zette competitieve rondetijden neer, maar nadat het technische kopstuk achter de wagen, Harvey Potlethwaite, tijdens een testdag in Jerez plotseling overleed door een hartaanval. Honda keerde wel terug als motorleverancier in 2000, waarna het in 2006 het BAR-team overnam.

BAR 01 - 1999

Toen Tyrell overging in British American Racing (BAR) in 1999, wilde men haar twee bolides van twee verschillende bolides voorzien. Daarmee kon men twee tabakproducten promoten, maar de FIA verbood dat. Daarna zagen we een verschrikkelijke (volgens sommigen althans) livery, waarbij elke kant van de wagen er anders uit zag en er over het midden van de wagen een grote rits liep. Tijdens de pre season test kwam Jacques Villeneuve echter nog in een sponsorloze wagen voor de dag, met een blauw-zwart-zilveren combinatie. Een veel mooiere bolide dan het uiteindelijke werk dat we in 1999 op de baan zagen tijdens het seizoen.

McLaren MP4/21 – 2006

McLaren gebruikte in 2006 een felgekleurde oranje livery tijdens de wintertest in Barcelona. De voorganger van het team, de MP4/20 was razendsnel tijdens het voorgaande seizoen, maar onbetrouwbaarheid kostte ze het coureurs- en constructeurskampioenschap. Maar in tegenstelling tot de MP4/20, kwam de MP4/21 niet eens in de buurt van de titel en McLaren won voor het eerst in tien jaar geen enkele race. Het team switchte in 2018 alsnog naar de nu zo bekende papaya-livery, die vanaf 2021 een likje lichtblauw en zwart erbij heeft gekregen.

Toyota TF01 - 2002

Het is geen geheim dat Toyota het team met het grootste budget was tussen 2002 en 2009. Het team testte de auto een jaar lang voor ze hun debuut maakten tijdens de Grand Prix van Australië in 2002. Het team bleef racen in het traditionele rood-wit, maar met meer wit dan op de test-livery.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"