Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De tien beste Formule 1 coureurs van 2017

Het Formule 1 seizoen 2017 kende haar ups en downs en bij de coureurs was dat ook niet anders. Een seizoen waarin Max Verstappen flink moest incasseren, maar terugsloeg. Een jaar van hoogte- en dieptepunten voor Sebastian Vettel en een vierde titel voor Lewis Hamilton. 2017 was ook het jaar van de opkomst van een jong talent, maar ook het jaar waarin niet alle toppers thuis gaven. Check onze top 10 hieronder.

10. Sergio Perez - Force India Wederom een volwassen seizoen voor Sergio Perez. Scoorde volop punten voor Force India, maar liet zich soms ook van zijn mindere kanten zien. De aanvaringen met teamgenoot Ocon waren niet goed voor zijn reputatie.

Hoogtepunten Perez begon sterk aan het seizoen 2017 en was duidelijk de nummer één binnen Force India in de eerste races. Met zijn ervaring scoorde hij bijna iedere race punten. De vierde plaats in Spanje was een mooie opsteker voor hem en ook zijn races in Singapore en Maleisië waren prima. Sergio toonde zich een constante factor en haalde volop punten binnen. Dieptepunten Het theewater kwam wel snel en aardig vaak aan de kook bij Perez. De Mexicaan heeft soms een kort lontje en teamgenoot Ocon was daarvan het grootste slachtoffer. De aanvaringen met Ocon, zoals in Hongarije en België, kwamen voor zijn rekening. Met name de GP van België was ronduit beschamend. Perez had een makkelijk seizoen verwacht, maar Ocon naderde hem snel om in de laatste races van het jaar de overhand te hebben. Algemeen oordeel Zien we Perez nog ooit bij een topteam? Nee, daar geloven wij niet in. Esteban Ocon begon met slechts een handvol F1-races als bagage aan het seizoen en heeft simpelweg meer talent. Perez is een ideale subtopper die zijn punten scoort, maar zijn temperament zit hem te vaak in de weg. Cijfer 7,0 Klik op volgende om naar de nummer 9 te gaan.

9. Valtteri Bottas - Mercedes Het valt niet mee om de teamgenoot van Lewis Hamilton te zijn, maar je mag meer verwachten van een Mercedes-coureur. Won drie Grand Prixs, maar lag soms mijlenver achter op Hamilton.

Hoogtepunten Zijn overstap van Williams naar Mercedes was direct een gigantisch hoogtepunt in de carrière van Bottas. Boekte in zijn vierde race voor Mercedes zijn eerste overwinning en kende een goede eerste seizoenshelft. Was in die fase ook sterk tijdens de kwalificaties en won ook voor de zomerstop in Oostenrijk. Dieptepunten Bottas is geen killer. Het is het lieve Finse mannetje dat soms een keer kan mopperen, maar nooit eens uithaalt. Na de zomerstop was hij echt nergens meer te bekennen. Had grote problemen om weer op snelheid te komen en pas in de laatste races was er iets van terug te zien. Pijnlijk was dat Hamilton, als laatste gestart, hem in Brazilië nog bijna voorbij kwam! De Brit scoorde zege na zege en veroverde pole na pole. Bottas stelde daar weinig tegenover. Algemeen oordeel Valtteri Bottas is een ideale waterdrager. Toonde zich geen vechter in 2017 en liet zich vanaf race één al behandelen als tweede rijder. Onterecht want tot de zomerstop was zijn niveau best goed, maar na de zomer was het gewoon ondermaats. Daar kan een cadeau gekregen zege in Abu Dhabi niets aan af doen. 2018 wordt zijn laatste kans. Mercedes verwacht meer van Bottas, anders zit zijn carrière in de top er al snel op. Cijfer 7,0 Klik op volgende om naar de nummer 8 te gaan.

8. Nico Hulkenberg - Renault Maakte de overstap naar Renault en toonde aan een prima keuze te zijn voor het team. Rekende vakkundig af met Jolyon Palmer en moest een tandje bijschakelen na de komst van Carlos Sainz.

Hoogtepunten Was de absolute nummer één binnen Renault. Tijdens de kwalificaties ijzersterk en reed Jolyon Palmer compleet zoek. Had tijdens de races vaak pech waardoor soms mooie resultaten om zeep geholpen werden. Behaalde diverse zesde plaatsen, maar die in Abu Dhabi was de belangrijkste. Veroverde daarmee de zesde plaats in het WK voor Renault. Dieptepunten Weinig tot geen waaraan hij zelf iets kon doen. Het team liet hem te vaak in de steek met een onbetrouwbare motor of andere problemen. Renault zit nog in de fase dat het zich moet ontwikkelen tot een topteam. Algemeen oordeel Hulkenberg kende een prima seizoen en Renault zette een duidelijk stap voorwaarts. Voor Nico is het te hopen dat 2018 de volgende stap voorwaarts is. Een podium gunnen wij hem in het bijzonder. Cijfer 7,5 Klik op volgende om naar de nummer 7 te gaan.

7. Carlos Sainz - Toro Rosso/Renault Was toe aan de volgende stap in zijn carrière en kreeg die met de overstap naar Renault. Voor Toro Rosso was Sainz onmisbaar en scoorde hij nagenoeg alle WK-punten.

Hoogtepunten De vierde plaats in Singapore was een uitstekende beloning voor zijn sterke seizoen. Sainz liet bij Toro Rosso geen spaan heel van Daniil Kvyat. Scoorde tussen alle pech door belangrijke punten waarbij de zesde plaats in Monaco ijzersterk was. Na zijn overstap naar Renault was hij gelijk op snelheid en aardig aan Hulkenberg gewaagd. Dieptepunten Had een lastige fase bij Toro Rosso. Het was al snel duidelijk dat Sainz weg wilde bij het team, wat leidde tot diverse conflicten. Het theater in Oostenrijk en de bom die barstte was niet chique, maar misschien wel nodig om een transfer te forceren. Algemeen oordeel Carlos Sainz is terecht beloond met de overstap naar Renault. De Spanjaard heeft veel talent en is van de coureurs van de nieuwe generatie die het in zich heeft om races te winnen en te strijden voor de wereldtitel. Cijfer 7,5 Klik op volgende om naar de nummer 6 te gaan.

6. Fernando Alonso - McLaren Niemand was blijer dan Alonso toen hij hoorde dat McLaren afscheid nam van Honda. De Spanjaard schitterde in diverse races, maar liet zich wel erg negatief uit over de Japanners. Heeft een kampioen dat nodig?

Hoogtepunten De zesde plaats in Hongarije, het beste resultaat van McLaren in 2017 valt natuurlijk direct op. Te vaak werd Alonso niet beloond voor zeer sterke races, zoals de GP van China. Wist het seizoen positief af te sluiten met drie puntenfinishes op rij. Zijn Indy 500 deelname noemde Alonso zelf het hoogtepunt van 2017. Fernando reed ijzersterk, maar ook daar ging de Honda-motor er aan. Dieptepunten Een nieuw seizoen vol met tegenslagen. Alonso werd er zichtbaar gefrustreerd van en liet dat ook te pas en te onpas weten. De kritiek op Honda was soms wel erg confronterend. Jammer vinden wij dat Alonso zichzelf in de tweede seizoenshelft vaak cynisch en klagend over de boordradio liet horen over andere coureurs. Dat heeft iemand met zijn status absoluut niet nodig. Algemeen oordeel Voor Alonso kwam kerstmis vroeg dit jaar. De deal met Renault zorgde voor een grote glimlach op het gezicht van de ervaren rot. Mag het volgend jaar laten zien. Wij hopen dat McLaren mee kan strijden in de top vier bij de teams. Cijfer 7,5 Klik op volgende om naar de nummer 5 te gaan.

5. Daniel Ricciardo - Red Bull Ricciardo kende een hele mooie fase in het seizoen en scoorde podium na podium. Had het soms erg lastig om Max Verstappen voor te blijven. Een erg volwassen seizoen van Ricciardo.

Hoogtepunten Wat was die overwinning in Baku mooi! Totaal onverwacht, maar na een knotsgekke race stond Ricciardo als winnaar op het podium. Behaalde liefst negen podiumplaatsen in 2017 en had daarbij soms ook een tikkeltje geluk dat de Renault wel heel bleef bij hem. Daniel Ricciardo liet zich dit jaar voornamelijk tijdens de races gelden. Had een aantal prachtige inhaalraces en dito inhaalacties. Dieptepunten De crash met Verstappen in Hongarije. Het was niet zijn schuld, maar een middelvinger opsteken en zoveel ophef maken in de pers was niet zoals we Ricciardo kennen. Was zijn magische kwalificatieronde kwijt. Kwalificatiebeest Daniel Ricciardo werd met 13-7 afgedroogd door Verstappen. Algemeen oordeel Een heerlijke coureur die een genot is om naar te kijken en te luisteren. Samen met Max Verstappen het ideale rijdersduo voor Red Bull. Sloeg toe op momenten dat anderen faalden en racete met zijn verstand. Cijfer 8,0 Klik op volgende om naar de nummer 4 te gaan.

4. Esteban Ocon - Force India In je allereerste volledige Formule 1 seizoen zo goed zijn! Hulde! Scoorde in 18 van de 20 races WK-punten en maakt een steile groeicurve door.

Hoogtepunten De revelatie van 2017 was Esteban Ocon. Met een paar races in een Manor als bagage begon hij bij Force India aan zijn eerste seizoen. Een droomjaar, waarin hij zichzelf razendsnel ontwikkelde. Achttien keer finishte Ocon in de punten. Liet zich de kaas niet van het brood eten door Perez of andere concurrenten. Vocht als een leeuw voor zijn posities en liet teamgenoot Perez van een koude kermis thuiskomen. Dieptepunten De aanvaringen met Sergio Perez. Hoewel ze lang niet altijd de schuld van Ocon waren. In België ging het helemaal mis en na de race maakte Ocon van zijn hart geen moordkuil. Perez zou hem willen vermoorden met diens acties. Nog een tikkeltje jong en onervaren op dat vlak, maar dat maakt het niet minder mooi. Algemeen oordeel IJzersterk! Hoort in 2019 gewoon thuis in de Mercedes en kan dan weer ouderwets knokken met Max Verstappen. Is het type vers bloed wat de Formule 1 nodig heeft. Cijfer 8,0 Klik op volgende om naar de nummer 3 te gaan.

Sebastian Vettel - Ferrari Gaf Ferrari eindelijk weer glans. Reed tot aan de zomerstop als een kampioen, maar liet zich daarna soms gek maken. Vettel bewees dit jaar dat hij nog altijd een van de beste coureurs is, maar was niet altijd bestand tegen de druk.

Hoogtepunten Vijf overwinningen voor Ferrari in een seizoen. De Formule 1 leefde weer op met Sebastian Vettel. Pakte de leiding in Australië en moest deze pas na de GP van Italië afstaan. Was in veel weekenden bijzonder sterk van de kwalificatie tot en met de race. Won een aantal races dankzij een perfecte strategie, waarbij Vettel een meester was in het managen van zijn banden. Schuwde het niet om in de aanval te gaan en de wereld kon genieten van een aantal prachtige inhaalacties. Dieptepunten Vettel is een emotionele coureur en dat kwam er dit seizoen in Baku uit. Haalde daar zijn gram op een manier die niet door de beugel kon. Verloor belangrijke punten in Singapore tijdens de startcrash. De maand oktober leverde nog meer drama op door een onbetrouwbare Ferrari. Algemeen oordeel We hebben over het algemeen genoten van Vettel. De Duitser maakt toch wat los in de F1 en kende een aantal zeer sterke races. Durft net als Max Verstappen wel te knokken met zijn concurrenten. Smet op zijn seizoen was het incident in Baku en de startcrash in Singapore. Cijfer 8,0 Klik op volgende om naar de nummer 2 te gaan.

2. Max Verstappen - Red Bull Wat een seizoen voor Max Verstappen! Nee, deze keer was het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de Nederlander. Als een bokser moest hij ronde na ronde incasseren. Soms hing Max bijna in de touwen, maar hij rekende vakkundig af met zijn plaaggeest en sleepte twee overwinningen uit het vuur.

Hoogtepunten Max Verstappen is in 2017 op alle gebieden gegroeid, maar zijn kwalificaties springen er direct uit. Won het gevecht met 13-7 van Daniel Ricciardo. Was in veel races erg sterk, maar soms werd het niet beloond door pech. De maand oktober was 'Max Verstappen maand'. Eindelijk kon Max laten zien wat hij kon met de Red Bull. Zijn twee overwinningen waren een mooie afsluiting van het seizoen. Dieptepunten Denk je aan pech dan denk je aan Max Verstappen. In Bahrein, Canada, Baku was het podium gewoon mogelijk geweest maar liet de techniek hem in de steek. In Spanje en Oostenrijk zat de race er al na één bocht op. Verstappen was soms nog een tikkeltje ongeduldig bij het maken van zijn acties. Zijn GP van Italië was slordig en deed ons denken aan België 2016, waarin het hem allemaal niets meer kon schelen na een incident in de openingsfase. De crash met Ricciardo in Hongarije was voor Max het dieptepunt van 2017. Algemeen oordeel Max Verstappen heeft een volgende belangrijke stap gezet in zijn ontwikkeling. Had veel pech en was soms gefrustreerd, maar kwam er sterker uit. Als Red Bull hem een winnende (en betrouwbare) auto geeft dan is Max klaar voor het echte werk. Cijfer 8,5 Klik op volgende om naar de nummer 1 te gaan.

1. Lewis Hamilton - Mercedes Wat een jaar voor Hamilton! Verbrak diverse records en rekende na de zomerstop af met Vettel. Hoort met de vierde wereldtitel tot de allerbeste F1-coureurs ooit!

Hoogtepunten Zijn indrukwekkende reeks na de zomerstop. Het werd gewoon saai voor de Formule 1 fans: Pole en een zege voor Hamilton. De Brit hield echt huis en niemand kon hem stoppen. Verbrak het polerecord van Michael Schumacher. De vierde wereldtitel kwam dit seizoen niemand anders dan Hamilton toe. Staat nu op gelijke hoogte met Vettel en Prost. Waar gaat dit eindigen voor Lewis? Dieptepunten Was er in de eerste seizoenshelft niet altijd bij met zijn gedachten. In sommige weekenden leek het alsof er iemand anders in de Mercedes zat dan Lewis. Met name in Rusland en Monaco was Lewis geen schim van zichzelf. Algemeen oordeel Hamilton sloeg kei hard toe na de zomerstop. De Brit had zijn focus weer volledig op de F1 gericht, in plaats van op feesten en partijen. De resultaten waren uitmuntend en Hamilton behoort nu tot de allergrootsten in de F1. Cijfer 9,0

Viaplay
x
LIVE Reacties na bizar einde sprintkwalificatie