Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De onverslaanbare Jonathan Rea: “Hij is een perfecte match met zijn motor”

Michael van der Mark is de enige Nederlandse rijder in het WK Superbike, de motorklasse die komend weekend begint aan een nieuw seizoen. De 26-jarige Rotterdammer won in 2018 twee wedstrijden, de overgrote meerderheid van de overwinningen ging naar een Britse rijder. Jonathan Rea is al jaren de te kloppen man in de SBK.

Gehuld in het Kawasaki-groen is Rea voor het publiek amper te missen. Zijn concurrenten zien hem echter vaker dan hen lief is aan de horizon verdwijnen. Vanaf het moment dat de Noord-Ier op een Kawasaki stapte, is de Superbike-titel naar niemand anders dan naar hem gegaan. Rea won de afgelopen vier wereldkampioenschappen in de klasse die Van der Mark vorig jaar als derde besloot.

“Vorig jaar werd Jonathan wereldkampioen met een straatlengte voorsprong, maar...”, haalt Van der Mark in een exclusief gesprek met Racingnews365 aan, “...er waren ook wedstrijden waarin hij ineens niet meer zo ontzettend ver weg was.” De Superbike-organisatie is er alles aan gelegen dat de dominantie van Kawasaki en Rea eens stopt en zodoende worden er geregeld maatregelen doorgevoerd. Deze lijken de plank voorlopig echter mis te slaan. “Ik vind het wel goed dat ze iets proberen, maar uiteindelijk zitten er ook nadelen aan.” “Jonathan is gewoonweg heel erg goed. Hij past goed bij de Kawasaki, je ziet dat het een perfecte match is. Je kan hem wel straffen omdat hij zo goed is, maar wat je ook probeert, hij blijft hard gaan.” Of Rea het misschien niet eens moet proberen in de MotoGP? “Daar heeft hij, jaren geleden, eventjes aan mogen proeven. Eind 2012 heeft Jonathan een paar wedstrijden als invaller gereden, een verhaal wat ik goed ken omdat wij op dat moment beiden voor Honda actief waren”, erkent Van der Mark. “Eigenlijk had iemand hem een kans moeten geven. Volgens mij zou Jonathan prima meekomen in de MotoGP. Plek vijf, zes zou er absoluut inzitten voor hem, maar je weet het maar nooit, misschien zou hij de absolute top ook wel aan kunnen. Ik schat hem heel erg hoog in.”

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"