Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Deze Grands Prix zijn in gevaar en deze vervangende circuits staan al klaar

De situatie in de wereld is momenteel heel veranderlijk. De komende weken lijken alle races zo goed als zeker door te kunnen gaan, maar zodra we uit Europa vertrekken kan er nog van alles gebeuren.

Dit jaar zagen we meerdere Grands Prix al van de kalender verdwijnen. Deze ochtend was het de beurt aan de Grand Prix van Australië, dat daarmee in de voetsporen van de races in onder meer China, Vietnam, Canada en Singapore trad. Het lijkt echter niet de laatste race te zijn waarvan het doorgaan onzeker is. De komende vijf races worden op Europese grond verreden. Die lijken allemaal zo goed als zeker door te gaan, net als de Grands Prix van Rusland en Turkije die daarna volgen. Dan gaat men echter op de internationale tour en staan er ook wat vraagtekens bij sommige races.

De Grand Prix van Japan (10 oktober)

De Olympische Spelen gaan volgende maand door in Japan. De MotoGP heeft haar race in het Aziatische land echter al afgelast en deze zou een week voor de Formule 1 Grand Prix plaatsvinden. Het is dan ook allerminst zeker of de Formule 1 wel door zal gaan. De belangen bij het vierjarige sportevenement, dat vorig jaar werd uitgesteld naar 2021, zijn net wat groter dan de belangen van de Formule 1. Een vervanger zou relatief makkelijk gevonden kunnen worden en op korte termijn, terwijl dat bij de Olympische Spelen onmogelijk is. Veel zal er dus af gaan hangen van de manier waarop de Spelen verlopen en of deze zorgen voor veel nieuwe besmettingen. Tegelijkertijd is het de laatste thuisrace van Honda en voor de motorleverancier is er alles aan gelegen om de race door te laten gaan. Op die manier kan het hopelijk met een overwinning van Red Bull in stijl afscheid nemen van de sport, want na 2021 trekken ze de deur achter hen dicht.

De Grand Prix van Brazilië (7 november)

In de sloppenwijken van Sao Paolo staat op 7 november de Grand Prix van Brazilië gepland. De coronasituatie in het land doet echter vermoeden dat een race niet haalbaar is en dat de race net als vorig jaar zal worden afgelast. De Formule 1 zal dan op zoek moeten naar een vervanger en ook naar een nieuwe, derde circuit waar een sprintkwalificatie moet worden gehouden. Die staat namelijk gepland voor Brazilië.

Mogelijke vervangers

Deze ochtend liet F1-baas Stefano Domenicali al weten dat de Formule 1 al enkele alternatieve opties had voor de Grand Prix van Australië. Aangezien er na de Australische GP door zou worden gereisd naar Saoedi-Arabië en Abu Dhabi, lijkt een extra race in Bahrein (net als vorig jaar) voor de hand te liggen. Als de race in Japan in oktober wegvalt, dan kan de Formule 1 een beroep doen op bijvoorbeeld de Nurburgring of Mugello, waar vorig jaar ook al werd geracet. Begin dit jaar zagen we al dat Europese circuits (Imola en Portimao) perfect waren als invallers. Voor de Braziliaanse Grand Prix lijkt een mogelijke oplossing zich ook al aan te dienen. Er wordt namelijk gesproken over een tweede race in de Verenigde Staten ter vervanging. Dat zou dan nog een race in Austin zijn, of heel misschien wijkt de Formule 1 uit naar Indianapolis, al lijkt die kans momenteel klein. Al met al kunnen we er van uit gaan dat de kalender in het najaar nog wat gaat veranderen, maar de Formule 1 lijkt op alle scenario's voorbereid te zijn. Wie weet kunnen we in 2022 weer een normaal seizoen tegemoet gaan, maar ook dat lijkt momenteel een utopie.

Viaplay
x
FIA geeft uitleg over cruciaal safety car-moment met Norris in Miami