Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De simpele rekensom waarmee Verstappen Hamilton wil verslaan

Max Verstappen is en blijft een nuchtere jongeman. Gevraagd naar de titelstrijd en of hij bezig is met het puntenverschil tussen hem en Lewis Hamilton, legt hij een zeer simpele rekensom uit. Op die manier weet hij dat hij de titel in ieder geval gaat winnen.

Op de donderdag in Brazilië schuift Max Verstappen online, via Zoom, aan om zijn gebruikelijke mediapraatje met het Nederlandse journaille af te kunnen strepen. Links en rechts worden er vragen op hem afgevuurd en als een ware routinier heeft hij op elke een kort, maar krachtig antwoord klaarliggen. Gevraagd of Red Bull dingen anders aanpakt nu ze voor het eerst sinds Verstappen bij het team kwam verwikkeld zijn in een titelstrijd, is Max duidelijk. "Ze zijn al vier keer wereldkampioen geweest hè", verwijst hij tegenover onder meer RacingNews365 naar de succesjaren van zijn renstal samen met Sebastian Vettel en Mark Webber. "Wat dat betreft snappen ze dus wel wat ze doen."

Jeffrey Herlings

Een andere Nederlandse Red Bull-man, Jeffrey Herlings, deed afgelopen week al even voor hoe je wereldkampioen moet worden. Hij deed dat door in de MXGP-klasse (motorcross) in de laatste beslissende race van het jaar zijn directe concurrent te verslaan. Gevraagd of hij daar nog inspiratie uitput, zegt Max van niet. "Ik heb de livetiming van de laatste race meegekeken! Jeffrey heeft gewonnen, dus dat is mooi voor hem, zeker na al zijn blessureleed de afgelopen jaren. Het verandert voor mij echter niets. Ik weet zelf wat ik moet doen. Als de auto goed genoeg is, dan gebeurt dat ook", zo oordeelt Verstappen gedecideerd.

Het gaat om de details

Het is iets dat Max Verstappen de afgelopen weken meerdere malen riep. De duivel zit 'm in de details. Ook dit weekend zal dat weer zo zijn en afgelopen race zagen we hoe de Nederlander op gewiekste wijze het punt voor de snelste raceronde in handen probeerde te houden. Is dat ook zo'n detail? Dat elk punt telt? "Je probeert altijd zo veel mogelijk punten te scoren wanneer dat dat kan. In Mexico kon dat bijna, dus je weet nooit wat er gebeurt. Uiteindelijk kan een punt misschien het verschil maken, dus die probeer je altijd mee te nemen", zo legt Verstappen zijn slimme poging tot het dwarsbomen van Valtteri Bottas uit.

Niet zijn eerste titelstrijd

Over de Red Bull-coureur wordt wel eens gezegd, ook door zijn rivaal van Mercedes, dat hij nog nooit heeft gestreden om de wereldtitel in de Formule 1, en dat dat invloed heeft op het mentale vlak. Nonsens, zo heeft Verstappen al vaker opgemerkt. Het mag dan wel zijn eerste titelstrijd zijn in de koningsklasse, Verstappen streed in de karts al vaker om een titel. Gevraagd of hij daar lering uit heeft getrokken, vertelt hij dat het eigenlijk niet heel anders is. "Uiteindelijk is het hetzelfde. Ik moet gewoon consistent zijn en natuurlijk proberen zoveel mogelijk races te winnen. Dat maakt je leven natuurlijk een stuk makkelijker qua puntenaantal. Het blijft hetzelfde, in wat voor categorie je ook rijdt. Als ik mijn helm opzet draait het erom wat ik in die auto doe. Dat is hetzelfde als toen ik twaalf was of nu."

Verstappen en zijn rekensom

Met een voorsprong van negentien WK-punten heeft Verstappen in ieder geval goede kaarten in de strijd om de wereldtitel. Hij is tegelijkertijd niet actief bezig met rekensommetjes. "Het is heel simpel. Als je er niet over nadenkt, dan ga je er ook niet over dromen." "Ik ben heel erg gefocust, want in vier races tijd kan er nog veel gebeuren. Ik heb het al gezegd na de race in Mexico: ik heb al een grotere voorsprong gehad, die na twee races was verdwenen. We moeten hier in Brazilië daarom weer ons best doen en daarna weer. Elk weekend is mijn aanpak hetzelfde en die ga ik ook niet veranderen." Eén rekensom laat hij er wel op los. Een hele simpele. "Ik zie het elk weekend weer en ik probeer altijd het maximale eruit te halen. Het is eigenlijk heel makkelijk rekenen, want als je elke keer voor Lewis finisht, dan komt hij ook niet in de buurt", zo sluit hij met een grote glimlach op het gezicht af.

Viaplay
x
Breaking Aston Martin in protest tegen uitslag kwalificatie