Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De vier scenario's waarin Verstappen in Saoedi-Arabië wereldkampioen kan worden

Na de afgelopen twee races is het vertrouwen bij sommige Verstappen-fans misschien al wat gekelderd, maar feit is wel dat Max Verstappen tijdens het Grand Prix-weekend van Saoedi-Arabië op papier al kampioen kan worden. Zo zou dat hem lukken.

Met nog twee Grands Prix te gaan is het onverminderd spannend in de strijd om de Formule 1-wereldtitel voor 2021. Max Verstappen gaat aan de leiding, al sinds de Grand Prix van Nederland, maar Lewis Hamilton gunde de Nederlander geen grote voorsprong. Na de twee zeges van Lewis Hamilton in Brazilië en Qatar is de voorsprong geslonken tot een schamele acht punten. Met nog twee races te gaan is alles dus mogelijk in de strijd om de wereldtitel. Verstappen kan als enige de wereldtitel al tijdens de komende race in de straten van Jeddah veilig stellen.

Verstappen moet achttien punten uitlopen

Mochten Verstappen en Hamilton het seizoen qua puntentaantal op gelijke hoogte eindigen, dan gaat de titel naar de Red Bull-coureur. Hij heeft namelijk de meeste overwinningen veroverd, en bij een gelijke stand wordt daar als eerst volgende criterium naar gekeken. Dus als de Nederlander kampioen wil worden in Jeddah, dan moet hij aan het einde van de GP van Saoedi-Arabië een voorsprong hebben van 26 punten (een overwinning + snelste ronde) op Hamilton. Momenteel is het gat acht punten, dus zal hij achttien punten moeten uitlopen op de zevenvoudig kampioen.

De vier scenario's

Verstappen wint de race en rijdt de snelste ronde (26 punten) en Hamilton finisht zesde of lager (max 8 punten). Verstappen wint de race zonder snelste ronde (25 punten) en Hamilton finisht zevende of lager (max 6 punten). Verstappen finisht tweede en de snelste ronde (19 punten) en Hamilton wordt tiende of lager (max 1 punt). Verstappen finisht tweede zonder snelste ronde (18 punten) en Hamilton finisht buiten de punten.

The winner takes it all

Alhoewel deze vier scenario's heel leuk en aardig klinken, lijkt de kans op papier levensgroot dat de titelstrijd pas in Abu Dhabi wordt beslist. Er bestaat zelfs een scenario waarin Verstappen en Hamilton met precies hetzelfde aantal punten naar het Yas Marina-circuit afreizen. Als Hamilton namelijk wint inclusief snelste ronde en Verstappen wordt tweede, dan gaat het duo met 369,5 punten richting Abu Dhabi. En dan zijn de berekeningen heel makkelijk: The winner takes it all. Wat er dan ook mag gebeuren, het kunnen wel eens twee heel spannende Grand Prix-weekenden worden.

Viaplay
x
Live Reacties na dominante pole Verstappen