Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1

Deze landen maken kans om de F1-kalender te betreden

De Formule 1-kalender voor 2025 staat al een tijdje vast. Heel wat landen azen echter op een Grand Prix, de een met meer kansen dan de ander. Maar waar zou de koningsklasse mogelijk kunnen neerstrijken?

Domenicali
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Om maar meteen met deur in huis te vallen: de mogelijke kanshebbers op een Formule 1 Grand Prix worden niet binnenkort als nieuwe aanwinst aangekondigd. De kalender is overvol met 24 races en de koningsklasse lijkt eerst afscheid te moeten nemen van een paar locaties. Zo lopen de contracten van onder andere Zandvoort, Spa-Francorchamps en Monaco af na 2025 en bestaat er veel onzekerheid over de nieuwe Grand Prix in Madrid. Er is een gebrek aan sponsoren.

Daarom wordt er op de achtergrond intensief gesproken met verschillende landen. CEO Stefano Domenicali sprak regelmatig de ambitie uit om naar Afrika te gaan, terwijl Aziatische kandidaten zich ook nadrukkelijk melden. Een overzicht.

Thailand

Thailand lijkt de meest serieuze kandidaat om op redelijk korte termijn de Formule 1 naar het land te halen. Een delegatie heeft intensieve gesprekken gevoerd met de hoge heren van de Formule 1 om een race te organiseren, zo ook in Imola, eerder dit jaar. Het zou gaan om een stratencircuit in Bangkok, mogelijk met steun van Red Bull. De energiedrankjesfabrikant is voor 51% in handen van Chaleo Yoovidhya, een Thaise zakenman.

Yoovidhya zou, net als de koning van Thailand, wel oren hebben naar een Grand Prix. Het plan lijkt dus op financiële zekerheid te kunnen rekenen, wat tegenwoordig geen overbodige luxe is in de Formule 1. Naar verluidt stuurt Thailand aan op een race in 2027 of 2028.

Rwanda

Zoals gezegd bestaat er binnen de Formule 1 de nadrukkelijke ambitie om een Grand Prix in Afrika te organiseren. Vooral Rwanda wordt vaak genoemd. Vertegenwoordigers van de Rwanda Development Board reisden af naar de Grand Prix van Monaco om gesprekken te voeren, waarna er een nieuwe ronde volgde in september. Ook het prestigieuze FIA-gala, de traditionele prijsuitreiking, vindt dit jaar plaats in Rwanda.

Domenicali zei tegenover Motorsport.com het volgende over het plan. "Ze zijn serieus en hebben een goed plan gepresenteerd en eind september hebben we een ontmoeting met hen. Het wordt een permanent circuit. We willen naar Afrika, maar we hebben de juiste investering en het juiste strategische plan nodig. We moeten het juiste moment vinden en we moeten er zeker van zijn dat ook in dat land, in die regio, in dat continent, de juiste ontvangst is, want ze hebben natuurlijk andere prioriteiten. We moeten altijd heel voorzichtig zijn in het maken van de juiste keuzes."

De Italiaan haalt de infrastructuur al aan en op dat vlak lijkt Rwanda wel nog een stapje te moeten zetten. Momenteel zijn de faciliteiten niet aanwezig om een Formule 1-race te organiseren, waardoor er nog wel flink geïnvesteerd zal moeten worden. Toch lijkt Rwanda wel kans te maken.

Marokko

Een mogelijk alternatief in Afrika is Marokko. Heel concreet werd het land nog niet, maar de koning zou wel verregaande interesse in een Grand Prix hebben. Waar dat dan moet plaatsvinden, is alleen nog niet duidelijk. Voor de Formule 1 zou het echter wel interessante optie zijn, vooral omdat Marokko dicht bij Europa ligt en de sport zo tóch de Afrikaanse markt kan aanspreken. 

Vietnam

We gaan terug naar Azië en dan is Vietnam al snel een heikel onderwerp. Het land zou in 2020 een Grand Prix organiseren op het hagelnieuwe Hanoi Street Circuit, maar er werd nooit geracet. De coronapandemie gooide roet in het eten, waarna de race ook in 2021 van de kalender verdween wegens een corruptieschandaal.

Het zorgde er uiteindelijk voor dat het circuit nooit voor de Formule 1 werd gebruikt, al volgt er nu mogelijk een nieuwe kans. Begin 2023 werd er voor het eerst een klein evenement op het stratencircuit georganiseerd en Vietnam zou namelijk weer interesse hebben getoond in de organisatie van een race, zonder dat er snel een doorbraak lijkt te volgen.

Zuid-Korea

De naam Zuid-Korea valt dan veel vaker dan Vietnam. Tussen 2010 en 2013 werkte de Formule 1 vier races af in het land, dat nu dolgraag een race op een stratencircuit in Incheon, nabij Seoul, wil organiseren. Er werd een conceptplan voor 2026 gepresenteerd aan de Formule 1 en ook Domenicali reisde af naar het Aziatische land.

Tot een definitieve doorbraak voor 2026 lijkt het voorlopig echter niet te komen. De laatste weken werd het weer stiller rond Zuid-Korea, dat ongetwijfeld wel zal blijven doorwerken om het plan te laten slagen.

Zuid-Afrika

Tot slot lijkt een terugkeer in Zuid-Afrika mogelijk te zijn. De minister van Sport was er laatst al zeer zeker van dat de Formule 1 naar het land komt, maar niet op het iconische Kyalami-circuit in Johannesburg. Zuid-Afrika zou namelijk een straatrace in Kaapstad óf Johannesburg willen organiseren, al moet er nog een keuze worden gemaakt. Mochten Rwanda en Marokko niet lukken, lijkt Zuid-Afrika door te wíllen pakken. Nu nog een definitieve deal sluiten.

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen gelauwerd Red Bull-unicum dreigt: "Dat is wel heel extreem, hè?"