Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

De vijf grootste teleurstellingen van het F1-seizoen tot op heden

Het F1-seizoen 2023 vliegt in razend tempo voorbij. De eerste zes races zijn voorbij, maar voor sommige coureurs en teams zijn het races om snel te vergeten.

RacingNews365 zoomt in op de vijf grootste teleurstellingen van het huidige F1-seizoen. Wie zijn de coureurs of teams die hopen dat het vanaf de Grand Prix van Barcelona compleet anders gaat?

Lance Stroll

De neus van Lance moet inmiddels paars zien, want ieder GP-weekend geeft Fernando Alonso hem een flinke poffert erop. Voor het seizoen riepen Aston Martin en Alonso dat Stroll 'wereldkampioenschapsmateriaal' is. In welke klasse? Niet in de Formule 1, zoveel is duidelijk.

Alonso blinkt keer op keer uit, uit met vijf podiumplaatsen in zes races, waarmee hij de derde positie in het WK bezet. Liefst 93 WK-punten staan er achter de naam van de 41-jarige Spanjaard. De 27 puntjes van Stroll steken er schril bij af, waarbij de Canadees niet eenmaal op het podium wist te finishen. Zijn optreden in Monaco afgelopen weekend was dramatisch. Alonso deed mee voor de pole en zege, terwijl Lance zich ver buiten de top 10 kwalificeerde en tweemaal schade reed tijdens de race.

Wil Aston Martin in de toekomst serieus meedoen voor de wereldtitel, dan moet het afscheid nemen van Lance... de zoon van teameigenaar Lawrence Stroll.

Ferrari

Voor het seizoen van start ging werd Ferrari gezien als de grote uitdager van Red Bull. Het team stelde tot op heden zwaar teleur. Met uitzondering van een enkele uitschieter van Charles Leclerc komt de rode brigade in het stuk niet voor.

Met nul zeges en slechts één podiumplaats blijft de prijzenkast in Maranello akelig leeg. Leclerc en teamgenoot Carlos Sainz gingen dit seizoen al te vaak in de fout en strategisch rammelt het nog altijd bij de Scuderia.

Wat nu? Teambaas Mattio Binotto moest vorig jaar al het veld ruimen en Frederic Vasseur zal echt tijd nodig hebben om een succesvol team te bouwen. Maar tijd krijgen bij de ongeduldige Italianen, dat was alleen Jean Todt, Ross Brawn en Michael Schumacher gegeven.

			© XPBimages
	© XPBimages

De Vries

Eindelijk heeft Nyck de Vries zijn F1-stoeltje. De ervaren coureur werd voorafgaand aan het seizoen nog gezien als de teamleider van AlphaTauri, maar zakte tot op heden te vaak door de ondergrens. Fouten werden afgewisseld met een matige snelheid en De Vries staat onder druk.

Teambaas Franz Tost en Red Bull-adviseur Helmut Marko draaiden de duimschroeven aan. Gele kaart of niet, Nyck zal snel moeten gaan presteren. Target 1 is om teamgenoot Yuki Tsunoda te verslaan.

De Spaanse Grand Prix wordt voor De Vries zeer belangrijk. Hij heeft een klinkend resultaat nodig om de kritiek te laten verstommen. Een redelijk weekend in Monaco alleen is daar niet genoeg voor.

Logan Sargeant

De Amerikaanse hoop kent een wisselvallig F1-seizoen. Daar waar rookie Oscar Piastri zeer solide presteert vergaat het Sargeant nog een stuk minder. Teamgenoot Alexander Albon laat zien wat er in de Williams mogelijk is, zeker tijdens de kwalificaties.

De druk op Sargeant neemt toe nu de resultaten uitblijven. Terecht of niet? De jonge Amerikaan heeft van alle F1-coureurs het minste race-ervaring, wat ook mee moet tellen in de beoordeling.

In bepaalde media wordt de druk bovendien opgevoerd in de hoop dat Mick Schumacher een kans krijgt bij Williams. Het is aan Sargeant zelf om zijn criticasters de mond te snoeren.

McLaren

"Het enige dat ontbreekt om voor de zeges en podiumplaatsen te strijden is een goede motor". Het waren de woorden van McLaren-teambaas Zak Brown in 2020 toen McLaren klinkende resultaten boekte en uitgerust was met een Renault-motor, die niet gezien werd als 'winnend'.

Feit is dat sinds de gedroomde overstap naar Mercedes het team de stap voorwaarts niet wist te zetten. Sterker nog, McLaren holt achteruit: 275 punten in 2021, 159 in 2022 en na zes races in 2023 een schamele 17 punten.

Ook interessant:

Magistrale Verstappen deelt Perez de knock-out uit in Monaco

Daar is 'ie weer, de nieuwste RN365 F1-podcast. Dit keer blikken Coronel, Dimmers en host Mosterdijk terug op de GP van Monaco. Het geweldige weekend van Verstappen, het dramatische weekend van Perez en nog heel veel meer onderwerpen passeren de revue. Beluister 'm hieronder!

Formule 1 GP Monaco 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen