Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

De gekste en hardste megaklappers van 2023

De Formule 1-bolides kunnen steeds meer hebben. Toch is er wederom voor miljoenen dollars aan schade gereden dit jaar. RacingNews365 heeft een top zes gemaakt van de grootste crashes van 2023.

Stroll crash Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Formule 1 wordt steeds betrouwbaarder en veiliger, maar crashes blijven menselijk en gebeuren nog steeds. Gelukkig stappen de coureurs steeds vaker zelf ongedeerd uit na een harde crash.

Alhoewel er afgelopen jaar geen dramatische taferelen hebben plaatsgevonden, zijn er nog steeds een aantal bolides afgeschreven na een flinke crash. RacingNews365 heeft de zes zwaarste crashes op een rijtje gezet.

Sargeant, Zandvoort

De absolute 'crashkampioen' van 2023 is Logan Sargeant. De Amerikaan heeft in zijn rookie-seizoen voor 4,3 miljoen dollar schade gereden. Dat is ongeveer vier keer zijn jaarsalaris.

Een van zijn crashes was een flinke, en wel tijdens de kwalificatie van de Grand Prix in Zandvoort. Hij kwam achterwaarts hard in de bandenstapel terecht in de Gerlachbocht.

Zijn sessie kwam zo ten einde terwijl hij voor het eerst Q3 had gehaald. Ook in de race ging het niet veel beter voor de Williams-coureur. Hij crashte namelijk, wel buiten zijn schuld, nogmaals in de race, wat resulteerde in een DNF.

Bekijk de beelden hieronder.

Stroll, Singapore

Lance Stroll heeft misschien wel de hardste crash van 2023 op zijn naam staan. De Canadees verloor de controle over zijn Aston Martin aan het einde van Q1 tijdens de kwalificatie in Singapore, en kwam heel hard in de muur terecht. De linkervoorkant van zijn auto sneuvelde, maar de cockpit bleef gelukkig wel intact.

De crash was zo hard, dat de Aston Martin-coureur een dag later niet meer aan de start van de race verscheen. Hij had tijd nodig om te focussen op zijn herstel.

Bekijk de video van de crash hieronder.

Ricciardo en Piastri, Zandvoort

Een van de gekste crashes van dit jaar moet toch wel de crash van Daniel Ricciardo en Oscar Piastri zijn geweest tijdens de tweede vrije training in Zandvoort.

De McLaren-coureur verloor zijn bolide terwijl Ricciardo vlak achter hem reed. De Australier zag de crash van Piastri te laat, waarna hij vervolgens de keuze moest maken om of in de muur, of in de McLaren-bolide te crashen. Hij koos voor het eerste, en stuurde letterlijk de muur in.

De crash op zichzelf was niet per se de zwaarste die we dit jaar gezien hebben, maar het letsel wel. De comeback kid reed net pas weer twee races in de koningsklasse toen bleek dat hij tijdens deze crash zijn hand op meerdere plekken gebroken had.

Ricciardo lag er na deze breuk vijf races uit, en werd tijdelijk vervangen door Liam Lawson.

Bekijk de crash hieronder.

Perez, Monaco

'King of the streets' Sergio Perez had geen goede ervaring in de nauwe straten van Monaco. Tijdens het eerste gedeelte van de kwalificatie crashte de Mexicaan hard en belandde hij na de eerste bocht in de muur.

Het gevolg was dat hij de race van achteraan het veld moest starten, en niet verder kwam dan de zestiendee plek.

Bekijk de crash hieronder.

Magnussen, Mexico

Een crash die niet in dit lijstje mag ontbreken is die van Kevin Magnussen tijdens de Grand Prix van Mexico. De Haas-coureur verloor de macht over het stuur op een kerb en de auto brak compleet uit.

Terwijl hij probeerde de bocht naar rechts te halen, knalde hij links de muur in. De Deen was zichtbaar aangedaan na de crash, en zijn bolide vloog ook nog eens in brand.

Achteraf bleek dat de ophanging linksachter brak in bocht negen, waardoor hij de macht over zijn auto verloor en de muur raakte.

Bekijk de beelden hieronder.

Crash herstart, Australië

We sluiten af met een knotsgekke crash tijdens de laatste herstart van de GP in Australië, waarbij het met twee rondes te gaan alles of niets was voor de coureurs.

De herstart was op z'n zachtst gezegd chaotisch, want Sergio Perez schoot rechtdoor, de Alpine-coureurs vielen uit door een gezamenlijke crash en de Aston Martin-coureurs vielen terug door een touché én een inschattingsfout.

Ook Nyck de Vries en Logan Sargeant vielen uit, maar de uitslag van de race bepaalde anders. Vanwege een nieuwe rode vlag werden de resultaten teruggedraaid.

Bekijk de chaos hieronder!

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Hamilton Mercedes-coureur verliest WK-punt na fikse straf tijdens sprintrace Miami