Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 Grand Prix Monaco 2022

Is het einde van de GP van Monaco in zicht?

De toekomst van de Grand Prix van Monaco is nog altijd onzeker. Zien we de prestigieuze race nog terug op de Formule 1-kalender en waar liggen de struikelblokken voordat het contract verlengd wordt?

Verstappen Monaco
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

De Grand Prix van Monaco is een van de oudste races op de Formule 1-kalender, maar het is nog altijd niet zeker of de prestigieuze race terugkeert op de kalender van 2023 en de daaropvolgende jaren. Er zijn veel argumenten om de race op de kalender te houden, maar tegelijkertijd zijn er genoeg tegenargumenten. Is het circuit nog wel van deze tijd?

Het Circuit de Monaco stond al op de kalender sinds het allereerste jaar van de Formule 1 in 1950, maar met de hedendaagse bolides is het krappe stratencircuit zowel geliefd als gehaat. De kwalificaties zijn bloedstollend spannend en een kleine fout wordt genadeloos afgestraft door de vangrails, maar tijdens de race is er bijna geen mogelijkheid om een inhaalactie in te zetten.

Er wordt momenteel nog onderhandeld over de toekomst van de GP van Monaco, maar deze zullen ongetwijfeld niet geheel soepel verlopen. Een aantal aspecten zullen moeten veranderen voor de race in Monte Carlo, anders zal de iconische race niet terugkeren op de kalender.

Prestigieuze status versus onhandige karakteristieken

De GP van Monaco is een traditionele race en na Silverstone en Monza de oudste race op de F1-kalender. De historische status van het circuit vergroot de kansen van een contractverlenging enorm, maar er zijn meerdere punten die aangepast moeten worden. Het belangrijkste argument tegen de GP van Monaco is natuurlijk de lay-out van het circuit.

Mocht er iemand zijn die de lay-out van het circuit nu zou pitchen aan de Formule 1, dan wordt diegene zeer waarschijnlijk hard uitgelachen. Om nog maar niet te spreken over de regie, de hospitality en het bedrag wat ze betalen om de race te mogen houden...

Wat kan de GP van Monaco nog redden?

De beste toekomst voor de GP van Monaco lijkt een samenwerkingsverband te zijn met de Franse Grand Prix, welke ook nog op zoek is naar een verlenging van het F1-contract. Paul Ricard en Monaco liggen slechts 200 kilometer van elkaar verwijderd en kunnen gaan rouleren op de kalender. Het ene jaar Monaco, het andere jaar Paul Ricard.

Het is geen ideale oplossing voor Monaco, en eigenlijk ook voor Frankrijk, maar het is beter dan het verliezen van twee historische evenementen. Het wordt echter een harde 'strijd' om de laatste plekken, want meerdere circuits vechten om een plaats op de overvolle kalender. Denk bijvoorbeeld aan Spa-Francorchamps, eveneens een historisch en zeer geliefd circuit. Bovengenoemde problemen zullen voor de race in Monte Carlo nog wel opgelost moeten worden.

De regie in Monaco wordt bovendien niet door het standaard team uitgevoerd, waardoor er vaak kritiek is op de uitzendingen. In het nieuwe contract wil F1 dit anders geregeld zien. Hetzelfde geldt voor bepaalde sponsoring op en rond het circuit. Bij alle andere races pronken de namen van F1-hoofdsponsoren zoals Rolex, maar in Monaco zijn er andere afspraken en is bijvoorbeeld overal de naam van concurrerend horlogemerk TAG Heuer te zien. Dat moet ook veranderen als het aan F1 ligt.

Daarnaast is het een logistieke nachtmerrie in de stad: er is bijna geen ruimte voor het circuit, laat staan voor de paddock en alle andere locaties. Ook betaalt Monaco veel minder geld aan de organisatie van de Formule 1. De zogenoemde hosting fee is miljoenen minder dan het gemiddelde bedrag en in vergelijking met een aantal landen in het Midden-Oosten is het al helemaal weinig. Het is een lastige afweging om te maken, maar het is zeker niet ondenkbaar dat de GP van Monaco in 2023 weer op de kalender verschijnt. Of juist niet.

Poll

De Grand Prix van Monaco moet op de Formule 1-kalender blijven

keer gestemd

Ook interessant:

Red Bull mag haar handjes dichtknijpen met foutenfestival Ferrari

Ferrari leek zeker van winst, maar vergooide alles. Hoe kan dat? Dit en meer, waaronder ook de F1-kansen van De Vries, hoor je in deze nieuwe aflevering met Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game

23 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
RN365 F1-podcast Ruwe diamant Verstappen blijft groeien en verbazen