Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

De Nederlandse Red Bull-coureur op wie Verstappen moet kunnen leunen in 2023

Als Max Verstappen in 2023 zijn Formule 1-wereldtitel gaat verdedigen, leunt hij zwaar op de inspanningen van zijn team. Engineers, monteurs, de mensen in fabriek en natuurlijk de andere coureurs. Zo is daar Rudy van Buren, op wie hij zwaar moet kunnen leunen.

Rudy van Buren Red Bull
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © 2022 Getty Images

Dat Max Verstappen niet wil dat Daniel Ricciardo voorbereidend setup-werk voor zijn rekening neemt, klinkt misschien wat hard, maar Verstappen heeft daar goede motieven voor. Niemand komt immers zo dicht bij wat hij verlangt van de auto als Verstappen zelf. Dat betekent echter niet dat helemaal niemand hem bij mag staan vanuit de simulator. Tijdens raceweekend is dat onontbeerlijk.

Want als de setup niet helemaal naar wens blijkt te zijn op het fysieke circuit, kan in de fabriek in Milton Keynes de simulatorcoureur van dienst die setup finetunen of misschien zelfs radicaal omgooien. In 2022 werd de Nederlandse Rudy van Buren aangesteld voor die rol. Van Buren is een fervent simracer die de afgelopen jaren tevens furore maakte op de internationale circuits in de Porsche Supercup en de Duitse Porsche Carrera Cup. Stiekem houdt hij ook heel erg van het racen in buggy's.

Sturen kan hij dus en dat is wat Red Bull nodig heeft. In diezelfde rol was Alexander Albon in 2021, het jaar van Verstappens eerste wereldtitel, extreem belangrijk. Albon draaide samen met de simulator overuren en hij werd na afloop van het seizoen geroemd voor zijn nagenoeg onzichtbare bijdrage aan het succes.

Van Buren waardevol in zijn Red Bull-rol

Verstappen, die dus graag terugvalt op zijn eigen ervaringen vanuit de simulator, ziet in Van Buren de juiste man op de juiste plek op de momenten dat hij zelf niet in de simulator kan stappen: "Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen rijstijl, zowel in de simulator als op het circuit, maar wat zo sterk is aan Rudy is dat hij zich kan verplaatsen in andermans rijstijl en hij weet dan ook echt wat die persoon wil. Dat is waarom hij zo van waarde is in de simulator", zo liet Verstappen ten overstaan van o.a. RacingNews365 optekenen.

In de sim kunnen races gewonnen worden die anders mogelijk verloren zouden worden. Dat is mogelijk, omdat simulatoren de werkelijk tot in de kleinste details steeds beter weten te benaderen: "Ik weet het zeker: als ik de data over elkaar leg op een printje, dan kan je niet zeggen wat echt is en wat de sim is", zo sprak Van Buren vorig jaar in gesprek met dit medium.

En zo kwam het de voorbije seizoenen een paar keer voor dat Red Bull op de vrijdag in de problemen leek te zitten, om vervolgens in de derde vrije training op zaterdag in één keer een inhaalslag te maken. Niet zelden lag simulatorwerk, of dat nou van de hand van Albon of Van Buren of wie dan ook was, aan ten grondslag.

De twee kennen elkaar bovendien al langer, want al lang voordat Van Buren een Red Bull-contract kreeg aangeboden raceten Verstappen en Van Buren al zij aan zij op de virtuele racecircuits als teamgenoten bij Team Redline.

			© 2022 Getty Images
	© 2022 Getty Images

Winterwerkzaamheden

Overigens is Van Buren niet alleen tijdens een raceweekend hard aan het werk, ook in de winter en tussen de raceweekenden door maakt hij de nodige virtuele meters in Milton Keynes. Vorig jaar legde hij dit al uit in gesprek met RacingNews365.

"Na het seizoen draait het om het testen van nieuwe onderdelen en filosofieën. Tijdens het seizoen is dat tijdens de raceweekenden, na de vrije trainingen, verschillende set-up wijzigingen proberen om een extradienblad met mogelijkheden aan te dragen voor op het circuit", aldus Van Buren.

Zeer binnenkort zit RacingNews365 om tafel met Van Buren voor een speciale F1-podcast. Wil jij jouw vragen aan hem stellen? Laat ze dan via dit artikel achter.

Ook interessant:

5 dingen die je nog niet wist van Max Verstappen

In de gesloten wereld van de Formule 1 is het niet altijd makkelijk om dicht bij de Formule 1-coureurs te komen. Maar wie schuilen er nu werkelijk achter die keurige PR-praatjes? In deze video stippen we vijf dingen aan die je misschien nog niet wist van een F1-coureur. Deze keer: Max Verstappen!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Verstappen klaar Drama voor leidende Verstappen en Palou in virtuele 12 uur van Sebring