© Alfa Romeo Sauber

Nieuwsoverzicht

De vijf jongste Ferrari-coureurs in de Formule 1 ooit

11 sep. 2018 18:00 René Oudman 0 reacties
Het is niet des-Ferrari's en daarom juist zo mooi dat het gaat gebeuren: er stapt volgend jaar een jonge rijder in een van de wagens van de Scuderia. Sterker nog: Charles Leclerc is de op één na jongste Formule 1-coureur ooit in de geschiedenis van het Italiaanse merk.

In de afgelopen decennia hield Ferrari vaak vast aan ervaren rijders. Slechts in 2006 ging men íets gewaagder te werk door de destijds 24-jarige Felipe Massa na drie seizoenen in Sauber-dienst achter het stuur van een rode wagen te zetten.

Met Kimi Raikkonen (38) en Sebastian Vettel (31) had Ferrari dit seizoen gemiddeld genomen het oudste rijdersduo van het Formule 1-veld. Ter vergelijk: Williams-tweetal Lance Stroll en Sergey Sirotkin is gemiddeld twaalf en een half jaar jonger dan het Ferrari-koppel. Leclerc zal het gemiddelde in 2019 stevig omlaag halen. Als de Australische Grand Prix plaatsvindt, is de Monegask slechts 21 jaar oud.

Om de jongste Ferrari-rijder ooit te worden is Leclerc inmiddels te oud. De Mexicaan Ricardo Rodríguez, naamgever van het Formule 1-circuit in Mexico-Stad, mocht in 1961 op 19-jarige leeftijd in een wagen van de Scuderia stappen. Op het circuit van Monza reed Rodríguez naar een razend knappe tweede kwalificatietijd, waarmee hij tot aan de Grand Prix van België 2016 het record 'jongste starter op de eerste rij' op zijn naam had staan. Wie Rodríguez op heeft gevolgd, laat zich raden.

Rodríguez was de uitzondering die de regel bevestigt. In de tussenliggende jaren waagde Ferrari zich amper aan het contracteren van jonge coureurs. Chris Amon en Jacky Ickx begonnen ooit als 23-jarige voor de Scuderia, Eugenio Castellotti, Peter Collins en de bovengenoemde Massa waren 24 jaar oud op het moment dat ze debuteerden voor het Italiaanse merk.

De jongste Ferrari-coureurs in de geschiedenis van de F1:

  1. Ricardo Rodríguez, 19 jaar
  2. Charles Leclerc, 21 jaar
  3. Jacky Ickx, 23 jaar
  4. Chris Amon, 23 jaar
  5. Peter Collins, 24 jaar

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen