Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De mogelijke nieuwe teamgenoten van Verstappen

Ook in 2023 zal Sergio Perez de teamgenoot zijn van Max Verstappen bij Red Bull. De Mexicaan presteert naar wens van zijn werkgever, maar tegelijkertijd staan er genoeg coureurs te popelen om het stoeltje van hem over te nemen.

Sergio Perez heeft nog tot en met het Formule 1-seizoen van 2024 een contract bij Red Bull. Geen verrassing, want hij doet precies wat zijn team wil zien. Afgelopen jaar werden beide wereldtitels binnengehaald en mede door Perez mag Max Verstappen zich nu tweevoudig wereldkampioen noemen. Toch kan de 'nummer twee' van Red Bull niet op zijn lauweren rusten. Teamgenoten komen en gaan naast Verstappen en er staat een flinke lading aan (jong) talent klaar voor het zitje bij het topteam. Welke coureurs zijn mogelijk de nieuwe teamgenoot van Verstappen in de nabije toekomst? Een overzicht.

Liam Lawson

Als test- en reservecoureur maakte Liam Lawson dit jaar zijn Formule 1-debuut tijdens de eerste vrije training voor de GP van België. Lawson heeft zijn rol te danken aan zijn sterke prestaties in de lagere raceklassen en was in 2022 actief in de F2. Hier werd hij derde in het eindklassement. Komend jaar zal Daniel Ricciardo de derde coureur zijn bij Red Bull, maar de Oostenrijkse renstal houdt Lawson binnen boord. Vervelen zal hij zich niet, want hij is naar Japan gestuurd om daar een jaar te rijden in het Super Formula-kampioenschap. Hier moet hij hetzelfde pad bewandelen als Pierre Gasly ooit deed.

Nyck de Vries & Yuki Tsunoda

Met uitzondering van Perez is de doorstroomstructuur binnen Red Bull helder. Wie het goed doet bij zusterteam AlphaTauri (voorheen Toro Rosso) mag het proberen bij het topteam. De AlphaTauri-coureurs komen vaak uit de juniorenopleiding van Red Bull, al werd dit jaar Nyck de Vries naar het team gehaald en in 2023 zien we hem in actie bij AT. Het is niet ondenkbaar dat De Vries door mag stromen naar Red Bull. Mocht hij de grote bazen blijven imponeren, net zoals hij dat deed bij zijn F1-debuut in Italië afgelopen seizoen, dan is het zomaar mogelijk dat Verstappen een landgenoot naast hem krijgt. De kans is echter niet gigantisch groot. De Vries is met zijn leeftijd (27 jaar) relatief oud in de F1 en tegen de tijd dat Perez zijn contract afloopt is hij al bijna 30. Ook marketingtechnisch kan het voor Red Bull wel eens een probleem zijn om twee Nederlanders bij een team te hebben. Met twee coureurs uit twee landen spreek je immers meer markten aan. Yuki Tsunoda is natuurlijk ook een optie. De jonge Japanner heeft er al twee seizoenen op zitten bij AlphaTauri en mag het volgend jaar weer proberen, ditmaal naast De Vries. AlphaTauri is slechts één promotie verwijderd van een stoeltje bij Red Bull...

Red Bull-junioren

Waar de juniorenopleidingen van Mercedes en Ferrari aardig leeg zijn, barst de Red Bull-juniorenopleiding van de jonge talenten. Naast Lawson zijn ook F2-coureurs Dennis Hauger, Jehan Daruvala en Ayumu Iwasa nauw betrokken bij het opleidingsprogramma van het energiedrankjesmerk. Doorstromen naar de F1 is echter lastig. Tsunoda bezet al enige tijd een stoeltje bij AlphaTauri en De Vries komt van buiten de juniorenopleiding, waardoor het klimmen op de ladder even op pauze staat. Toch zal Red Bull vroeg of laat graag weer een jong talent uit haar eigen opleiding naar de F1 halen. Dit kan natuurlijk ook een nog wat jonger talent zijn, bijvoorbeeld een Isack Hadjar. De onlangs 18 geworden Fransman schitterde in zijn eerste seizoen Formule 3 en vanaf volgend jaar zal hij gaan rijden in de F2. Helmut Marko is een groot fan van 'kleine Prost', zoals de man uit Graz hem noemt. Een stoeltje in '24 of '25 bij AlphaTauri is Hadjar's vooruitzicht als hij Marko tevreden houdt. Red Bull haalde dit jaar ook Zane Maloney en Enzo Fittipaldi naar de juniorenopleiding. Meer dan genoeg talent in de lagere raceklassen dus.

Daniel Ricciardo & Lando Norris

Daniel Ricciardo en Red Bull zijn altijd een iconische match geweest. Vier jaar na het verlaten van de Oostenrijkse renstal keert hij terug, al is hij nu 'slechts' derde coureur naast Verstappen en Perez. Mocht Red Bull geen ideale teamgenoot van Verstappen vinden bij bijvoorbeeld AlphaTauri, dan is een rentree van Daniel als vaste coureur zeker mogelijk. Red Bull weet namelijk dat Ricciardo het aankan. Daarnaast zijn de Australiër en Verstappen zeer goede vrienden en klikt het zeer goed binnen het team. Ricciardo's leeftijd (33 jaar) en zijn recente prestaties bij McLaren kunnen echter in zijn nadeel werken. Wie ook goed kan klikken met Verstappen is een andere vriend van hem binnen de F1, namelijk Lando Norris. De jonge Brit imponeert vriend en vijand bij McLaren en heeft een contract bij het team tot en met 2025. Mocht het bij McLaren niet lukken, dan is een overstap een optie. Dat Red Bull interesse heeft of had, dat wisten we al: zowel Norris als Christian Horner bevestigden dat er gesprekken zijn gevoerd.

Colton Herta

Als het aan Red Bull had gelegen, dan had Colton Herta in 2023 zijn debuut gemaakt in de Formule 1. Het Amerikaanse toptalent racet momenteel in de IndyCar-klasse, maar flirtte al fors met AlphaTauri. Sterker nog: Herta mocht voor AT gaan rijden als hij vrijstelling kreeg voor zijn superlicentie. Die vrijstelling kreeg hij echter niet van de FIA. Het plan om Pierre Gasly naar Alpine te sturen en Herta het stoeltje te geven, viel deels in duigen. Gasly mocht uiteindelijk nog wel naar Alpine en De Vries was de gelukkige met een stoeltje bij AlphaTauri. De interesse in Herta zal mogelijk niet volledig zijn verdwenen.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"