Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Deze coureur(s) moeten op hun tellen letten tijdens de tweede seizoenshelft

Na de zomerstop is het weer tijd voor de coureurs om met nieuwe energie aan de resterende helft van het seizoen te beginnen. Welke coureur(s) moeten op hun tellen letten zodat ze geen eventuele schorsing riskeren?

Begin dit seizoen stapte Pierre Gasly over naar het team van Alpine met tien strafpunten op zijn superlicentie . Dit betekende dat hij moest opletten de eerste races van het 2023-seizoen om geen schorsing op te lopen. Een Formule 1-coureur behoort op de baan zich netjes te gedragen en doen ze dit niet, dan hebben ze kans op een straf in de vorm van strafpunten. Bij gevaarlijk, roekeloos of ongepast rijgedrag kan een coureur zo'n strafpunt op zijn licentie krijgen, en bij 12 punten wordt de coureur voor een race geschorst. De strafpunten komen een jaar na ontvangst te vervallen, niet bij aanvang van een seizoen dus. Hoe staan de coureurs er nu halverwege het seizoen voor? Nou, Pierre Gasly is van de roemruchte eerste plek af. Hij is inmiddels al vijf strafpunten kwijt en staat nu met nog vijf strafpunten op de tweede plek in de strafpuntenlijst. Bekijk het volledige overzicht hieronder. Je kan swipen tussen de twee afbeeldingen.

Grand Prix van Brazilië 2022

Het is Lance Stroll die bovenaan het beruchte lijstje staat, op de eerste plek met zeven strafpunten. Hij had er begin dit seizoen acht, is er toen drie kwijtgeraakt en heeft er nu weer twee bijgekregen tijdens de GP van Groot-Brittannië vanwege het veroorzaken van een crash met Pierre Gasly. Deze punten blijven een jaar staan, dus tot 9 juli 2024. Er komen twee punten voor hem te vervallen 23 oktober 2023. Gasly bekleedt op dit moment nog de tweede positie in dit klassement met vijf strafpunten, maar al zijn huidige strafpunten zijn nog van vorig seizoen en komen dus dit jaar nog te vervallen. Daarna volgen George Russell en Daniel Ricciardo met vier strafpunten. Laatstgenoemde naam is opvallend, aangezien hij dit seizoen pas twee races heeft gereden voor AlphaTauri. Maar deze strafpunten zijn nog van vorig seizoen, toen hij bij McLaren reed. Zijn teamgenoot Yuki Tsunoda volgt met drie strafpunten. Kampioenschapsleider Max Verstappen heeft op dit moment slechts twee strafpunten op zijn licentie staan. Deze heeft hij ontvangen na het incident met Lewis Hamilton tijdens de Grand Prix van Brazilië vorig jaar. Er zijn ook een aantal coureurs die heel netjes op nul strafpunten staan. Dit zijn de rookies Oscar Piastri en Logan Sargeant, maar ook Esteban Ocon en Valtteri Bottas hebben een blanco strafblad.

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel