Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De vijf jongste Ferrari-coureurs in de Formule 1 ooit

Het is niet des-Ferrari's en daarom juist zo mooi dat het gaat gebeuren: er stapt volgend jaar een jonge rijder in een van de wagens van de Scuderia. Sterker nog: Charles Leclerc is de op één na jongste Formule 1-coureur ooit in de geschiedenis van het Italiaanse merk.

In de afgelopen decennia hield Ferrari vaak vast aan ervaren rijders. Slechts in 2006 ging men íets gewaagder te werk door de destijds 24-jarige Felipe Massa na drie seizoenen in Sauber-dienst achter het stuur van een rode wagen te zetten.

Met Kimi Raikkonen (38) en Sebastian Vettel (31) had Ferrari dit seizoen gemiddeld genomen het oudste rijdersduo van het Formule 1-veld. Ter vergelijk: Williams-tweetal Lance Stroll en Sergey Sirotkin is gemiddeld twaalf en een half jaar jonger dan het Ferrari-koppel. Leclerc zal het gemiddelde in 2019 stevig omlaag halen. Als de Australische Grand Prix plaatsvindt, is de Monegask slechts 21 jaar oud. Om de jongste Ferrari-rijder ooit te worden is Leclerc inmiddels te oud. De Mexicaan Ricardo Rodríguez, naamgever van het Formule 1-circuit in Mexico-Stad, mocht in 1961 op 19-jarige leeftijd in een wagen van de Scuderia stappen. Op het circuit van Monza reed Rodríguez naar een razend knappe tweede kwalificatietijd, waarmee hij tot aan de Grand Prix van België 2016 het record 'jongste starter op de eerste rij' op zijn naam had staan. Wie Rodríguez op heeft gevolgd, laat zich raden. Rodríguez was de uitzondering die de regel bevestigt. In de tussenliggende jaren waagde Ferrari zich amper aan het contracteren van jonge coureurs. Chris Amon en Jacky Ickx begonnen ooit als 23-jarige voor de Scuderia, Eugenio Castellotti, Peter Collins en de bovengenoemde Massa waren 24 jaar oud op het moment dat ze debuteerden voor het Italiaanse merk. De jongste Ferrari-coureurs in de geschiedenis van de F1: Ricardo Rodríguez, 19 jaar Charles Leclerc, 21 jaar Jacky Ickx, 23 jaar Chris Amon, 23 jaar Peter Collins, 24 jaar

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'