Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Deze straffen hangen Verstappen mogelijk boven het hoofd

De Formule 1 staat op zijn kop in Brazilië want zowel Max Verstappen als Lewis Hamilton wacht mogelijk een straf. Een straf die mogelijk van grote invloed kan zijn op de titelstrijd.

Lewis Hamilton was afgetekend het snelste tijdens de kwalificatie voor de sprintrace op het circuit van Interlagos, maar enkele uren later ontplofte de F1-wereld. De Brit wacht mogelijk een zware straf nadat zijn achtervleugel niet door de keuring kwam. Even later verschenen er beelden van Max Verstappen die na afloop van de kwalificatie de auto van Hamilton inspecteerde en daarbij kortstondig de achtervleugel aanraakte. Het zorgde ervoor dat ook hem mogelijk een straf boven het hoofd hangt, want mogelijk heeft hij artikel 2.5.1. van de International Sporting Code van de FIA overtreden. In dat artikel staat het volgende: Alleen de toegewezen officials mogen het parc fermé betreden. Er mag niet gesleuteld, gecheckt, getuned of gerepareerd worden, tenzij hier door de aangewezen officials specifiek toestemming voor is gegeven, of als de specifieke regels het toestaan. Dit zou ook betekenen dat niemand de auto aan zou mogen raken, tenzij daarvoor toestemming is gegeven. Verstappen deed dit direct na afloop van de kwalificatie, toen hij uit zijn auto stapte voor de top 3 persconferentie.

Wat kan een mogelijke straf zijn voor Verstappen?

Om 9:30 uur lokale tijd (13:30 uur Nederlandse tijd) moeten Verstappen en een afgevaardigde van Red Bull zich melden bij de stewards. Daarin wordt het incident besproken en zal er al dan niet een straf worden uitgedeeld. Wat staat Verstappen mogelijk te wachten? Een vermaning Een boete Strafpunten op zijn licentie Een gridstraf van bijvoorbeeld drie of vijf plaatsen Of een combinatie van bovenstaande. Wat de mogelijke straf wordt is vooraf mogelijk in te schatten, maar de verwachting is dat het om een vermaning en/of boete zal gaan. In de Formule 1 is echter niets veranderlijker dan de beslissingen van de stewards.

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"