Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

De zeven beste momenten van Verstappen en Lambiase

Max Verstappen en zijn race-engineer Gianpiero Lambiase zijn onafscheidelijk sinds de Nederlander de overstap naar Red Bull maakte in 2016. Verstappen en Lambiase lezen en schrijven met elkaar en dat levert soms grappige en felle discussies op. Een overzicht van de beste momenten in 2023.

Verstappen Lambiase Qatar 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Als het aan Max Verstappen ligt, werkt hij nooit meer met een andere race-engineer samen. De Red Bull-coureur spreekt van een optimale verstandhouding met Gianpiero Lambiase, al heeft het duo natuurlijk ook zo hun discussies. Het levert soms hilarische boordradio's op en teambaas Christian Horner noemde Verstappen en Lambiase weleens een "getrouwd stel". Ook tijdens de heerschappij van Verstappen in 2023, de Nederlander won negentien races en pakte zo zijn derde wereldtitel, vonden er weer mooie momenten plaats.

Grand Prix van Spanje

Het is de tweede vrije training voor de Grand Prix van Spanje, traditioneel de sessie waarin longruns worden geoefend. Lambiase informeert Verstappen dat hij waarschijnlijk negen rondjes op snelheid kan afwerken, maar op de achtergrond is duidelijk een rinkelende telefoon te horen. Verstappen krijgt het, hoe bijzonder ook, mee in de auto en vraagt of Red Bull-adviseur Helmut Marko wordt gebeld. Lambiase reageert bevestigend.

In de race discussieert het duo er lekker op los. Verstappen heeft op een gegeven moment al drie waarschuwingen voor track limits gekregen en zou bij een nieuwe overtreding een tijdstraf ontvangen. De coureur heeft de leiding stevig in handen, maar wil in de slotfase ook nog de snelste ronde rijden voor een extra punt. Lambiase probeert dat uit alle macht te voorkomen en maant, zonder succes, Verstappen tot kalmte. De engineer ziet lijdzaam toe hoe Verstappen toch, binnen de witte lijnen, de snelste ronde laat noteren. Het antwoord van Lambiase? Of Verstappen de zege nu zonder overtredingen kan binnenhalen. "Yeah, yeah."

Bekijk hieronder de video van het moment in de tweede vrije training. De tekst gaat daarna verder.

Grand Prix van Oostenrijk

Verstappen is, zoals wel vaker dit seizoen, onaantastbaar tijdens de Grand Prix van Oostenrijk. De voorsprong op Charles Leclerc bedraagt ongeveer 24 seconden in de eindfase, maar de veelvraat in Verstappen wil meer. De Nederlander heeft de snelste ronde nog niet op zijn naam staan en oppert bij Lambiase om een extra pitstop te maken. De Britse engineer vindt het het risico niet waard, maar verliest de discussie toch. Verstappen stopt, behoudt de leiding, zet de snelste raceronde neer én wint. Missie geslaagd.

Bekijk hieronder de discussie tussen Verstappen en Lambiase. De tekst gaat daarna verder.

Grand Prix van België

Het Grand Prix-weekend in België levert misschien wel de grappigste boordradio's op. Dat begint in de kwalificatie, wanneer Verstappen niet blij is met de uitvoering in Q2. Op een opdrogende baan weet de Nederlander zich maar ternauwernood te plaatsen voor Q3, wat tot geklaag op de radio leidt. Lambiase reageert droogjes door te stellen dat Verstappen Q3 heeft gehaald en er dus eigenlijk niets aan de hand is. Daar komt hij niet mee weg, want Verstappen blijft klagen. Het brengt het cynisme in Lambiase naar boven, die de volledige verantwoordelijkheid van de plannen voor Q3 bij Verstappen legt.

Twee dagen later ontstaan er weer felle woordwisselingen tijdens de race. Verstappen, die een gridstraf heeft gekregen, loopt in op leider en teamgenoot Sergio Perez en krijgt de instructie om een direct duel voorzichtig aan te pakken. De coureur wil per se weten of Perez hetzelfde doet, maar krijgt nul op het rekest. Lambiase wil gewoon dat Verstappen zijn instructie opvolgt.

Misschien dat hij later een beetje werd teruggepakt, want wanneer Lambiase in de slotfase vraagt of Verstappen, die weer aan de leiding rijdt, voorzichtig met zijn laatste bandenset wil omspringen, reageert zijn coureur ludiek. Verstappen stelt al grappend voor om te pushen en een extra stop te maken, net als in Oostenrijk. Het verzoek tot een 'pitstoptraining' wordt ditmaal niet gehonoreerd.

Bekijk hieronder de video van het moment in de kwalificatie. De tekst gaat daarna verder.

Grand Prix van Italië

In het hol van de leeuw wordt Verstappen verslagen door de lokale helden tijdens de kwalificatie. Carlos Sainz brengt de Tifosi in extase door poleposition te pakken in Italië, maar Verstappen maakt zich nog geen zorgen. Red Bull is Ferrari normaal gesproken de baas in de race en Verstappen heeft dat in de openingsfase van de Grand Prix al in de gaten. De Nederlander rijdt vlak achter Sainz en meldt in ronde vier dat de Spanjaard al begint te glijden. Lambiase reageert, kalm als altijd, met het verzoek of Verstappen het rustig wil benaderen. Dat lukt, want een aantal rondjes later passeert Verstappen Sainz op de baan en rijdt hij dominant naar de overwinning.

Bekijk hieronder het radiobericht. De tekst gaat daarna verder.

Grand Prix van Singapore

Iedereen heeft weleens een déjà vu. Verstappen en Lambiase overkwam het in Singapore, waar veel varanen rondlopen. Zeven jaar geleden reed Verstappen er al bijna eentje aan en zei Lambiase dat hij oog in oog had gestaan met Godzilla. De varaan van 2023 was een stuk kleiner, maar de radioberichten werden er niet minder grappig op. Verstappen deelt mee dat er een kleinere varaan op het circuit loopt, waar Lambiase op reageert met: "misschien heeft Godzilla een kind".

Bekijk hieronder het radiobericht in Singapore. De tekst gaat daarna verder.

Grand Prix van de Verenigde Staten

De Grand Prix van Verenigde Staten levert een nieuwe overwinning voor Verstappen op, maar gemakkelijk gaat het dit keer niet. Lando Norris en Lewis Hamilton zitten hem de gehele race op de hielen en laten Verstappen werken voor zijn geld. Ook Lambiase heeft dat geweten. Driemaal probeert de engineer Verstappen te informeren. Helaas voor hem doet hij dat precies op het moment dat Verstappen een remzone betreedt. De Nederlander staat onder druk en scheldt er op los.

Een radiobericht na de race zorgde daardoor voor vraagtekens. Verstappen vierde zijn overwinning, waarop Lambiase hem feliciteerde en gelijk zei: 'tot volgende week'. Fans vroegen zich af of Lambiase boos was naar aanleiding van de radiotirades, maar dat bleek niet het geval te zijn. Lambiase moest een vlucht naar Groot-Brittannië halen.

Grand Prix van Las Vegas

Nadat Verstappen in Brazilië al furore maakte door te zingen op de boordradio, doet de Nederlander dat dunnetjes over na zijn zege in Las Vegas. Verstappen zingt uit volle borst 'Viva Las Vegas' van Elvis Presley mee, wat hem op een ludieke reactie van Lambiase komt te staan. De engineer roept dat Verstappen de pitstraat in moet rijden en sluit af met: "or shall I call you Elvis"? Verstappen kan er wel om lachen.

Bekijk hieronder het moment dat Verstappen zingt.

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Red Bull gewaarschuwd voor vertrek Verstappen bij aanblijvende onrust