Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule E

De Vries grijpt door straf naast Formule E-podium in Chili, zege Guenther

De derde Formule E-prix van het zesde seizoen van de elektrische raceklasse is gewonnen door Maximilian Guenther, voor Antonio Felix da Costa. Nyck de Vries finishte derde, maar werd na een straf als vijfde gekwalificeerd, waardoor Mitch Evans het podium completeerde. Robin Frijns kende een baaldag en finishte vijftiende.

Gunther santiago formule e
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © BMW

De derde Formule E-prix van het seizoen stond zaterdag op het programma in de hoofdstad van Chili: Santiago. Op het stratencircuit stond Mitch Evans namens Jaguar op poleposition, gevolgd door Maximilian Guenther en Pascal Wehrlein. De racelengte was zoals altijd 45 minuten plus één ronde.

Nyck de Vries vertrok vanaf de achtste positie, maar kende een matige start en viel terug naar de elfde plek. De baaldag van Robin Frijns, die na een mislukte kwalificatie vanaf plek 21 moest beginnen, zette zich ook in de race door. De Limburger liep in de chaotische openingsfase al snel een lekke band op, en kon een goede klassering ogenschijnlijk al snel vergeten.

In het middenveld waren de touches schering en inslag in de openingsronden, waardoor er kortstondig een full course yellow werd gezwaaid en er hier en daar een voorvleugel sneuvelde. Toen het eerste stof was neergedaald kon de eerste schade worden opgemaakt. Evans ging nog steeds aan de leiding, gevolgd door Wehrlein en Guenther, met De Vries op plaats acht en Vandoorne op plaats negen. Regerend kampioen Jean Eric Vergne maakte een prima start en schoof vanaf plek elf op naar plek vijf.

Tekst gaat verder onder de Tweet, waarin de chaos in de openingsfase te zien is

Met nog 25 minuten te gaan ontvouwde zich er een prachtig gevecht om de leiding tussen Evans en Guenther. Laatstgenoemde wist met behulp van Attack Mode zijn Jaguar-rivaal buitenom in te halen en de leiding te veroveren. De Vries vocht ondertussen ex-Formule 1-coureur Felipe Massa en Eduardo Mortara van zich af van verzekerde zich van de zesde positie, terwijl Vergne zijn weg naar boven doorzette en uitzicht kreeg op het podium.

Toen sloeg het noodlot toe voor Vergne, die zijn voorvleugel langzaam los zag komen, maar hij weigerde te stoppen reed twee ronden door totdat zijn voorvleugel eindelijk losschoot. De Fransman viel uiteindelijk uit, waardoor De Vries de vijfde plaats in handen kreeg. Uiteindelijk finishte hij als derde, maar door een straf voor een 'technische overtreding' viel hij terug naar de vijfde plaats. Wat de overtreding precies was, is op het moment van schrijven niet duidelijk.

In de slotfase ontvouwde zich wederom een enerverend gevecht om de leiding. Ditmaal tussen Guenther en Antonio Felix da Costa, waarvan de laatst genoemde de hele race onzichtbaar was gebleven en alle chaos had ontweken. De twee wisselden meermaals van positie, maar uiteindelijk was het de Duitse BWM-coureur die door een inhaalactie in de laatste ronde aan het langste eind trok en de chaotische E-prix van Santiago won.

Door zijn zesde finishpositie gaat Mercedes-coureur Vandoorne aan de leiding van het klassement met 38 punten, gevolgd door Sims, die op 35 punten staat. De Vries zakt naar plek elf in het klassement, dat hieronder te zien is.

Tussenstand Formule E-kampioenschap na race drie

Plaats Coureur Team Punten
1. Vandoorne Mercedes Benz-EQ 38
2. Sims BMW 35
3. Bird Envision Virgin 28
4. Guenther BMW 25
5. Digrassi Audi 24
11. De Vries Mercedes Benz-EQ 18
13. Frijns Envision Virgin 10
16. Vergne DS Techeetah 4
21. Buemi Nissan 0

Praat mee!

Viaplay
x
24 uur Le Mans Indrukwekkende De Vries teleurgesteld ondanks P2: "Dit doet pijn"