© Red Bull

Nieuwsoverzicht

Deze racegames speelt Max Verstappen met andere coureurs

10 feb. 08:00 Joe van Burik 0 reacties
Simracen is een serieuze bezigheid. Het bewijs: topcoureurs zoals Max Verstappen racen ook virtueel graag tegen gamers én andere professionals. In welke games dat gebeurt, leggen we hier uit.

Racegames kennen als genre een zeer breed spectrum. Enerzijds zijn er toegankelijke 'arcade'-racegames, zoals Need for Speed en Asphalt. Aan de andere kant treffen we simulatieracegames ('sims') aan, waartoe iRacing en rFactor behoren. Daartussenin vinden we semi-simulatiespellen als Gran Turismo, Forza Motorsport en de officiële Formule 1-games die Codemasters sinds 2009 maakt. Hier licht Racingnews365 de games uit die Max het liefst speelt (of recent nog speelde).

iRacing

iRacing is de bekendste simulatieracegame van de laatste jaren, mede omdat deze game door coureurs als Verstappen en Lando Norris wordt gebruikt. Zo reden ze hier de virtuele 12-uursrace van Bathurst met landgenoten Nicky Catsburg (coureur in het WTCR en WEC) en Atze Kerkhof (met wie Verstappen veel traint in de simulator). Ook trok Verstappen afgelopen winter nog de aandacht door in iRacing enkele wereldrecords te vestigen.

Mede dankzij samenwerkingen met diverse circuits, automerken, raceklassen en andere partijen bevat iRacing een zeer hoge mate van realisme. De game is alleen middels een abonnement op de pc te spelen, waarbij je zelf kunt trainen en op gezette tijden mag racen tegen anderen. Daarbij wordt gewerkt met virtuele licenties, zodat spelers zich moeten opwerken om het tegen de allerbesten te mogen opnemen.

Automobilista

Automobilista is van de Braziliaanse ontwikkelaar Reiza Studios, eerder verantwoordelijk voor Stock Car Extreme - eveneens een game die Verstappen graag speelde. Deze simulator voor de pc is qua physics (ofwel de manier waarop alle krachten bij elkaar komen om het rijgedrag van de auto's te bepalen) zo mogelijk nog realistischer en diepgaander dan iRacing. Ook onze landgenoot en McLaren-simulator Rudy van Buren gebruikt onder meer deze game om te trainen.

De game is extra interessant door de mogelijkheid om diverse modificaties (mods) te downloaden en toe te passen, waardoor je bijvoorbeeld in diverse, door liefhebbers gemaakte Formule 1-auto's kunt racen op circuits naar eigen keuze. Bijvoorbeeld met een Red Bull Racing-bolide van Max op het TT Circuit Assen.

rFactor

rFactor geldt als de racesimulatie die het fenomeen simracen onlosmakelijk verbonden heeft met de echte autosport. Door de nadruk op zeer waarheidsgetrouwe physics heeft deze software voor veel raceteams en andere instanties de basis gevormd voor de geavanceerde simulatoren, waarop steeds meer vele elementen getest en ontwikkeld worden.

In 2005 kwam rFactor officieel uit voor het grote publiek. Ook hier heeft de mogelijkheid om mods te gebruiken geholpen in de populariteitsgroei. Vanwege de hoge mate van realisme speelde ook Verstappen deze game eerder fanatiek, onder meer tegen landgenoot Nyck de Vries. In 2013 verscheen rFactor 2, dat nu verder ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Studio 397.

Andere simulatieracegames

Bij gelegenheden kun je Max hebben gezien tijdens het spelen van andere racegames, al gebeurt dit vooral voor promotionele doeleinden. Zo draaide hij met sponsor Exact een 'mixed reality'-videoserie in de eveneens populaire simulator Assetto Corsa. Ook zijn er oude beelden waarop hij Project CARS speelde, die vooral ingezet worden door racestoeltjesfabrikant Playseat en game-ontwikkelaar Slightly Mad Studios. De officiële F1 2018-game van Codemasters speelde Max eigenlijk alleen ter promotie van het spel in een samenwerking met Red Bull.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen