Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

De mogelijke bestemmingen voor Newey na zijn verrassende exit bij Red Bull

Adrian Newey lijkt Red Bull te gaan verlaten, daar waar hij de afgelopen achttien jaar voor heeft gewerkt. Als het daadwerkelijk gebeurt, wat zou dan zijn volgende halte kunnen zijn in zijn lange Formule 1-carrière?

Newey Ferrari
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De geruchten staken al vaker de kop op, maar nu lijkt het toch echt te gaan gebeuren: Adrian Newey, misschien wel de beste ontwerper ooit in de Formule 1, staat op het punt om Red Bull Racing te verlaten. Newey is al sinds 2006 in dienst van de Oostenrijkse renstal en hielp het team naar zes constructeurstitels en zeven coureurstitels. Vier titels voor Sebastian Vettel en de laatste drie waren natuurlijk een prooi voor Max Verstappen.

Newey heeft een contract tot en met het einde van het Formule 1-seizoen 2025, maar RacingNews365 heeft begrepen dat hij waarschijnlijk eerder vertrekt, namelijk aan het einde van 2024, met de suggestie dat hij onder zijn bestaande deal kan uitkomen om bij een nieuw team te gaan werken. Het is nog niet bekend of en hoe lang een eventuele gardening leave zal duren. Als we uitgaan van welke tijdlijn dan ook, dan blijft de mogelijkheid bestaan dat hij pas in 2026 bij een nieuw team aan de slag gaat.

Newey begon zijn F1-carrière eind jaren '80 bij Leyton House, waarna hij kampioen werd bij zowel Williams als McLaren. Het wordt echter niet verwacht dat hij terugkeert bij een van beide teams. Het eerste team is een onwaarschijnlijke optie, deels vanwege de huidige positie in de F1, terwijl het tweede team naar verwachting het enige team uit de top vijf is dat Newey niet het hof maakt. En dus blijven Ferrari, Aston Martin en Mercedes over als de meest waarschijnlijke bestemmingen voor hem, maar er is ook een kleine kans dat hij met pensioen gaat.

Ferrari

Instinctief voelt Ferrari als de natuurlijke keuze, want er is altijd al een bepaalde sfeer geweest tussen Newey en Ferrari. De meest recente toenadering tussen de twee kampen die plaatsvond was in 2014, voordat Newey trouw bleef aan Red Bull. De stap naar de Scuderia is zeker de romantische optie, een poëtisch laatste hoofdstuk van de legendarische carrière van de man die velen beschouwen als de beste F1-ontwerper aller tijden. Plus, met Lewis Hamilton die volgend seizoen toetreedt tot Ferrari, zou de allure van samen kampioenschappen winnen bij Ferrari misschien wel te groot kunnen zijn om dat te laten schieten.

			© Photo4
	© Photo4

Aston Martin

Aston Martin heeft naar verluidt een bod uitgebracht op de diensten van Newey. Lawrence Stroll maakt er geen geheim van en is vastbesloten om van het team een equipe te maken dat kampioenschappen kan winnen als de nieuwe reglementen in 2026 van kracht zijn. Hoe groot de impact van Newey, die waarschijnlijk nog een gardening leave-periode tegemoet kan zien, tegen die tijd zal zijn, valt nog te bezien, maar de ambitie van Aston Martin kan niet worden genegeerd.

Newey verliet zijn vertrouwde plek bij McLaren heel wat jaren geleden voor het dappere, opkomende team in Red Bull. Zou hij opnieuw in die verleiding kunnen komen? Met Honda, een partner waar Newey vertrouwd mee is en dat een team vormt met het team in Silverstone, zijn er genoeg redenen om de stap te maken.

Plus, Fernando Alonso heeft nu getekend bij Aston Martin, dus de mogelijkheid om met hem samen te werken zou een voordeel kunnen zijn. Hoewel Lance Stroll een van de twee plaatsen in het team bezet, is er niet de overtuiging dat Aston Martin de gevestigde orde van Ferrari, Mercedes en Red Bull serieus kan uitdagen. En dan nog, is het Newey's motivatie om nog meer kampioenschappen te winnen of is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging?

			© Photo4
	© Photo4

Mercedes

Mercedes is het enige team dat Newey versloeg sinds hij in 2010 met Red Bull wereldkampioenschappen begon te winnen. Al voelt het team uit Brackley onwaarschijnlijker aan dan Ferrari of Aston Martin, maar je kunt de achtvoudig constructeurskampioen nooit uitvlakken. Newey lijkt er niet het type voor, maar als hij zich aansluit bij een van de felste rivalen van Red Bull, dan zou dat power play van een behoorlijk niveau zijn. Daar moet je respect voor hebben.

Om nog meer munitie aan de theorie toe te voegen, is Mercedes er ook erg op gebrand om Max Verstappen weg te lokken bij Red Bull. De Nederlander heeft een contract tot en met 2028, maar er wordt verondersteld dat er een clausule in zijn deal zit, die een eerder vertrek mogelijk zou kunnen maken als ook adviseur Helmut Marko zou vertrekken. Dit heeft niet direct betrekking op Newey, maar het zou zeker een factor in zijn gedachten kunnen zijn.

Bovendien zou Newey bij Mercedes, een beetje zoals bij Ferrari, de kans krijgen om een in verval geraakte grootmacht in ere te herstellen en zo het evenwicht in de F1 te herstellen.

			© Photo4
	© Photo4

Pensioen

De laatste optie is natuurlijk dat Newey helemaal uit de koningsklasse van de autosport stapt. In 2026 is hij 67 jaar, de pensioengerechtigde leeftijd in Groot-Brittannië, dus dat is niet helemaal uitgesloten. Het is niet zo dat het blijven werken voor de financiën een factor is voor iemand zoals Newey. Het komt er dus echt op neer of hij voelt dat hij nog iets te geven of te bewijzen heeft.

Als dat niet zo is, dan kan hij ervoor kiezen zijn historische carrière te beëindigen en niemand zou die beslissing kwalijk kunnen nemen. Het komt er dus eigenlijk op neer of het vuur er nog is. Als dat zo is, dan is een van de drie eerder genoemde teams waarschijnlijk zijn volgende bestemming in de F1. Is dat niet het geval, dan zou hij weleens met pensioen kunnen gaan.

Waar denk jij dat Adrian Newey naartoe gaat? Laat het ons weten door te stemmen in de onderstaande poll!

Praat mee!

Viaplay
x
Silly Season 'Sainz ziet opnieuw belangrijke optie voor 2025 wegvallen'