Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 26 mrt - zo 28 mrt
Quali za 27 mrt
Race zo 28 mrt
ita
vr 16 apr - zo 18 apr
Quali za 17 apr
Race zo 18 apr
bhr
Fallback flag
vr 30 apr - zo 02 mei
Quali za 01 mei
Race zo 02 mei
ita
esp
vr 07 mei - zo 09 mei
Quali za 08 mei
Race zo 09 mei
Fallback flag
mco
do 20 mei - zo 23 mei
Quali za 22 mei
Race zo 23 mei
esp
aze
vr 04 jun - zo 06 jun
Quali za 05 jun
Race zo 06 jun
mco
can
vr 11 jun - zo 13 jun
Quali za 12 jun
Race zo 13 jun
aze
fra
vr 25 jun - zo 27 jun
Quali za 26 jun
Race zo 27 jun
can
aut
vr 02 jul - zo 04 jul
Quali za 03 jul
Race zo 04 jul
fra
gbr
vr 16 jul - zo 18 jul
Quali za 17 jul
Race zo 18 jul
aut
hun
vr 30 jul - zo 01 aug
Quali za 31 jul
Race zo 01 aug
gbr
bel
vr 27 aug - zo 29 aug
Quali za 28 aug
Race zo 29 aug
hun
nld
vr 03 sep - zo 05 sep
Quali za 04 sep
Race zo 05 sep
bel
ita
vr 10 sep - zo 12 sep
Quali za 11 sep
Race zo 12 sep
nld
rus
vr 24 sep - zo 26 sep
Quali za 25 sep
Race zo 26 sep
ita
sgp
vr 01 okt - zo 03 okt
Quali za 02 okt
Race zo 03 okt
rus
jpn
vr 08 okt - zo 10 okt
Quali za 09 okt
Race zo 10 okt
sgp
usa
vr 22 okt - zo 24 okt
Quali za 23 okt
Race zo 24 okt
jpn
mex
vr 29 okt - zo 31 okt
Quali za 30 okt
Race zo 31 okt
usa
bra
vr 05 nov - zo 07 nov
Quali za 06 nov
Race zo 07 nov
mex
aus
vr 19 nov - zo 21 nov
Quali za 20 nov
Race zo 21 nov
bra
sau
vr 03 dec - zo 05 dec
Quali za 04 dec
Race zo 05 dec
aus
are
za 11 dec - zo 12 dec
Quali zo 12 dec
Race zo 12 dec
sau
Start GP Bahrein
Dagen
Uur
Min.
Sec.
Formule 1 2020

Deze Grands Prix ontbreken op de nieuwe Formule 1-kalender

Het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn voordat de Formule 1-bazen de nieuwe beoogde racekalender voor 2020 bekendmaken. Daar zullen niet de 22 Grands Prix opstaan zoals enkele maanden geleden nog de bedoeling was. Deze landen moeten waarschijnlijk een jaar wachten.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Een superseizoen, dat moest het worden. Beginnend in Australië in maart, en eindigend in november, in Abu Dhabi. Tweeëntwintig landen zouden er worden afgewerkt, maar het coronavirus verstoorde het feestje. Nu, twee maanden nadat het openingsweekend in Melbourne last-minute werd afgelast, worden langzaam de contouren van de nieuwe kalender duidelijk. En daarop ontbreken helaas enkele prachtige Grands Prix.

Reeds afgelast

Grand Prix van Australië
De coureurs konden het asfalt in Melbourne al ruiken. Sterker nog, de mediadag was al in zijn geheel afgewerkt toen een medewerker van McLaren werd gediagnosticeerd met het coronavirus. Na een lange nacht en veel overleg werd de stekker uiteindelijk uit de seizoensouverture getrokken. Een plek voor de race in Melbourne op de nieuwe kalender is er helaas niet. Aangezien het een stratencircuit is, kost het veel tijd om op te bouwen, en ook ligt het land erg afgelegen, waardoor het niet in een nieuwe opzet van de racekalender past.

Grand Prix van Monaco
Een andere Grand Prix die ook voornamelijk vanwege logistieke redenen is afgelast, is de Grand Prix van Monaco. In het prinsdom kost het ook weken om het historische stratencircuit op te bouwen, iets dat de organisatie onmogelijk achtte. Het gaf al snel aan dat er in 2020 niet geracet zou worden in Monte Carlo, tot verdriet van vele coureurs en fans.

Grand Prix van Frankrijk
Iets wat naar alle waarschijnlijkheid weinig Formule 1-fans verdriet heeft gedaan, is de officiële afgelasting van de Franse Grand Prix, die sinds enkele jaren weer een vaste waarde is op de kalender. De recente edities van de race op het Circuit Paul Ricard waren echter niet om aan te gluren. Of dat een reden heeft gespeeld bij de beslissing om de Grand Prix definitief af te gelasten, is niet duidelijk, maar veel gemaald wordt er niet.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Hoogstwaarschijnlijk afgelast

Grand Prix van Nederland
Ja, het staat er echt. Een geheim is het eigenlijk niet meer, maar op de race in Zandvoort, die na 35 jaar weer had moeten terugkeren op de Formule 1-kalender, moeten we nog een jaar langer wachten. Voor de organisatie was het duidelijk dat een race met publiek de absolute voorkeur had. Doordat er tot en met 31 augustus geen grote evenementen kunnen worden gehouden in Nederland, zelfs zonder publiek niet, lijkt dat een utopie. Volgend jaar dan maar, hopelijk met een groot legioen oranje gekleurde fans.

Grand Prix van Canada
De race in Montreal, die in juni op het programma stond, kon niet doorgaan vanwege het coronavirus. Ook deze race, verreden op het semi-permanente stratencircuit vernoemd naar Gilles Villeneuve, is nagenoeg onmogelijk om te verplaatsen. Er zou in dat geval een plek moeten worden gevonden in de periode dat het Formule 1-circus Noord- en Zuid-Amerika aandoet. Door drukte op de kalender, en ook het klimaat in Canada - in oktober is het overdag vaak kouder dan 10 graden - lijkt dat echter schier onmogelijk.

Grand Prix van Singapore
In Singapore, waar het Marina Bay Street Ciruit in september het decor zou moeten zijn van de voor de coureurs slopende avondrace, duurt het ruim drie maanden om het circuit, dat midden in het drukke centrum ligt, op te bouwen. Met de onzekerheid omtrent het coronavirus lijkt het daarom ook onwaarschijnlijk dat er in de stadstaat kan worden gereden. Naar verluidt krijgt de Grand Prix van Azerbeidzjan de plek van Singapore op de kalender, al vergt ook de race in de straten van Bakoe veel voorbereiding.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Onzekerheid over doorgaan

Tja, eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat hier eigenlijk elke Grand Prix die nog niet is opgenoemd kan komen te staan. De huidige situatie is namelijk enorm veranderlijk, en morgen kan het weer anders zijn dan vandaag. Zo moeten de Oostenrijkse en Britse overheden nog groen licht geven voor de dubbele raceweekenden waarmee het Formule 1-seizoen in hun landen van start moet gaan.

In landen als de Verenigde Staten en Brazilië is de verspreiding van het coronavirus bovendien op het moment van schrijven nog allesbehalve op zijn toppunt. Op die manier zijn er bij vrijwel elke van de 19 nog niet-afgelaste Grands Prix vraagtekens te zetten. De tijd zal uitwijzen hoeveel races we met zijn allen in 2020 zullen kunnen aanschouwen.

Wat een transfergeweld in de Formule 1! Wat betekenen deze transfers en waar ligt de toekomst van Sebastian Vettel? Dit en meer hoor je in de F1-podcast van RacingNews365, die hieronder te beluisteren is, met autocoureur Tom Coronel, F1-journalist Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen.

1 reactie

    Exclusief Geruchten over annuleren van straatracen zijn ‘totale onzin’