Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Deze coureurs vlogen er net als De Vries uit bij Red Bull

Met het nieuws dat Daniel Ricciardo Nyck de Vries gaat vervangen bij AlphaTauri, werpt RacingNews365 een blik op coureurswissels bij Red Bull tijdens het seizoen.

Daniel Ricciardo's comeback in de Formule 1 is bevestigd. Bij Red Bulls zusterteam AlphaTauri gaat hij Nyck de Vries vervangen. die al na tien races het veld moet ruimen. De beslissing om de voormalig Formule E- en F2-kampioen te ontslaan komt niet als een verrassing, gezien de geschiedenis van Red Bull en adviseur Helmut Marko als het gaat om het wegsturen van talent nog voor een seizoen voorbij is. RacingNews365 blikt terug op alle wijzigingen die Red Bull tijdens een seizoen heeft doorgevoerd.

2005 Red Bull - Christian Klien-Vitantonio Liuzzi

Red Bulls eerste rijderswissel halverwege het seizoen stond al vast voordat het seizoen was begonnen. Er was afgesproken dat Christian Klien en Vitantonio Liuzzi (foto onder) het tweede stoeltje zouden delen naast David Coulthard tijdens het eerste seizoen van Red Bull in de Formule 1. Klien reed de eerste drie races voordat hij het stuur overgaf aan Liuzzi voor rondes vier tot en met zeven, maar dat was het dan voor de Italiaan. Nadat Klien in ronde acht terugkeerde voor de rest van het seizoen, behaalde hij in totaal negen punten, vergeleken met het enkele punt van Liuzzi bij zijn debuut op Imola.

2006 Red Bull - Christian Klien-Robert Doornbos

Klien's tweede seizoen bij het team verliep niet volgens plan en na een reeks slechte resultaten werd hij voor de laatste drie races van 2006 vervangen door testrijder Robert Doornbos (foto onder). Ondanks het feit dat Doornbos alle drie de races finishte, slaagde hij er niet in om punten te scoren en zou hij nadien ook niet meer uitkomen in een F1-race. Klien zou zijn weg terugvinden naar de grid, maar alleen voor een korte stint met het HRT-team in 2010.

2007 Toro Rosso - Scott Speed-Sebastian Vettel

In 2007 werd duidelijk dat zusterteam Toro Rosso in 2007 niet immuun was voor coureurswisselingen. De Amerikaan Scott Speed werd na anderhalf jaar bij het team de laan uitgestuurd ten gunste van ene Sebastian Vettel. De Duitser kreeg al snel voet aan de grond en werd derde in de natte Grand Prix van Japan, voordat hij achter de safetycar een bizarre botsing kreeg met Mark Webber van Red Bull. Vettel maakte die fout enigszins goed met een mooie vierde plaats tijdens de volgende race in China. Vettel wierp zich al snel op als de volgende grote ster in de Formule 1 en boekte een onwaarschijnlijke eerste overwinning voor hemzelf en Toro Rosso tijdens de Grand Prix van Italië in 2008, wat leidde tot een promotie naar Red Bull in 2009. 38 overwinningen en 4 titels later kun je wel zeggen dat deze stap goed uitpakte voor Red Bull.

2009 Toro Rosso - Sebastien Bourdais-Jaime Alguersuari

Door het vertrek van Vettel naar Red Bull werd Sebastien Bourdais eerste coureur Toro Rosso. Maar de Fransman leek nooit te herstellen van het feit dat hij altijd in de schaduw van Vettel stond en werd halverwege 2009 weggestuurd. Bourdais vervanger was Jaime Alguersuari (foto onder), die op dat moment de jongste debutant in de Formule 1 werd, slechts 19 jaar en 125 dagen oud. De Spanjaard deed het goed bij Toro Rosso in de daaropvolgende tweeënhalf jaar, maar Red Bull leek nooit het vertrouwen te hebben om hem te promoveren naar het seniorteam: Alguersuari werd eind 2011 aan de kant geschoven (samen met Sebastien Buemi) om plaats te maken voor Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne. Alguersuari slaagde er niet meer in om bij een ander team een F1-racestoeltje te bemachtigen en nam de verrassende beslissing om op 25-jarige leeftijd te stoppen met alle vormen van autosport om zich te richten op zijn andere carrière als DJ.

2016 Red Bull/Toro Rosso - Daniil Kvyat, Max Verstappen

Er volgde een periode van relatieve rust bij Red Bull, met zes jaar lang geen coureurswissels halverwege het seizoen. Maar toen was daar Max Verstappen. Na een geweldig rookie-seizoen bij Toro Rosso in 2015 werd Verstappen in 2016 na vier races gepromoveerd naar Red Bull om Daniil Kvyat te vervangen. De Rus ging de andere kant op en nam het stoeltje van de Nederlander over bij Toro Rosso. De beslissing werd meteen gerechtvaardigd met een overwinning van Verstappen bij zijn debuut tijdens de Grand Prix van Spanje, met dank aan een botsing tussen Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton in de openingsronde. Verstappen zou de komende jaren een handvol overwinningen pakken terwijl Red Bull moeite had om Mercedes en Ferrari te evenaren, maar hij pakte uiteindelijk zijn eerste titel in 2021 na een ongemeen spannend gevecht met Lewis Hamilton en voegde daar een jaar later een tweede aan toe.

2017 Toro Rosso - Daniil Kvyat-Pierre Gasly; Carlos Sainz-Brendan Hartley

Het was een heuse stoelendans bij Toro Rosso in 2017, met vier verschillende coureurs die gedurende het hele seizoen de twee stoelen bezetten. Ook na de degradatie bij Red Bull, had Kvyat moeite om het tempo van Carlos Sainz in de andere auto te evenaren bij Toro Rosso en de Rus werd halverwege het seizoen aan de kant gezet om plaats te maken voor regerend GP2-kampioen Pierre Gasly, die in de Japanse Super Formula-series had gereden. Sainz was twee races later alweer aan de beurt, maar dit was eerder een soort promotie, want de Spanjaard ging naar Renault om de ontslagen Jolyon Palmer te vervangen.De plaats van Sainz werd ingenomen door de voormalige Red Bull-junior Brendan Hartley, die uitstekend had gereden in het World Endurance Championship. Maar hij had het moeilijk in de F1 en werd aan het einde van een middelmatig seizoen in 2018 teruggezet. Gasly deed het iets beter en verdiende een promotie naar Red Bull voor 2019.

2019 Red Bull/Toro Rosso - Pierre Gasly-Alex Albon

Helaas voor Gasly draaide zijn droomstap al snel op niets uit. Een crash in de tests voorafgaand aan het seizoen leek zijn vertrouwen te ondermijnen en hij leek nooit in staat om het tempo van teamgenoot Verstappen te evenaren. Tijdens de zomerstop maakte Red Bull opnieuw van de gelegenheid gebruik om halverwege het seizoen te wisselen en koos ervoor om Gasly in te ruilen voor Alex Albon van Toro Rosso (foto onder), die een uitstekend eerste seizoen had.Maar Albon ontdekte al snel dat het leven bij Red Bull nooit over rozen gaat en ook hij slaagde er niet in om het niveau van Verstappen te evenaren. De Thais-Britse coureur overleefde het tot eind 2020, maar werd aan de kant gezet toen Sergio Perez beschikbaar kwam. Daarentegen floreerde Gasly weer bij Toro Rosso (en daarna AlphaTauri), pakte een onwaarschijnlijke maar verdiende debuutzege op Monza in 2020 en mengde zich regelmatig tussen de snellere auto's. De prestaties van de Fransman vielen in de smaak bij Alpine, dat hem haalde als vervanger van Fernando Alonso. Albon had een jaar geen race in de F1 gereden voordat hij vorig seizoen terugkeerde bij Williams, waar hij uitblonk.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"