Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De teloorgang van Daniil Kvyat: waar ging het mis?

Gisteren maakte Toro Rosso bekend dat Pierre Gasly de komende wedstrijden het stoeltje van Daniil Kvyat overneemt. Een definitief einde noemde Red Bull dat niet, maar de kans is klein dat Kvyat volgend seizoen nog terugkeert in de Formule 1. Dat terwijl hij nog geen drie jaar geleden als 'groot talent' werd gepromoveerd naar Red Bull. Waar ging het fout?

Het talent van Daniil Kvyat wordt al vroeg opgemerkt door Red Bull. Al in 2011, op 17-jarige leeftijd, wordt de Rus toegevoegd aan het juniorenteam van Red Bull. Via de Formule Renault, GP3-Series en Formule 3 werkt hij zich gestaag op naar de Formule 1. In 2014 debuteert Kvyat in de Formule 1 bij Toro Rosso en pakt hij direct een record. Met 19 jaar en 324 dagen breekt hij het record van Sebastian Vettel en is hij tot dan toe de jongste coureur met een puntenfinish in de Formule 1. Door het vertrek van Sebastian Vettel bij Red Bull in 2015, mag Kvyat een jaar later direct aantreden bij het 'grote' Red Bull. In zijn eerste jaar maakt hij het Daniel Ricciardo erg moeilijk en eindigt hij zelfs verrassend boven Ricciardo in het kampioenschap. Tot 2016 gaat eigenlijk alles perfect voor Kvyat, maar 2016 blijkt een rampjaar voor de Rus. Al sinds de testdagen krijgt hij te horen dat hij te langzaam is en het team vindt dat hij geen progressie boekt.

Een podiumplaats in China maskeert het gebrek aan snelheid bij Kvyat en nadat hij nota bene in zijn 'thuisrace' Vettel tot twee keer toe van achteren aantikt, zijn de Red Bull-bazen er klaar mee. Kvyat wordt, om sportieve- en persoonlijke redenen, teruggezet naar Toro Rosso. Max Verstappen mag het stoeltje van Kvyat overnemen bij Red Bull. Met zijn degradatie mag Kvyat nog van geluk spreken. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat iemand van Red Bull naar Toro Rosso wordt 'gedegradeerd', in plaats van direct de laan uit te vliegen.

Maar Kvyat heeft veel moeite met zijn 'tweede kans' bij het satellietteam. De Rus behaalt in 2016 slechts 4 punten voor Toro Rosso en ook in 2017 staat de teller na 13 wedstrijden slechts op 4 punten. In totaal scoort Kvyat dus 8 punten, terwijl teamgenoot Carlos Sainz in evenveel wedstrijden maar liefst 90 punten behaalt. Na twee startcrashes dit seizoen, allebei met Red Bull-collega's, en een knullige crash in Singapore is het geduld op bij Red Bull. Red Bull-junior Pierre Gasly mag het stoeltje van Kvyat overnemen en Kvyat verdwijnt naar de achtergrond. Nog niet voorgoed, maar dat is slechts een kwestie van tijd.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden