Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De uitblinkers van de twaalf Formule 1 Grands Prix van 2018

De Formule 1-coureurs genieten van een welverdiende zomerstop, nadat ze in ruim vier maanden tijd twaalf Grands Prix hebben verreden. Elk van die Grands Prix had zijn eigen verhaal en elk weekend had zijn eigen uitblinker. Racingnews365 pikt er voor elk Grand Prix-weekend (dus mét kwalificatieresultaat in het achterhoofd) eentje uit.

Uitblinker Grand Prix van Australië: Fernando Alonso Sebastian Vettel ontfutselde Lewis Hamilton de zege en Max Verstappen draaide een prachtige pirouette, maar de meest opvallende persoon in Australië was niemand minder dan Fernando Alonso. Na jaren van teleurstelling met Honda werd er voor de seizoensouverture van 2018 een Renault in het achteronder geschroefd en de Spanjaard kwam er zowaar mee vooruit. In de kwalificatie dringt Alonso nét niet door tot Q3, om een dag later de taart aan te laten slepen middels P5. Uitblinker Grand Prix van Bahrein: Pierre Gasly Wat McLaren kan, kan Honda beter. De Japanners zijn in 2017 hardhandig bij het oud vuil gesmeten en azen op stille, maar zoete wraak. In Bahrein is het al raak: Pierre Gasly kwalificeert zich op een briljante zesde positie en weet het in de race zelfs nog een stukje beter te doen. De jonge Fransman komt in wat slechts zijn zevende Grand Prix is als vierde over de eindstreep en is daarmee de grootste uitblinker van de Bahreinse ronde van het WK. Uitblinker Grand Prix van China: Daniel Ricciardo Er kan maar één rijder worden aangemerkt als de grote uitblinker tijdens de Chinese Grand Prix en dat is Daniel Ricciardo. De Australiër lijkt voor de spek-en-bonen-cup mee te rijden, als hij in rondje 31 tijdens een Safety Car-fase vanaf P6 naar binnen wordt gehaald. Daarna gaat het rap. Op nieuwe banden scheurt Ricciardo in tien rondjes tijd van de zesde naar de eerste plaats, om een prachtige overwinning binnen te halen. De snelste? Absoluut niet. De slimste? Dat wel. Uitblinker Grand Prix van Azerbeidzjan: Sergio Pérez Meerdere coureurs vallen op in Azerbeidzjan, zowel in positieve als negatieve zin. Om wat betreft de titel ‘grootste uitblinker’ strijden Sergio Pérez en Charles Leclerc. De Mexicaan wint deze slag, puur omdat hij zijn inferieur geachte Force India naar een podiumplek weet te sturen. Natuurlijk heeft hij daar bijzonder veel geluk mee, maar zonder dat geluk vaart niemand wel. Bovendien, als Leclerc niet evenveel geluk had gehad als Pérez, was de Monegask niet eens in een puntenpositie gefinisht.

Uitblinker Grand Prix van Spanje: Lewis Hamilton Soms rijdt een middenmoter erg sterk, af en toe weet een achterhoedeklant uit te blinken. De Grand Prix van Spanje is echter de grote Lewis Hamilton-show. De Brit vliegt op zaterdag naar de pole, om zondag een snaar- maar dan ook snaarstrakke zege neer te zetten. In het wielrennen is ‘alleen op de finishfoto staan’ een begrip: in dit geval gold dat letterlijk voor Hamilton, die zelfs al de eerste bochtencombinatie voorbij was toen de nummer twee eindelijk over de streep reed. Uitblinker Grand Prix van Monaco: Esteban Ocon In Monaco steelt Daniel Ricciardo de show, maar het is bekend dat de Australiër én zijn Red Bull gewoonweg ijzersterk zijn in de straten van het prinsdom. En hoe knap het ook is dat Ricciardo met verminderd motorvermogen alsnog naar de zege rijdt, des te opvallender is de prestatie van Esteban Ocon. De Fransman maximaliseert in de kwalificatie en pakt pole in het ‘B-kampioenschap’, wat een zesde plaats betreft omdat Max Verstappen verstek moet laten gaan na te zijn gecrasht in de derde vrije training. Landgenoot Pierre Gasly optimaliseert zijn strategie en komt als zevende over de meet, maar een speciale pluim is daar voor Ocon, die eindelijk zijn talent weer kan etaleren. Uitblinker Grand Prix van Canada: Sebastian Vettel Evenals aartsrivaal Hamilton en voormalig teammaat Ricciardo heeft Sebastian Vettel een race waarin hij de grote uitblinker is. De Duitser regeert met harde hand in Canada, in het gebied dat eigenlijk toebehoort aan Hamilton. Vettel zet geen wiel verkeerd op het Circuit Gilles Villeneuve, controleert vanaf het doven van de startlichten en blaast de concurrentie naar huis. Dat de wedstrijd te vroeg wordt afgevlagd is eigenlijk het enige baalmomentje van Vettel gedurende het hele weekend. Uitblinker Grand Prix van Frankrijk: Carlos Sainz Omdat het Franse Grand Prix weekend in het teken staat van de steeds intensiever wordende strijd tussen Mercedes en Ferrari, valt het presteren van Carlos Sainz eigenlijk niet eens op. Charles Leclerc kwalificeert uitstekend en haalt een puntje, maar het geelzwart van de Renault van Sainz is constant in beeld – en dat tijdens de thuisrace van zijn werkgever. Een haperende motor gooit tegen het einde van de race roet in het eten, waardoor een zesde plek (eerste plaats in het B-kampioenschap) verandert in P8. Desalniettemin oogst Sainz bijzonder veel lof en is hij met recht de uitblinker op Paul Ricard.

Eigenlijk is Vettels enige teleurstelling in Canada het feit dat er te vroeg wordt afgevlagd

Uitblinker Grand Prix van Oostenrijk: Max Verstappen Als twee van je tegenstanders, waaronder je eigen teamgenoot, hun banden aan gort rijden waar jij ze prima conserveert, en je bovendien je twee rode rivalen bij de start te slim af bent, dan solliciteer je al naar de vacature van ‘uitblinker in de Oostenrijkse GP’. Mocht je de race dan ook nog winnen voor het oog van duizenden landgenoten, dan ben je gewoon een held. Dat Max Verstappen de baas van de negende Grand Prix van het jaar is, mag duidelijk zijn. Uitblinker Grand Prix van Groot-Brittannië: Kevin Magnussen De Britse Grand Prix is bijzonder interessant door het geweldige duel dat Ferrari en Mercedes wederom uitvechten en er zijn binnen die twee stallen al meerdere uitblinkers aan te wijzen. Toch is het daarom des te leuker om er iemand uit te pikken die niet voor een van die twee stallen rijdt, bovendien is de keuze duidelijk te rechtvaardigen. Kevin Magnussen vijzelt zijn marktwaarde in 2018 prima op door een aantal sterke optredens. In de kwalificatie op Silverstone is de Deen slechts vijftien honderdsten (+0.15) langzamer dan de Red Bull van Daniel Ricciardo! In de race krijgt hij geen kans, aangezien ene Romain Grosjean (juist, zijn teamgenoot) hem in de tweede bocht een tik verkoopt. Toch rijdt de Deen wederom een paar puntjes bij elkaar. Het hadden er zoveel meer kunnen zijn, maar ere wie ere toekomt. Uitblinker Grand Prix van Duitsland: Romain Grosjean Ooit een middenmoter zijn gelijkwaardig geachte tegenstanders in een vloek en een zucht één voor één in zien halen? Het gebeurde tijdens de Duitse Grand Prix. Romain Grosjean blinkt in 2018 vaak uit in onkunde, maar als het goed gaat kan de Fransman ook daadwerkelijk uitblinken. Op een glibberige Hockenheimring sjeest Grosjean zijn rivalen op ultrasofts voorbij alsof ze stilstaan, om P11 in de slotronden om te buigen in P6. Sainz moet er direct na de Safety Car-streep aan geloven, Hartley, Ericsson, Ocon en Pérez worden niet veel later aan de Haas-zegekar gebonden. Uitblinker Grand Prix van Hongarije: Pierre Gasly In het jaar waarin Hamilton en Vettel uit moeten gaan maken wie als eerste van de twee met een vijfde wereldtitel aan de haal gaat, is Gasly voorlopig de enige coureur die tweemaal de grote uitblinker van een Grand Prix-weekend is. De Fransman doet in Hongarije ‘een Bahreintje’ door zijn hoofd koel te houden in de verregende kwalificatie, om een dag later te maximaliseren en weer eens met de honneurs van ‘beste rijder uit het B-kampioenschap’ aan de haal te gaan. De Gasmobile tuft keurig naar P6 en daarmee gaan Gasly, Toro Rosso én Honda (en stiekem Red Bull ook een beetje) opgetogen op vakantie.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi