© Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

De tien van Red Bull Racing: van Coulthard tot Gasly

22 aug. 2018 08:45 René Oudman 0 reacties
Met de aankondiging dat Pierre Gasly vanaf 2019 de kleuren van Red Bull Racing mag verdedigen, heeft de Oostenrijkse equipe het tiental vol. Sinds Red Bull in de Formule 1 debuteerde (2005) reden er namelijk negen coureurs voor de renstal. De meest succesvolle was uiteraard Sebastian Vettel, die vier wereldtitels en 38 Grand Prix-overwinningen in dienst van de rode stieren scoorde. Wie gingen Gasly verder allemaal voor?

David Coulthard

Races: 71 (2005-'08)
Podiumplaatsen: twee
Punten: zestig

De Schot wordt voor het seizoen 2005 overgenomen van McLaren, waar na negen seizoenen geen plaats meer voor hem is. Coulthard is een sterke kopman en helpt Red Bull Racing door haar eerste jaren heen. Met een vierde plaats in de debuutrace van de stal (Australië 2005) blinkt Coulthard meteen uit. De eerste podiumplaats van Red Bull zou anderhalf jaar later een feit worden, als de dertienvoudig GP-winnaar als derde over de streep geraakt in de straten van Monaco.

Christian Klien

Races: 28 (2005-'06)
Punten: elf

Aan de zijde van mentor Coulthard mag Christian Klien in 2005 zijn opwachting maken voor Red Bull, nadat hij een jaar eerder door het energiedrankjesmerk (wat dan al jaren een juniorprogramma heeft) ondergebracht is bij Jaguar. De Oostenrijker Klien is zeker geen pannenkoek, maar kan niet de snelheid overleggen die Coulthard wél heeft. Klien blijkt de sterkste van de Red Bull-juniorlichting van midden jaren '00, maar meer dan elf puntjes weet hij in dienst van Red Bull niet te scoren.

Vitantonio Liuzzi

Races: vier (2005)
Punten: één

Tegenwoordig doet de naam van deze Italiaan weinig belletjes rinkelen, maar er was een tijd dat Vitantonio Liuzzi werd bestempeld als 'the next best thing'. Met opvallende kapsels, het kenmerkende plukje haar onder de onderlip en een oorbel in reist Liuzzi de circuits af. Aanvankelijk was de bedoeling dat hij en Klien diensten zouden afwisselen bij Red Bull, maar uiteindelijk rijdt de Italiaan slechts vier wedstrijden voor het hoofdteam alvorens hij in 2006 zijn opwachting mag maken voor Toro Rosso. Eén schamel puntje is de opbrengst voor de man die eind 2004 nog bijzonder gehypet werd.

Robert Doornbos

Races: drie (2006)

Max Verstappen is niet de enige Nederlander die voor Red Bull Racing heeft gereden: in 2006 mocht Robert Doornbos, destijds de reserverijder van de Oostenrijkse equipe, zijn opwachting maken als vervanger van de zonder gratie geraakte Klien. Doornbos blonk uit door in zijn eerste kwalificatiesessie het derde en laatste segment te halen, maar een puntenfinish werd hem in de eerste honderd meters al door de neus geboord.

Mark Webber

Races: 129 (2007-'13)
Overwinningen: negen
Polepositions: dertien
Snelste raceronden: negentien
Podiumplaatsen: 41
Punten: 987,5

De populaire Australiër kwam met slechts één podiumfinish op zijn palmares naar Red Bull toe en verliet de stal met 42 stuks. Een kwestie juiste tijd, juiste plaats, juiste persoon resulteerde bijna in een wereldkampioenschapstitel - Webber moest in 2010 slechts een handvol puntjes toegeven ten opzichte van teamgenoot Sebastian Vettel. Negenmaal zegevierde de man uit Queanbeyan, dertien keer werd een poleposition veroverd. De seizoensfinale van 2013 betekende tevens de afsluiting van Webbers F1-carrière.

Sebastian Vettel

Races: 113 (2009-'14)
Overwinningen: 38
Polepositions: 44
Snelste raceronden: 24
Podiumplaatsen: 65
Punten: 1.577
Wereldtitels: vier (2010, 2011, 2012, 2013)

De man die Red Bull kleur gaf. Als 21-jarige knaapje wandelde Vettel binnen, als 27-jarige man verliet hij de tent. In de zes seizoenen die Vettel in het hoofdteam van het energiedrankjesmerk afwerkte werd hij liefst viermaal wereldkampioen - twee keer deed hij dat door als een heuse dictator de rest van het veld zijn wil op te leggen. Red Bull en Vettel bereikten in het V8-tijdperk ongekende hoogten, om na de switch naar V6-turbohybrides zoek te worden gereden. Eind 2014 pakte Vettel zijn biezen om de overstap naar Ferrari te maken, waar hij tot op de dag van vandaag zijn kunsten voor vertoont.

Daniel Ricciardo

Races: 91 (2014-heden)
Overwinningen: zeven
Polepositions: twee
Snelste raceronden: dertien
Podiumplaatsen: 29
Punten: 904

Eén van de factoren die mee werden gewogen in Vettels besluit om te vertrekken was de razendsnelle opkomst van Daniel Ricciardo. De Australiër had tweeënhalf seizoen aan de Formule 1 mogen proeven in dienst van HRT en Toro Rosso alvorens hij werd opgetrommeld als vervanger van Mark Webber. Het eerste seizoen in Red Bull-kleuren leverde drie overwinningen op, bovendien keek stalgenoot Vettel tegen Ricciardo's hielen aan. Ups en downs en tot dusver zeven Grand Prix-overwinningen kleurden Ricciardo's verblijf bij Red Bull, waar na dit seizoen een einde aan komt.

Daniil Kvyat

Races: 21 (2015-'16)
Podiumplaatsen: twee
Punten: 116

Nadat Vettel vertrok moest Red Bull snel handelen en aangezien Fernando Alonso en Kimi Raikkonen hen in een eerder stadium 'nee' hadden verkocht, konden Helmut Marko en de zijnen niet veel meer dan Toro Rosso-rijder Daniil Kvyat te promoveren. Het bleek geen geslaagde combinatie: Kvyat was bij tijd en wijle snel, scoorde in zijn enige volledige seizoen bij Red Bull meer punten dan Ricciardo maar deed dat voornamelijk door vaker bespaard te blijven van technisch malheur. Na kopje onder te zijn gedrukt door degradatie richting Toro Rosso kwam Kvyat er niet meer bovenop, wat hem vorig jaar uiteindelijk zijn stoeltje in de F1 koste.

Max Verstappen

Races: 49 (2016-heden)
Overwinningen: vier
Snelste raceronden: vier
Podiumplaatsen: vijftien
Punten: 464

De knaap die iedereen kent: Max Verstappen heeft in de 49 Grands Prix die hij voor Red Bull reed een onuitwisbare indruk achtergelaten bij zowel rijders als fans. De Nederlander heeft tot dusver vier overwinningen geboekt in dienst van de Oostenrijkse stal en reed vijftienmaal naar een podiumpositie.

Pierre Gasly

Vanaf 2019 is ook Gasly onderdeel van dit rijtje: de Fransman is na een sterke eerste seizoenshelft van zijn eerste volledige Formule 1-jaar zeker van promotie naar het hoofdteam van Red Bull. Wordt Gasly een gevalletje Vettel, of gaat de boeken in op een Kvyat-achtige manier?

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen