Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Japan 2023

De winnaars en verliezers van de Formule 1 GP van Japan

De Formule 1 Grand Prix van Japan zou je best als 'vermakelijk' kunnen typeren. We zagen controverse, fraaie gevechten en meer. Zodoende kwamen als vanzelf de winnaars en verliezers bovendrijven.

Norris Piastri Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De winnaars

Red Bull
Ja, natúúrlijk Red Bull. De ene coureur won de race en de ander kreeg het op geen enkele manier gebolwerkt, maar het team haalde de voor de teams belangrijkste prijs binnen: de constructeurstitel. Het was een kwestie van tijd, maar doe het maar even. Max Verstappen deed 't en zo kon het team de zesde constructeurstriomf sinds het debuut in 2005 vieren. Mooie opsteker: de dominantie was terug na de opmerkelijke uitglijer in Singapore die ze tot op de dag van vandaag zelf overigens niet kunnen verklaren.

McLaren
Mag je McLaren weer onder de topteams van de Formule 1 scharen? Te oordelen aan de Formule 1 Grand Prix van Japan wel. Het team komt op meer en meer circuits uitstekend uit de verf en het zal teams als Ferrari en Mercedes steken dat ze bij vlagen zo om de oren gereden worden. De uitstekende bolide uit Woking maakt ook dat Oscar Piastri als supertalent meer en meer tot wasdom komt. Een podium in je rookieseizoen is al-tijd een prestatie van formaat.

Liam Lawson
Nee, hij pakte geen punten en ja, er werden hem grootse dingen toegedicht, omdat hij toevallig al een keer op Suzuka had gereden, maar dat laatste geldt voor 90% van het veld nog altijd in meerdere mate. Hij zal misschien best even hebben moeten slikken toen duidelijk werd dat hij in 2024 gewoon weer als reservecoureur aan de zijlijn staat. Hij kan maar één ding doen en dat is laten zien waar hij steeds toe in staat is. En dat doet hij en dat doet hij verdienstelijk. Hij finisht vóór Yuki Tsunoda en valt eigenlijk niet op fouten te betrappen.

			© XPBimages
	© XPBimages

De verliezers

Sergio Perez
Strikt genomen is hij één van de winnaars van de constructeurstitel voor Red Bull, maar inmiddels heeft Max Verstappen bijna twee keer zoveel punten als hij in het kampioenschap. Dan moet je concluderen dat zijn bijdrage te klein is en dat valt ook prima te verklaren met optredens zoals dit weekend in Japan.

Het hele weekend is de snelheid er al niet, maar van iemand met zoveel ervaring als Perez mag je verwachten dat hij zich aanpast aan de nieuwe situatie. Of dat hij zich aanpast aan het feit dat er schade is aan de auto, in plaats van een Haas-bolide te torpederen. Hij mag van geluk spreken dat Red Bull met het binnenhalen van de titel in een goede bui was, anders had hij er ongetwijfeld meer van langs gekregen, hetgeen zeer terecht zou zijn geweest.

Williams
Misschien moet je in het geval van Williams constateren dat het grootste verlies eind vorig jaar al werd geleden toen ze Logan Sargeant zijn pen in de inkt lieten dopen. De Amerikaan grossiert in knullige crashes en lijkt er met zijn hoofd gewoon niet bij te zijn. Soms laat hij echt wel zien snel te zijn, maar dat is niks waard als je niet een weekend lang de focus weet te behouden.

Deze keer wist ook Alexander Albon niet te schitteren na een korte vlucht bij de start van de race. De auto liep te veel schade op, waardoor er geen eer meer te behalen viel. Een weekend om snel te vergeten.

Aston Martin
Daar waar McLaren als winnaar wordt aangewezen, moet je Aston Martin als verliezer aanmerken. Aston Martin schoot dit seizoen overtuigend uit de startblokken tot het punt zelfs waarop Fernando Alonso hardop fantaseerde over een eerste GP-zege sinds 2013, maar inmiddels zal hij een illusie armer zijn. Van Lance Stroll hoefde de knappe prestaties überhaupt al nooit te komen en nu Aston Martin de aansluiting lijkt te verliezen, zien we ook de Spanjaard bij vlagen al spartelen. Zijn frustraties waren duidelijk hoorbaar via de boordradio.

Praat mee!

Viaplay
x
Christian Horner Geeft fout Red Bull toe: "Maar Verstappen was fenomenaal"