Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 2020

Deze Grands Prix ontbreken op de nieuwe Formule 1-kalender

Het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn voordat de Formule 1-bazen de nieuwe beoogde racekalender voor 2020 bekendmaken. Daar zullen niet de 22 Grands Prix opstaan zoals enkele maanden geleden nog de bedoeling was. Deze landen moeten waarschijnlijk een jaar wachten.

oranjefans
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Een superseizoen, dat moest het worden. Beginnend in Australië in maart, en eindigend in november, in Abu Dhabi. Tweeëntwintig landen zouden er worden afgewerkt, maar het coronavirus verstoorde het feestje. Nu, twee maanden nadat het openingsweekend in Melbourne last-minute werd afgelast, worden langzaam de contouren van de nieuwe kalender duidelijk. En daarop ontbreken helaas enkele prachtige Grands Prix.

Reeds afgelast

Grand Prix van Australië
De coureurs konden het asfalt in Melbourne al ruiken. Sterker nog, de mediadag was al in zijn geheel afgewerkt toen een medewerker van McLaren werd gediagnosticeerd met het coronavirus. Na een lange nacht en veel overleg werd de stekker uiteindelijk uit de seizoensouverture getrokken. Een plek voor de race in Melbourne op de nieuwe kalender is er helaas niet. Aangezien het een stratencircuit is, kost het veel tijd om op te bouwen, en ook ligt het land erg afgelegen, waardoor het niet in een nieuwe opzet van de racekalender past.

Grand Prix van Monaco
Een andere Grand Prix die ook voornamelijk vanwege logistieke redenen is afgelast, is de Grand Prix van Monaco. In het prinsdom kost het ook weken om het historische stratencircuit op te bouwen, iets dat de organisatie onmogelijk achtte. Het gaf al snel aan dat er in 2020 niet geracet zou worden in Monte Carlo, tot verdriet van vele coureurs en fans.

Grand Prix van Frankrijk
Iets wat naar alle waarschijnlijkheid weinig Formule 1-fans verdriet heeft gedaan, is de officiële afgelasting van de Franse Grand Prix, die sinds enkele jaren weer een vaste waarde is op de kalender. De recente edities van de race op het Circuit Paul Ricard waren echter niet om aan te gluren. Of dat een reden heeft gespeeld bij de beslissing om de Grand Prix definitief af te gelasten, is niet duidelijk, maar veel gemaald wordt er niet.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Hoogstwaarschijnlijk afgelast

Grand Prix van Nederland
Ja, het staat er echt. Een geheim is het eigenlijk niet meer, maar op de race in Zandvoort, die na 35 jaar weer had moeten terugkeren op de Formule 1-kalender, moeten we nog een jaar langer wachten. Voor de organisatie was het duidelijk dat een race met publiek de absolute voorkeur had. Doordat er tot en met 31 augustus geen grote evenementen kunnen worden gehouden in Nederland, zelfs zonder publiek niet, lijkt dat een utopie. Volgend jaar dan maar, hopelijk met een groot legioen oranje gekleurde fans.

Grand Prix van Canada
De race in Montreal, die in juni op het programma stond, kon niet doorgaan vanwege het coronavirus. Ook deze race, verreden op het semi-permanente stratencircuit vernoemd naar Gilles Villeneuve, is nagenoeg onmogelijk om te verplaatsen. Er zou in dat geval een plek moeten worden gevonden in de periode dat het Formule 1-circus Noord- en Zuid-Amerika aandoet. Door drukte op de kalender, en ook het klimaat in Canada - in oktober is het overdag vaak kouder dan 10 graden - lijkt dat echter schier onmogelijk.

Grand Prix van Singapore
In Singapore, waar het Marina Bay Street Ciruit in september het decor zou moeten zijn van de voor de coureurs slopende avondrace, duurt het ruim drie maanden om het circuit, dat midden in het drukke centrum ligt, op te bouwen. Met de onzekerheid omtrent het coronavirus lijkt het daarom ook onwaarschijnlijk dat er in de stadstaat kan worden gereden. Naar verluidt krijgt de Grand Prix van Azerbeidzjan de plek van Singapore op de kalender, al vergt ook de race in de straten van Bakoe veel voorbereiding.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Onzekerheid over doorgaan

Tja, eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat hier eigenlijk elke Grand Prix die nog niet is opgenoemd kan komen te staan. De huidige situatie is namelijk enorm veranderlijk, en morgen kan het weer anders zijn dan vandaag. Zo moeten de Oostenrijkse en Britse overheden nog groen licht geven voor de dubbele raceweekenden waarmee het Formule 1-seizoen in hun landen van start moet gaan.

In landen als de Verenigde Staten en Brazilië is de verspreiding van het coronavirus bovendien op het moment van schrijven nog allesbehalve op zijn toppunt. Op die manier zijn er bij vrijwel elke van de 19 nog niet-afgelaste Grands Prix vraagtekens te zetten. De tijd zal uitwijzen hoeveel races we met zijn allen in 2020 zullen kunnen aanschouwen.

Wat een transfergeweld in de Formule 1! Wat betekenen deze transfers en waar ligt de toekomst van Sebastian Vettel? Dit en meer hoor je in de F1-podcast van RacingNews365, die hieronder te beluisteren is, met autocoureur Tom Coronel, F1-journalist Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen.

1 reactie

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Domenicali Hoogste F1-baas doet een oproep aan Ferrari na vertrek Binotto