Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

• En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De totale dominantie van de topteams in cijfers

De vrees van de overige teams is werkelijkheid geworden: De topteams domineren nog meer dan voorheen. Ferrari en Mercedes strijden voor de wereldtitel en Red Bull pakt de kruimels. Voor de overige teams rest alleen de strijd om de posities buiten het podium.

De ambitieuze doelstellingen van teams als Force India en Williams ten spijt. Het uitdagen van de top drie teams is er niet bij in 2017. Het gat tussen deze topteams en de rest van het veld is gigantisch. Vaak moet het vierde teams al een volle seconde per ronde toegeven op Red Bull, dat op haar beurt al niet kan vechten met Ferrari en Mercedes. Alle elf de races zijn gewonnen door de traditionele topteams. Hierbij won Red Bull, met geluk, een race. Ferrari won er vier en de overige zes waren een prooi voor Mercedes. Vettel en Hamilton wisten beide vier races te winnen, Bottas twee en Ricciardo een. Van de 33 beschikbare podiumplaatsen gingen er 32 naar de topteams. Eenmaal wist Lance Stroll in de Williams te verrassen in Baku, maar zijn podiumplaats kwam voornamelijk door geluk tot stand. De nummers een en twee uit de race, Hamilton en Vettel, vielen door pech en straffen ver terug. Raikkonen en Verstappen haalden de finish niet. Max Verstappen stond eenmaal op het podium en Sebastian Vettel liefst acht keer.

In het WK bezetten de zes coureurs van de topteams dan ook de eerste zes posities. De eerste vijf coureurs hebben ruim meer dan 100 punten gescoord. Max Verstappen, zesde, liep dankzij vijf uitvalbeurten, veel punten mis en heeft 67 punten achter zijn naam staan. De dominantie is zelfs zo groot dat de topteams liefst 859 punten scoorden en alle overige teams slechts 252 behaalden. In de kwalificaties zijn het Mercedes en Ferrari dat de poles en eerste posities verdelen. Red Bull kwam nog niet verder dan een vierde startplaats.