Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De Vries begint aan het avontuur van zijn leven: "Ben er helemaal klaar voor"

Het is bijna zover. Nyck de Vries maakt deze zondag zijn racedebuut bij AlphaTauri. Niet voor een invalbeurt, maar voor het echte werk. Hij is er helemaal klaar voor.

28 lentes jong is Nyck de Vries. Kijkende naar de Formule 1-coureurs die de afgelopen jaren hun debuut hebben gemaakt, dan is de Nederlander misschien wat aan de oude kant, maar niets is minder waar! Dit jaar maakt hij zijn fulltime F1-debuut en Nyck staat te popelen om achter het stuur van zijn AlphaTauri-bolide te kruipen. Er liggen hem mogelijk nog vele F1-jaren in het verschiet. "Ik voel me klaar voor de eerste race van het jaar", zo laat hij weten vanuit Bahrein. "In oktober wist ik al dat ik op de grid zou staan, dus de voorbereiding is erg lang geweest. Ik heb naar dit moment uitgekeken. Niet alleen de laatste vijf, zes, zeven maanden, maar in principe al mijn hele leven lang. Ik ben er dan ook helemaal klaar voor!"

Goede generale

Afgelopen week kende De Vries geen enkel probleem toen hij ronde, na ronde, na ronde reed tijdens de wintertestdagen. Met 246 ronden kon er niemand aan het aantal van de Nederlander tippen. Hij durft echter geen duidelijke voorspellingen te doen over de positie van AlphaTauri. Ergens in het middenveld, hopelijk ver vooraan, zo luidt zijn oordeel. De verschillen zullen klein zijn. "De testdagen verliepen goed. We hebben veel ronden verreden en het is ons gelukt om ons programma af te werken, te leren over ons pakket en veel verschillende dingen uit te testen. Er was veel informatie om te bestuderen en in ons op te nemen in aanloop naar dit weekend." "Het is lastig om in te schatten hoe we ervoor staan, want het middenveld zit dicht op elkaar. Hopelijk doen we mee. Twee tienden sneller of langzamer kan waarschijnlijk veel verschil maken, dus van weekend tot weekend zal het een beetje fluctueren. Het wordt een uitdaging, maar we gaan ons uiterste best doen."

Evolutie

De Vries begint het seizoen in de AlphaTauri AT04, de opvolger van de weinig succesvolle AT03. Wat kan de Nederlander met die bolide? "Ik heb slechts één test gehad in de auto van vorig jaar, maar het is me duidelijk dat de 2023-bolide een evolutie is." "Als ik om me heen kijk op de grid, dan heeft iedereen zijn pakket proberen te optimaliseren en ook voor ons is dat het geval. Omdat de regels nagenoeg hetzelfde zijn gebleven, is er geen fundamenteel verschil tussen de twee bolides", aldus De Vries, die eerder liet doorschemeren dat zijn team hard aan de bak moest om mee te kunnen in het middenveld. "Ik moest me wel even aanpassen aan de nieuwe motorleverancier, aangezien ik in F1 in het verleden met een andere motor heb gereden", zo doelt hij op de overstap van de Mercedes-motor naar de Honda-motor. "Ze werken een beetje anders, maar het ligt ook niet mijlenver uit elkaar. Het spreekt allemaal voor zich."

Gewoon weer een race

Van zenuwen lijkt er in ieder geval geen sprake bij De Vries. Misschien ook niet gek als voormalig Formule 2 en Formule E-kampioen. Volgens Nyck is het gewoon weer een race, maar nu in de Formule 1. Een iets groter platform, maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Hij en zijn auto, samen tegen de rest. "Wel gevoel ik zal hebben als ik aan de start sta van de eerste race van mijn eerste fulltime F1-seizoen? Als je in de auto zit en de motor draait, dan ben je eigenlijk vrij eenzaam en is het heel stil. Gewoon jij en de auto, alleen, dus ik denk niet dat het heel anders zal zijn dan de keren dat ik in het verleden wachtte totdat de rode lichten uit gingen." "Het is gewoon weer een andere auto. Ik denk niet dat het heel anders zal zijn. Het is meer het hele circus eromheen dat misschien wat anders aan zal voelen tijdens een weekend en in de aanloop naar een GP toe. Ik heb echter al aan de start van vele races gestaan, dus dit wordt er 'gewoon' weer eentje", zo sluit hij nuchter af.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"