Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Deze jonge coureurs kloppen op de deur van de Formule 1

Momenteel zijn er in de Formule 1 maar twintig stoelen waarop coureurs plaats kunnen nemen om op het hoogste niveau te racen. Voor volgend seizoen is al een aanzienlijk gedeelte bezet en is er weinig plek voor nieuwe coureurs. Toch kloppen er wel degelijk een aantal jongelingen aan de deur.

Met het nieuws dat Campos Racing in 2021 mogelijk toe wil treden tot de Formule 1 met Pascal Wehrlein en Alex Palou is het goed om eens een blik te werpen op de coureurs die kans maken op een zetel. Van rijkeluiskindjes tot daadwerkelijke talenten, in dit artikel passeren zes mannen de revue. Nicholas Latifi Hoewel Latifi de wereldpers niet zozeer achterover doet slaan met zijn verbluffende kwaliteiten, klopt de alweer vierentwintigjarige Canadees wel degelijk aan de deur van de Formule 1 – en dan wel héél specifiek bij het team van Williams. Latifi is al sinds 2016 aan verschillende teams in de koningsklasse verbonden, maar heeft vooralsnog zijn racedebuut in de hoogste klasse van de autosport niet mogen maken. Het feit dat hij al bijna honderd GP2/F2-races op zijn naam heeft staan, zal hier wellicht iets mee te maken hebben Toch kan hij mogelijk op relatief korte termijn zijn debuut gaan maken in de Formule 1, daar zijn naam veelvuldig in verband wordt gebracht met het team van Williams, waar hij dit jaar ook een rol als testcoureur vervult. De centen van zijn vader Michael, een welvarende zakenman uit de voedselindustrie, zullen het gat van de afzwaaiende Robert Kubica helpen opvullen. Robert Shwartzman Een vrij onbekende naam is die van Robert Shwartzman, de kersverse in zijn thuisland gekroonde kampioen van de Formule 3. De net twintigjarige Russische coureur heeft dit jaar korte metten gemaakt met een toch bijzonder sterk veld van jonge talenten door drie overwinning te scoren en vooral heel consistent te rijden. Shwartzman mag dan voor het beste team, Prema Racing, zijn uitgekomen, ook zijn teamgenoten Marcus Armstrong en Jehan Daruvala wisten niet aan de kwaliteiten van de Ferrari Academy-coureur te tippen. Zeker door zijn connecties met de Italiaanse renstal kan hij wel eens heel snel in de Formule 1 terechtkomen. Mick Schumacher Een voor de hand liggende jonge rijder die wel eens spoedig zijn Formule 1-debuut kan maken, is Mick Schumacher. Hoewel de kans klein is dat hij volgend jaar al een kans krijgt het te proberen op het hoogste niveau, zit een toekomst in de Formule 1 er voor hem zeker in. Zijn achternaam is natuurlijk een voordeel, het feit dat hij onderdeel uitmaakt van de Ferrari Driver Academy ook, maar zijn prestaties zijn ook niet onaardig. Dankzij een fenomenale eindsprint in de Formule 3 (zes opeenvolgende zeges) werd hij in 2018 kampioen in de klasse, in zijn debuutjaar in de Formule 2 heeft hij zijn eerste overwinning ook al te pakken. Het constante presteren moet hij nog onder de knie krijgen, maar zijn F1-stoel, waarschijnlijk bij Alfa Romeo Racing, lijkt al te worden warm gemaakt.

Juri Vips Een van de weinige Red Bull-junioren die op dit moment een realistische kans maakt een stoel te krijgen bij Toro Rosso is Juri Vips. De negentienjarige coureur uit Talinn, Estland heeft dit jaar prima zaken gedaan in de Formule 3, alwaar hij achter de drie Prema Racing-rijders een nette vierde positie in het klassement voor elkaar wist te krijgen. Was hij bij de beste drie geëindigd, dan had hij zijn superlicentie – waarmee hij mag racen in de Formule 1 – gehaald. Als hij volgend jaar in staat is wederom hoge ogen te gooien en superlicentiepunten te pakken, dan kan hij in 2021 wel eens uitkomen voor de Italiaanse renstal. Nyck de Vries Hij lijkt iets vergezocht nu de kersverse Formule 2-kampioen over een tijd met Mercedes zijn debuut maakt in de Formule E, maar toch liggen er wel degelijk kansen in de Formule 1 voor de Nederlander. Hoewel de Vries in gesprek met Racingnews365 aan heeft gegeven dat de rijdersmarkt op dit moment op slot zit , kan zijn verbintenis met Mercedes wel eens mogelijkheden bieden. Zeker nu McLaren, waaraan hij een aantal jaren was verbonden, in 2021 de overstap maakt naar motoren van de Duitse autofabrikant, kan de Vries mogelijk alsnog zijn debuut maken in de koningsklasse. Nikita Mazepin Dat we de afgelopen jaren behoorlijk zijn verwend met nieuwe, veelbelovende coureurs, dat blijkt wel uit het feit dat we wéér een vrij middelmatige jongeling met een rijke papa in deze lijst hebben. Ditmaal in de vorm van Nikita Mazepin, ofwel de ' nog minder populaire variant van Lance Stroll '. Hoewel Mazepin vorig jaar nog prima zaken deed in de GP3 (hij werd er tweede in het klassement), breekt hij dit jaar in de Formule 2 absoluut geen potten. Met vier top tien finishes en slechts tien punten achter zijn naam heeft hij weinig kunnen imponeren. En dan rijdt hij bij ART Grand Prix, hetzelfde team waarmee Nyck de Vries dit jaar kampioen is geworden. Dankzij zijn connecties en het geld van vader Mazepin maakt de jonge Rus echter alsnog kans een stoel te bemachtigen. Mogelijk zien we hem binnen enkele jaren bij een team als Force India, waarvoor hij al heeft getest. Luister hieronder naar de nieuwste F1-podcast van RacingNews365, waarin Tim Coronel, Joe van Burik en Jeroen van Inkel spreken over de bewogen Grand Prix van Rusland.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi