Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De vijf beste Formule 1-coureurs van de eerste seizoenshelft in 2021

Na elf races is het hoog tijd om de balans op te maken in de Formule 1. Welke coureurs zakten de eerste seizoenshelft door het ijs? Welke coureurs schitterden? In dit artikel proberen we de laatste vraag te beantwoorden.

Natuurlijk kent elke coureur hoogte- en dieptepunten tijdens een seizoen, maar sommige coureurs kennen net wat meer hoogte- dan dieptepunten. We nemen de Formule 1-grid onder de loep en pikken er de vijf beste coureurs van het jaar tot nu toe uit. Hieronder sommen we ze op.

5. Pierre Gasly

De Fransman is dit jaar verder gegaan waar hij vorig jaar was gebleven. Sinds zijn Red Bull-degradatie heeft Pierre Gasly zichzelf opnieuw uitgevonden. Hij houdt de eer van AlphaTauri dit jaar hoog, want bij Yuki Tsunoda wil het nog niet helemaal vlotten. Nog geen enkele keer wist Yuki zijn teamgenoot te verslaan in de kwalificatie. In zijn eentje is Gasly in zijn AlphaTauri-bolide niet opgewassen tegen het geweld van de net wat snellere McLaren- en Ferrari-coureurs, maar toch maakt hij zo'n goede indruk dat zelfs Helmut Marko misschien twijfelt of hij de Fransman volgend jaar een nieuwe kans bij het grote Red Bull moet geven. Het heeft er echter alle schijn van dat Gasly de grote man van AlphaTauri gaat blijven en dat zijn weg richting een Red Bull-stoeltje zeer lang is. Als hij echter dit niveau vast blijft houden, dan zou je denken dat de Red Bull-adviseur niet meer om hem heen kan. Bonne chance, Pierre!

4. Charles Leclercc

Het is jammer te noemen dat Ferrari nog geen titelwinnende wagen heeft gebouwd, want anders hadden we Leclerc ongetwijfeld ook zien strijden om de wereldtitel samen met Max Verstappen en Lewis Hamilton. Hij viel dit jaar in positieve zin op door twee keer de poleposition te veroveren. Weliswaar hielpen (eigen) crashes daar wel aan mee, maar toch deed hij mee om die eerste plek. Hij kende veel pech, waardoor hij lang moest wachten op een verdiende podiumplek. In Groot-Brittannië kwam die er. Lewis Hamilton moest er alles aan doen om de Monegask in te halen. Dat podium was de verdienste van Leclerc, die afgelopen weekend weer in mineur moest toekijken hoe zijn teamgenoot het podium haalde. Dat Leclerc ondanks zijn pech nog steeds op gelijke hoogte staat met Carlos Sainz, die net dit lijstje miste, zegt genoeg. Laten we hopen dat Leclerc deze lijn door kan trekken naar de tweede seizoenshelft en dat hij in 2022 voor de titel kan meestrijden.

3. Lewis Hamilton

Om de kampioenschapsleider kan je niet heen. Hij won vier races en reed zo nu en dan zeer strakke Grands Prix. Ook in de kwalificatie wist hij vaak het maximale uit zijn Mercedes-bolide te pushen. Toch maakte de zevenvoudig wereldkampioen hier en daar ook een foutje. Wat te denken van die schuiver in Imola, waar hij van de baan gleed. Of de tegenvallende race in Monaco en de blamage in Bakoe. Hamilton zal constanter moeten presteren als hij Max Verstappen in de tweede seizoenshelft wil verslaan. Als de Mercedes-coureur echter een constant niveau weet te halen dat zo hoog ligt als in bijvoorbeeld Bahrein, Spanje, Imola en Hongarije, dan zal de Nederlander ongetwijfeld zijn handen vol hebben aan de Brit.

2. Lando Norris

Wat een seizoen heeft deze jongeman zeg. Wie had verwacht dat Lando Norris zo de vloer aan zou vegen met de worstelende Daniel Ricciardo? Lando laat niets heel van de Australiër, die tot op heden geen potten weet te breken in zijn McLaren-bolide. Norris daarentegen... Hij deed in Imola, Monaco en Oostenrijk gewoon mee om de poleposition en in de races presteerde hij ultra-constant. Zodra een Red Bull- of Mercedes-coureur het af liet weten, stond Norris daar om het podium te betreden. Lukte hem dat niet, dan kon je er eigenlijk vanuit gaan dat hij de eerste niet-Red Bull- of Mercedes-coureur was in de uitslag. De hoop van McLaren in de strijd om de derde plek is Norris, tenzij Ricciardo het in het tweede deel van het seizoen op zijn heupen krijgt. Laten we ook in het geval van deze jonge Brit hopen dat zijn team volgend jaar een prachtbolide bouwt waarmee hij zich echt constant kan gaan mengen in de strijd met Red Bull en Mercedes.

1. Max Verstappen

Hij kan natuurlijk niet missen op dit lijstje. Max Verstappen. Constanter dan deze wereldtopper was er dit seizoen niemand. Alleen Lando Norris komt enigszins in de buurt. Als Verstappen geen problemen tegenkwam, dan reed hij de afgelopen elf races gewoon naar de overwinning of de tweede plaats. Dat resulteerde dit jaar tot op heden dan ook in vijf overwinningen en drie tweede plaatsen. Drie uitvalbeurten waren een grote smet op de eerste seizoenshelft van de Nederlander, maar aan zijn prestaties deden die races niets af. De Red Bull-coureur kon er namelijk niets aan doen. Twee overwinningen en nog een tweede plaats hadden er gewoon in gezeten voor hem. Zijn voorsprong in het kampioenschap was in dat geval riant geweest, want hier en daar liet Hamilton toch wat liggen. Toch is het allemaal achteraf gepraat. Met nog twaalf geplande races voor de boeg heeft Verstappen nog meer dan genoeg tijd om het tij te keren en sportieve revanche te nemen voor zijn uitvalbeurten.

Eervolle vermeldingen

George Russell liet zich ook de afgelopen periode weer van zijn beste kant zien. Twee keer dook hij op in Q3 en in Hongarije beloonde hij zichzelf eindelijk voor het harde werk met punten. Carlos Sainz heeft zich van alle coureurs die overstapten van team met afstand het beste aangepast aan zijn nieuwe omgeving. Leclerc is nog iets sterker, maar dat hoeft niet zo te blijven. Fernando Alonso moest even op gang komen, maar inmiddels hebben we weer mogen aanschouwen waarom hij een tweevoudig kampioen is. Hopelijk heeft hij snel een betere bolide onder zijn kont

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'