Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Deze Nederlandse talenten kunnen in de voetsporen van Max Verstappen treden

Al sinds de eerste Formule 1-jaren van Max Verstappen rijst de vraag: staat er een opvolger klaar, iemand die ook maar een beetje in de buurt komt van het kaliber van Verstappen? Deze Nederlandse coureurs zijn het dichts bij Formule 1-succes.

Nyck de Vries

In zekere zin is Nyck de Vries natuurlijk al in de voetsporen van Max Verstappen getreden met zijn Formule 1 Grand Prix-debuut op Monza. Het leverde hem een AlphaTauri-contract op, inderdaad hetzelfde team als waarmee Verstappen in 2015 debuteerde. Het is afwachten in welke mate De Vries de prestaties van Verstappen kan benaderen, dan wel evenaren, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Zit er bij goed presteren mogelijk zelfs promotie naar Red Bull Racing in, waardoor we een onvervalste Double Dutch krijgen. Zeg nooit nooit!

Richard Verschoor

De coureur die (letterlijk) het dichtst op de Formule 1 zit zonder er daadwerkelijk in actief te zijn, is Richard Verschoor. Hij neemt voor het derde jaar op rij deel aan het Formule 2-kampioenschap, waarin hij zich racewinnaar mag noemen. Hij komt uit voor Van Amersfoort Racing, de Nederlandse renstal voor wie 2023 het tweede jaar wordt in de klasse. Als 2022 een leerjaar was, kan het team misschien verrassen en stappen zetten naar voren. Dat Verschoor trouw blijft aan de Formule 2 toont aan dat hij zijn F1-droom nog niet wil opgeven. En waarom zou hij? We hebben met een Nyck de Vries gezien hoe grillig de weg richting de F1 kan verlopen en met onder andere de zege in de beroemde en beruchte Formule 3-race in Macau heeft Verschoor echt wel wat in zijn mars.

Rinus Veekay

Het klopt dat Rinus van Kalmthout zijn blik volle bak op Amerika en daarmee op de IndyCars heeft gericht, maar onlangs gaf hij in gesprek met RacingNews365 aan zeker open te staan voor een F1-test als die kans zich aan mocht dienen. Bovendien lijkt de IndyCar meer dan ooit op de radar van de Formule 1-teams te staan. Denk maar aan optredens van bijvoorbeeld Pato O'Ward en Alex Palou in diverse vrije trainingen. Helmut Marko wilde met Colton Herta nog een stapje verder gaan om hem in te lijven voor AlphaTauri in 2023, maar een tekort aan superlicentiepunten was daarvoor een sta-in-de-weg. Van Kalmthout gaat zijn vierde jaar in de Amerikaanse topklasse in en voor het vierde jaar op rij komt hij uit voor Ed Carpenter Racing. Het is geen absoluut topteam in de klasse, maar het maakt des te meer dat hij soms écht kan verrassen. De Indy 500 van 2023 staat natuurlijk weer dik rood omcirkeld.

Een volgende 'zoon van'?

Diverse snelle jongens die via de diverse formuleklassen hun weg richting de Formule 1 probeerden te vinden, hebben de stap gemaakt naar het enduranceracen. Denk daarbij aan jongens als Bent Viscaal en Tijmen van der Helm. Echter, nieuwe aanwas wordt klaargestoomd door diverse oud (Formule 1)-coureurs. Jan Lammers, Tom Coronel en Jeroen Bleekemolen hebben allemaal kartende zoons, waarbij René Lammers op dit moment het op veertienjarige leeftijd het verst is. Rocco Coronel heeft echter de smaak van het winnen te pakken, terwijl Max Bleekemolen omringd wordt door complete racefamilie!

Verstappen hoopt op opvolging

Max Verstappen is natuurlijk de vaandeldrager voor wat betreft de Formule 1 in Nederland, maar als zodanig hielp hij Nyck de Vries aan een F1-plekje. Hij kan alleen maar hopen dat er meer talent opstaat. "Weet je wat ik hoop?", zo zei hij daarover in gesprek met De Limburger . "Ik hoop dat ik de jonge Nederlandse generatie hebben kunnen motiveren en inspireren tot het punt waarop er nieuw talent klaarstaat als ik stop." "Vroeger werd altijd gezegd dat het voor Nederlanders onmogelijk is om de Formule 1 te behalen, maar dat is niet zo. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, zo lang je maar gas geeft."

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden