Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Deze steenrijke coureursvaders azen op noodlijdend Williams F1

Onlangs zette Williams het Formule 1-team in de verkoop. Het team zag hoofdsponsor Rokit vertrekken en men kan de schulden niet langer dragen, waardoor men het team noodgedwongen in de verkoop heeft gezet. Met name de steenrijke vaders van enkele aspirant Formule 1-coureurs azen op een overname.

Michael Latifi

Waar Williams in het verleden nog tot de top van de Formule 1 behoorde, komt men nu al jarenlang niet verder dan een bescheiden rol in het achterveld. Daar hoopt het Britse team verandering in te brengen door een nieuwe eigenaar te vinden, en aan interesse in het team is geen gebrek. Met name de steenrijke vaders van enkele aspirant Formule 1-coureurs zouden interesse hebben in het team. Wat velen een doorn in het oog is - de Formule 1 moet toch immers de sport zijn voor de allerbeste coureurs - kan de redding van Williams zijn. De vader van de huidige Williams-coureur Nicholas Latifi lijkt de beste papieren in handen te hebben om het team over te kopen. Eerder kocht hij al 10% van de aandelen van McLaren - het hele bedrijf, niet het F1-team - waarmee hij liet zien graag te willen investeren in de autowereld. De familie Latifi heeft het zakelijk goed op orde, meerdere familieleden bezitten bedrijven met een miljoenenomzet. Zo kocht neef van de familie, Joey Saputo, in 2014 al het Italiaanse Serie A-team Bologna FC. Michael Latifi zelf is vooral actief in de voedselindustrie. Williams-sponsoren Sofina en Lavazza zijn bedrijven die op zijn naam staan.

Dmitry Mazepin

Dacht je Latifi rijk was? De Russische miljardair Dmitry Mazepin, vader van Formule 2-coureur Nikita Mazepin, zou nog vele miljoenen, zo niet miljarden meer te besteden hebben. Vorig jaar nog financierde hij een privé-testprogramma voor Nikita. Hij mocht tegen betaling de nodige meters maken met een Mercedes uit 2017 om uiteindelijk voor datzelfde team zelfs zijn officiële testdebuut te maken met de W10 uit 2019. Mocht Mazepin een bod doen op Williams is het niet de eerste keer dat hij probeert een F1-team te kopen. In 2018 probeerde hij Force India al over te nemen, maar zijn aanbod werd aan de kant gezet door de toenmalige managing director van het team. Lawrence Stroll werd daar de grote man en hij had weinig tijd nodig om zoon Lance voor het jaar erop vast te leggen. Mazepin heeft echter nog steeds interesse in een Formule 1-team, dus ook hij is een van de kanshebbers om Williams over te kopen.

Chanoch Nissany

De derde en laatste kandidaat om Williams is niet iemand die bekend is geworden door met zijn centen te wapperen, maar door die ene Formule 1-vrijdagtest bij Minardi. Hij kreeg het op de Hungaroring in 2005 voor elkaar om te klagen over 'te veel grip'. Zoon Roy is één van ontwikkelingscoureurs van Williams, maar ook hij is iemand die normaal gesproken op eigen kracht de Formule 1 niet zal halen. Beide coureurs maakten geen sterke indruk, maar de familie heeft genoeg geld om een team over te kopen. Ook de familie Nissany staat daarom op het lijstje van potentiële eigenaren. Overigens zal degene die Williams koopt nog redelijk diep in de buidel moeten tasten. Het team heeft nog schulden openstaan en een grote inboedel die overgekocht zal moeten worden. Daardoor zal de koper van het team zo'n 150- tot 200 miljoen euro moeten betalen om zich de nieuwe eigenaar van het team te kunnen noemen.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden