Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De vijf beste Formule 1-coureurs van 2022

Nu er een punt is gezet achter het Formule 1-seizoen van 2022 is het tijd om te kijken naar de prestaties van de coureurs. Wie waren de uitblinkers van het 73ste seizoen?

Elk Formule 1-seizoen kent toppers en floppers. Nu het seizoen van 2022 er op zit, is het tijd om de balans op te maken. Waar we eerder de slechtste rijders van het jaar op een rijtje hebben gezet, is het nu tijd om de uitblinkers van dit jaar te belichten. Naast de wereldkampioen van 2022 zijn er natuurlijk ook een aantal rijders die ondanks het mislopen van de titel tevreden kunnen zijn met hun prestaties op het asfalt. Dit zijn volgens RacingNews365 de vijf toppers van het jaar.

Max Verstappen

Vanzelfsprekend beginnen we met Max Verstappen, de wereldkampioen van 2022. Met 15 overwinningen in 22 races is het een uitzonderlijk jaar geweest voor de Nederlander. Record na record werd verbroken en met nog vier races te gaan was de titel al veiliggesteld. Red Bull en Verstappen kunnen terugkijken op een grandioos jaar, dat begon met uitvalbeurten en een achterstand op Ferrari, maar eindigde met totale dominantie. Verstappen was bijna volledig foutloos dit jaar, met slechts een missertje tijdens de race in Singapore. De Limburger stak dit jaar met kop en schouders boven de rest van de grid uit.

George Russell

De overstap maken naar een topteam als Mercedes is natuurlijk fantastisch, maar het 'nadeel' voor George Russell was wel dat hij naast zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton kwam te staan. Ondanks een lastig jaar voor de Duitse renstal was het voor Russell persoonlijk een topjaar. Russell won niet alleen zijn eerste Grand Prix in zijn carrière, hij versloeg ook direct Hamilton en sluit het seizoen af met de vierde plaats in het eindklassement, terwijl zijn mede-Brit zesde werd. Hierbij moet wel gezegd worden dat de Mercedes-mannen vooral druk waren met het dichten van het gat naar Red Bull en Ferrari. De interne strijd was niet gigantisch, maar toch is het een topresultaat voor Russell in zijn eerste jaar bij Mercedes. Mister consistency stond regelmatig op het podium, finishte in elke race van het seizoen en scoorde slechts één keer geen punten. Toto Wolff zal ongetwijfeld blij zijn.

Charles Leclerc

Het seizoen is niet verlopen zoals Charles Leclerc had gehoopt, maar vooral in de eerste races van het jaar was de Ferrari-coureur een keiharde concurrent van Verstappen. In de openingsraces van 2022 werden de F1-fans getrakteerd op fraaie gevechten tussen de twee titelkandidaten. Leclerc won races, stond enige tijd aan de leiding in het kampioenschap en liet zien dat hij het verdient om voor Ferrari te rijden. De titel zat er echter niet in dit jaar en Red Bull domineerde de tweede seizoenshelft, mede door fouten bij de Italiaanse renstal en bij Leclerc. Ondanks de fouten is het zonder twijfel Leclerc zijn beste seizoen ooit in de Formule 1.

Lando Norris

Achter de heren van Red Bull, Ferrari en Mercedes mag McLaren-coureur Lando Norris zich 'best of the rest' noemen. Norris zelf had ongetwijfeld meer gewild dit jaar, maar het was naar omstandigheden al een ongekend seizoen van de jonge Brit. Norris behaalde als enige coureur buiten de topteams een podium. Daarnaast heeft hij teamgenoot Daniel Ricciardo verslonden. Norris heeft bewezen dat hij een teamleider kan zijn en na 2022 twijfelt niemand er nog over dat we hem nog lang in de Formule 1 gaan zien. Met 122 punten, een podiumplaats en P7 in het eindklassement was het een goed jaar voor Norris, vooral als we hem vergelijken met Ricciardo (P11 en 37 punten).

Fernando Alonso

De Formule 1 zit vandaag de dag vol met jonge talenten, maar Fernando Alonso heeft in 2022 bewezen dat leeftijd maar een getal is. De 41-jarige coureur rijdt elke Grand Prix alsof zijn leven ervan afhangt en dat wordt beloond met spectaculaire inhaalacties, puntenfinishes en meer. Helaas voor Alonso reed hij bij Alpine en viel hij ongelooflijk vaak uit door betrouwbaarheidsproblemen. Dit heeft echter niets te maken met de persoonlijke prestaties van de tweevoudig wereldkampioen. Met de ongelooflijke toewijding en passie gaan we nog veel, heel veel zien van de Spanjaard. Volgend jaar doet hij dat voor Aston Martin.

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training