De vijf grootste tegenvallers van de eerste vijf races

Het Formule 1-seizoen 2018 heeft het eerste kwart er alweer op zitten. Vijf races met wisselende winnaars en verliezers. Van spannende races tot en met draken van races. Onder aan de streep is het toch weer Mercedes dat de klok slaat, maar wie hadden hun zaakjes minder goed voor elkaar?

Posities diverse coureurs komen onder druk te staan

© Haas F1

1. Romain Grosjean

Er is niemand die twijfelt aan het talent van Grosjean, daarvoor draait hij al te lang mee in de autosport. Het grote probleem van Romain is dat het window waarin hij goed presteert te klein is. Teveel zaken hebben een negatief effect op zijn performance.

Grosjean is niet op zijn gemak en dan maakt hij domme fouten, raakt hij geïrriteerd en wordt het een chaotisch persoon. Zijn crashes in Baku en Spanje horen niet bij iemand met zijn ervaring. Tot op heden rijdt Magnussen zijn teamgenoot naar huis en die droom van een stoeltje bij Ferrari? Die kan de ijskast in.

© McLaren F1

2. Stoffel Vandoorne

Met hoge verwachtingen begon Stoffel Vandoorne aan het nieuwe F1-seizoen. Tot op heden kan de Belg die geen seconde waarmaken. Als enige coureur staat hij 5-0 achter in het kwalificatieduel met zijn teamgenoot.

Alonso is een klasse apart bij McLaren en rijdt bijna iedere race de sterren van de hemel. Bij Vandoorne zien we dit niet terug. Nooit eens die perfecte kwalificatie, die bejubelde inhaalactie of die indrukwekkende race.

Het is allemaal net-niet bij Stoffel die slechts 8 punten scoorde, daar waar Alonso er al 32 op zijn naam heeft.

© Getty Images / Red Bull Contentpool

3. Red Bull

Als je als topteam mee wil doen voor de ereprijzen en de wereldtitel dan moet je feilloos presteren. Tot op heden is 2018 voor Red Bull het seizoen van de gemiste kansen. Het team mag daarbij niet eens wijzen naar de mindere Renault-motor, want het gros van de gemiste WK-punten komen voor rekening van Ricciardo en Verstappen.

In Australië liep Ricciardo tegen een domme gridstraf op, in Baku crashte hij met Max en Spanje was allerminst foutloos. Voor Max Verstappen geldt hetzelfde: Bahrein was misschien pech, maar China was zijn fout en voor Baku geldt hetzelfde als voor Ricciardo.

Het team zelf is ook niet foutloos. Daar waar Mercedes kan rekenen op een extreme betrouwbaarheid is er ieder weekend wel weer iets aan de Red Bull. Van kleine tot grote problemen aan de RB14 tijdens de trainingen en/of kwalificaties: Het verstoort het weekend, kost tijd en performance.

In de Formule 1 worden foutjes direct afgestraft, ongeacht of ze groot of klein zijn. Slechts twee podiumplaatsen uit 10 mogelijke finishes is ondermaats. Red Bull staat met 80 punten al een straatlengte achter in het WK. Met Hamilton op 95 punten, Ricciardo op 47 en Verstappen op 33 lijkt de titel ook dit jaar een kansloze missie. Pijnlijke daaraan is dat de coureurs er zonder fouten veel en veel beter voor hadden gestaan.

© Williams F1

4. Williams

Pijnlijk, een ander woord is er niet voor het seizoen van Williams. Met twee jonge onervaren coureurs en een draak van een auto gaat het een zwaar jaar tegemoet. Wie voor aanvang van het seizoen voorspeld had dat zelfs Sauber sneller zou zijn, werd voor gek verklaard.

Williams heeft een mega probleem en zelfs de power van Mercedes kan dit niet verbloemen. Twee pay-drivers aannemen zonder ervaring helpt tevens niet bij aan het doorontwikkelen van de auto. Stroll maakt nog dezelfde fouten als een jaar eerder en Sirotkin presteert voor een rookie best redelijk. Kan Kubica de meubelen redden voor het team? In Barcelona liet hij optekenen dat er met de huidige auto niet te racen valt.

© Getty Images / Red Bull Contentpool

5. Brendon Hartley

Met al zijn ervaring mag je veel meer verwachten van Hartley. Pijnlijke conclusie na een kleine tien F1-races is dat hij steevast tekort komt ten opzichte van rookie Gasly. Een conclusie die Red Bull bijna tien jaar geleden al trok.

Hartley blinkt helaas alleen uit in bijzondere momenten met een negatieve hoofdrol. Zijn actie in Baku was levensgevaarlijk, waarbij hij bijna teamgenoot Gasly met 300 per uur over zich heen zag vliegen. In Spanje volgde een domme crash.

Red Bull heeft weinig geduld en de naam van Pascal Wehrlein zingt al rond. Een mislukt weekend in Monaco en het kan zo maar exit zijn voor Hartley.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen