Dertig jaar geleden: Senna verovert eerste wereldtitel

30 okt. 2018 18:15 René Oudman 2 reacties
Na de Grand Prix van Mexico ontstond er een hoop gesteggel over wie zich tussen het rijtje 'meest legendarische coureurs ooit' mogen scharen. Lewis Hamilton veroverde immers zijn vijfde wereldtitel in de Formule 1.

Hamiltons grote voorbeeld, Ayrton Senna, kwam tot drie kampioenschappen. De betreurde Braziliaan wordt door menigeen als een van de grootsten aller tijden beschouwd. Racingnews365 spoelt de tijd precies dertig jaar terug, naar de dag dat de legende zijn naam in de geschiedenisboeken liet schrijven.

Op 30 oktober 1988 wist Senna de eerste van zijn drie titels binnen te halen. De Braziliaan, uitkomend voor het team van McLaren, won op die dag namelijk de Grand Prix van Japan. Door die overwinning was Senna's voorsprong op conculega Alain Prost, met nog slechts de GP van Australië op het programma, onoverbrugbaar.

De manier waarop Senna zijn eerste wereldtitel veroverde was noemenswaardig. Op zaterdag had de destijds 28-jarige zijn MP4/4 naar de poleposition gestuurd. Het circuit van Suzuka werd door Senna gerond in 1.41.853, waarmee hij drie tienden rapper was dan teammaat Prost.

Op zondag wist Senna geen gebruik te maken van zijn sterke uitgangspositie. Bij de start, op een nat wegdek, kwam de legende in wording slecht weg. Niet alleen Prost, maar ook de twaalf achteropkomende coureurs wisten langszij te komen. Vanaf P14 restte Senna niets anders dan het maken van een gigantische inhaaltocht.

Vanaf die positie sneed de Braziliaan als een warm mes door de boter. Binnen een ronde reed Senna al op een achtste plaats, in ronde elf vond men hem terug op P3. In ronde 28 volgde een gedurfde inhaalactie op teammaat Prost, deze ging voor de leiding. Nadat Senna de kop had veroverd gaf hij deze niet meer uit handen, om na 53 ronden uiterst euforisch over de eindstreep te komen.

In 1990 en 1991 voegde Senna nog twee wereldtitels aan zijn cv toe, om uiteindelijk op het getal drie uit te komen. Op 1 mei 1994 verongelukte de Braziliaan, Senna werd slechts 34 jaar oud.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen