Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De Nederlandse F1-coureur die ook meedeed aan de Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn weer begonnen. Op het eerste gezicht zijn het niet echt sporten waar Formule 1-coureurs in zouden kunnen uitblinken, toch zijn er in het verleden een aantal oud-coureurs geweest die mee hebben gedaan aan de Olympische Spelen, waaronder de Nederlander Ben Pon.

De Formule 1 en de Olympische Spelen gaan niet hand in hand, toch zijn er een aantal voormalig F1-coureurs die hun kansen waagden op de spelen, waaronder de Nederlandse Ben Pon. De ondernemer en autocoureur reed één race in de koningsklasse, waarin hij crashte in de tweede ronde. Op de Olympische Spelen wist Pon ook geen potten te breken. De Nederlander deed mee aan de zomerspelen van 1972 in Munchen. Hij kwam uit in het onderdeel kleiduifschieten maar wist geen medailles te scoren. Andere ex-Formule 1-coureurs wisten ook geen hoge ogen te gooien op de Olympische Spelen. Prince Bira deed als zeiler vier maal voor Thailand mee aan de zomerspelen, maar haalde geen medailles. De Britse Divina Galica (skiën) kwam ook viermaal uit voor haar thuisland, maar mocht ook geen eremetaal ophalen. Andere oud-F1-coureurs die mee hebben gedaan aan de Olympische Spelen zijn de Spaanse Alfonso de Portago (Bobsleeën), de Argentijnse Roberto Mieres (Zeilen), de Amerikaanse Bob Said (Bobsleeën) en de Britse Robin Widdows (Bobsleeën). Allemaal wisten ze geen medaille in de wacht te slepen.

Zanardi won viermaal goud

De meeste succesvolle ex-Formule 1-coureur op de spelen is bij uitstek dan ook Alex Zanardi. De Italiaan kwam voor Jordan, Lotus en Williams uit in de Formule 1 en was ook actief in een voorloper van de Amerikaanse IndyCar-serie. Zanardi verloor na een crash op de Duitse Lausitzring beide benen, maar dat hield de man niet tegen. In 2012 deed hij mee aan de Paralympische zomerspelen in London. Hij was actief in het onderdeel handbiken en won zowaar twee gouden medailles. Vier jaar later deed de Italiaan opnieuw mee aan de spelen en wist hij opnieuw gouden medailles te veroveren. In totaal won Zanardi zes medailles op de Paralympische spelen, vier gouden en twee zilveren. Momenteel is de Italiaan aan het herstellen van een zeer zwaar ongeval tijdens een handbikerace in 2020.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"