Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De Vries over mogelijke Red Bull-kans naast Verstappen: "Dromen mag"

In een exclusief interview met RacingNews36 blikken we met Nyck de Vries vooruit op het raceweekend in Bahrein. De AlphaTauri-coureur weet waar hij zich op moet focussen en laat zich verder niet afleiden door een mogelijke toekomst bij Red Bull of een ander groot team.

Het Formule 1-seizoen van 2023 staat op het punt van beginnen en voor de ene coureur is het misschien net wat specialer dan voor de ander. Zo is er een aantal nieuwe gezichten op de grid, waaronder rookie Nyck de Vries. Helemaal nieuw is hij natuurlijk niet vanwege zijn optreden vorig jaar in Monza en binnen de autosport is hij al langere tijd een grote naam, maar nu begint het echte werk in de koningsklasse. Als AlphaTauri-coureur is het zijn doel om punten te scoren en zo goed mogelijk te presteren, want vechten voor podiums - laat staan titels - zit er nog niet in bij het zusterteam van Red Bull. Wel is het een goede plek voor de start van je F1-carrière, zo lieten meerdere succesvolle coureurs al zien. De deur naar Red Bull staat op een kier, maar zoals Pierre Gasly liet zien is het ook mogelijk om een fraaie overstap te maken naar een andere renstal. De Vries blijft met beide benen op de grond staan en, hoewel hij natuurlijk droomt van het rijden voor een topteam, is hij nu alleen maar bezig met de GP van Bahrein. RacingNews365 sprak de Nederlander exclusief voorafgaand aan de seizoensopener. "We horen hier in ieder geval over te dromen, maar tegelijkertijd begin ik wel aan mijn eerste officiële weekend in de Formule 1 en daar ben ik natuurlijk heel er blij mee." "Verder ligt de focus op presteren met mijn team. Het is uiteindelijk ook niet aan mij om te kiezen wat de toekomst mij brengt. Mijn taak is om te doen wat van me gevraagd wordt en kansen voor de toekomst te verdienen. Dat is naar mijn mening de enige manier om stappen te zetten in je Formule 1-carrière. Ik focus me op mijn eigen taken en ondertussen ben ik natuurlijk ontzettend blij met mijn nieuwe omgeving. We zijn erg gemotiveerd voor het nieuwe seizoen."

AlphaTauri het begin?

De Vries benadrukt dat hij niet te ver vooruit wil kijken en zich vooral klaarstoomt op zijn eerste race voor AlphaTauri. Punten halen is het doel, want na de testdagen werd duidelijk dat het voor het Red Bull-zusterteam een zware concurrentiestrijd wordt in het middenveld. Eerst focussen op het racen, daarna komen er misschien wel meer opties. Red Bull klinkt als een logische stap, maar De Vries heeft geen specifieke wens hiervoor. "Ik denk dat AlphaTauri in zijn bestaan het doel heeft om jonge coureurs klaar te stomen voor een goede toekomst in de Formule 1. Pierre heeft bijvoorbeeld ook al laten zien dat je een toekomst kan hebben bij dit team op de lange termijn. Nu bouwt hij aan zijn eigen verhaal", zo legt hij uit, doelend op de overstap naar Alpine. "Natuurlijk heb ik geen glazen bol: ik kan de toekomst nu nog niet zien en alles verandert ontzettend snel in deze sport. Het enige wat we dus nu kunnen doen is ons focussen op performance. Ik ben enorm dankbaar voor alles wat ik heb, maar natuurlijk droom ik wel. Ik heb ook doelen, maar blijf me bewust van het heden. Dat is wat nu telt."

Het was allemaal één grote puzzel waarvan de stukjes samenkwamen

Nyck de Vries over het vinden van een F1-stoeltje

GP Italië haalde twijfels weg

De route die De Vries heeft genomen naar de Formule 1 is zoals we weten geen traditionele. De Formule 2- en Formule E-kampioen kwam in beeld voor meerdere stoeltjes na een knap optreden in de Grand Prix van Italië vorig jaar. Kon hij kiezen tussen teams als AlphaTauri, Alpine en Williams? "Ik denk dat je in de Formule 1 nooit echt de luxe hebt om tussen zo veel teams te kiezen." "Natuurlijk probeert iedereen tijdens silly season alle mogelijkheden te bekijken en de beste situatie te creëren voor zichzelf. Ik denk dat het uiteindelijk allemaal heel goed samenviel toen Pierre in vergevorderde gesprekken zat (met Alpine, red.) en er interesse aan hun kant was om hem over te nemen. Het was allemaal één grote puzzel waarvan de stukjes samenkwamen", aldus de Nederlander, die het stoeltje van Gasly overnam. "Ik begrijp natuurlijk dat mijn optreden in Monza wat vraagtekens overme heeft weggehaald. De meeste jonge coureurs hebben al een indrukwekkend track record als ze in de F1 komen, maar als ze daar eenmaal zijn is het een groot vraagteken. Je weet nooit hoe iemand het doet in de Formule 1: het is wel de koningsklasse van de autosport." "Voordat iemand een kans krijgt om zichzelf te laten zien, weet je het nooit. Daarom kon ik dankzij dat ene weekend al die mogelijke vraagtekens weghalen. Het heeft me ongetwijfeld geholpen", aldus de Formule 1-coureur die dit weekend start aan zijn eerste volledige seizoen in de koningsklasse.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'