Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Visa Cash App RB

De metamorfose van AlphaTauri: dit gaat er allemaal veranderen

AlphaTauri is misschien wel het team waar het meeste gaat veranderen in 2024. Als je op zoek gaat naar gelijkenissen met 2023, kom je bedrogen uit als je de coureurs niet meerekent. Een overzicht.

Ricciardo Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

AlphaTauri: het is een team met een rijke en bewogen geschiedenis. Het Italiaanse team begon in 2006, toen als Toro Rosso en met steun van Red Bull, aan een Formule 1-avontuur en is door de jaren heen toch vrij succesvol geweest. In 2008 won Sebastian Vettel in Italië een race voor het kleine team en in 2020 voegde Pierre Gasly daar, op hetzelfde circuit, een nieuw hoofdstuk aan toe.

Toch lag de focus vooral op het opleiden van jonge coureurs. Onder andere Vettel, Daniel Ricciardo en Max Verstappen gingen via Toro Rosso naar het grote Red Bull en wisten daar vele successen te behalen. In 2023 ging het niet altijd even goed voor AlphaTauri. De auto presteerde ondermaats in de beginfase van het seizoen. Toch heeft het team goede hoop dat het beter gaat na alle veranderingen. De slotfase van 2023 was zeer sterk met een aantal puntenfinishes, wat resulteerde in de zevende plaats in het constructeurskampioenschap.

Er gaat dus ontzettend veel veranderen bij het sympathieke team. Wat wel hetzelfde blijft? De line-up. Ricciardo en Yuki Tsunoda mogen aanblijven en moeten mooie resultaten gaan behalen in 2024.

De teamnaam

Het staat al een tijdje vast dat AlphaTauri afscheid neemt van de huidige naam. Hoe het team gaat heten, is nog niet bekend, maar feit is wel dat het gelijknamige kledingmerk 'van de borst verdwijnt'. Eerst was er sprake van dat Red Bull het team misschien wilde verkopen, maar dat idee werd al snel naar de prullenbak verwezen. Normaal gesproken wordt voor de start van het seizoen bekend hoe AlphaTauri in de nabije toekomst door het leven gaat.

Peter Bayer was in een exclusief interview met RacingNews365 al heel opgewonden over de aangekondigde veranderingen. "We hebben geweldige progressie geboekt aan de commerciële kant van het verhaal. We hebben een nieuwe naam voor het team, een nieuwe identiteit voor het team is ontwikkeld. De aandeelhouders hebben afgelopen week alle plannen goedgekeurd. In Thailand (Red Bull is deels in Thaise handen, red.) hebben we een vergadering gehad waarbij we het eens zijn geworden over de wereldwijde strategie en al die vergelijkbare onderwerpen. We zijn er dus helemaal klaar voor. Er komt een compleet nieuwe set met partners, heel spannend."

De teambaas

Stiekem gaan we allemaal Franz Tost wel een beetje missen. De harde, maar rechtvaardige Oostenrijker nam afgelopen seizoen afscheid van AlphaTauri en de Formule 1. Tost werkte achttien seizoenen bij het team en wordt geroemd om zijn rol in de ontwikkeling van topcoureurs. Als Tost je teambaas was, wist je zeker dat je stappen zou zetten. Laurent Mekies is de nieuwe teambaas na zijn vertrek bij Ferrari.

De visie

AlphaTauri is van origine een juniorteam van Red Bull. Die visie gaat echter veranderen in 2024. Het team wil een stabiele factor in het middenveld worden en focust zich niet meer uitsluitend op het ontwikkelen van jonge coureurs. Met Ricciardo heeft het team een ervaren man in huis. De Australiër moet Tsunoda gaan helpen in zijn ontwikkeling.

Bayer legde uit hoe AlphaTauri het aan wil gaan pakken. "We zullen absoluut geen B-team meer zijn. Maar ik denk dat we nog steeds een van de andere strategische opdrachten proberen te vervullen, namelijk het uitvoeren ontwikkelingsprogramma voor junioren. Dat doen we alleen op een iets andere manier. We racen niet meer met twee rookies, maar we hebben altijd één ervaren coureur die een jonge coureur onder zijn hoede neemt en hem helpt zich te ontwikkelen."

Daar komen duidelijke doelen bij kijken. "De aandeelhouders verwachten niet dat we het wereldkampioenschap winnen. Dat is ook niet realistisch. Ze willen wel dat we om P5 vechten. Red Bull gaat vechten om de eerste plaats, maar ons doel is P5. Dat is al vrij significant als je kijkt naar de concurrentie. Om die positie te bereiken, moeten we een waardig Formule 1-team zijn. Daarom investeren we in faciliteiten."

Samenwerking met Red Bull

AlphaTauri ging de afgelopen jaren steeds meer op eigen benen staan, maar betaalde daar ook wel de prijs voor. Het team ziet nu in dat de hulp van Red Bull heel belangrijk is. De zelfontworpen auto was in 2022 en 2023 eigenlijk niet goed genoeg en AlphaTauri had daarom moeite om in het middenveld te acteren. Om die reden koopt het Italiaanse team vanaf 2024 weer volop onderdelen van Red Bull.

Bayer was duidelijk over de reden van dat besluit. "We gaan de samenwerking met Red Bull maximaliseren en alle onderdelen gebruiken binnen de reglementen van de FIA. Dat hebben we dit jaar niet gedaan en dat beschouwen we als een fout van het team. Daarom gaan we dat zeker veranderen in 2024."

Wel gaat deze samenwerking nog veel tongen losmaken in 2024. McLaren en Ferrari kijken met argusogen naar Red Bull en AlphaTauri en zijn niet blij met deze situatie. Voorlopig deert het AlphaTauri niet en gaan ze door waar ze mee bezig zijn: een opmars.

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'