Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Deze vijf Formule 1-teams beschikken dit jaar over de beste duo's van coureurs

De Formule 1-grid van 2022 kent tien verschillende duo's, waarvan een paar zullen verschillen ten opzichte van vorig jaar. Wat zijn de sterkste duo's van het komende F1-seizoen?

Bij drie Formule 1-teams zien we een andere samenstelling dan in 2021. Door het vertrek van Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazzi wordt er bij Alfa Romeo, Williams en Mercedes wat geschoven met de coureurs. Het laatstgenoemde team kan wel eens een van de sterkste duo's van de grid hebben met het aantreden van George Russell. Daarnaast zien we een aantal vertrouwde duo's, die na goede prestaties in 2021 ook in het komende F1-seizoen een team vormen. Zo liet Sergio Perez zo nu en dan zien een prima toevoeging te zijn aan de line-up van Red Bull en kwam Ferrari zeer sterk voor de dag met een van de jongste coureursduo's die ze ooit hebben gehad. Welke vijf duo's zijn het sterkst? Hieronder staat onze selectie, in willekeurige volgorde.

McLaren: Lando Norris & Daniel Ricciardo

Het was even wennen voor Daniel Ricciardo bij zijn nieuwe team, maar na de Grand Prix van Italië werd duidelijk dat hij zijn draai heeft gevonden bij McLaren. Tezamen met teamgenoot Lando Norris imponeerde hij door een 1-2 voor het team binnen te halen op Monza. Ricciardo voelt zich thuis en Norris is blij met zijn ervaren teamgenoot. Voor 2021 was het doel van McLaren om P3 bij de constructeurs vast te houden, maar dit lukte door de sterke progressie van Ferrari niet. Desalniettemin haalde het team dankzij de prestaties van Ricciardo en Norris maar liefst 73 WK-punten meer dan het jaar ervoor. En dat terwijl de Australiër net nieuw is bij het team en Norris nog 'maar' drie jaar ervaring heeft in de F1.

Alpine: Fernando Alonso & Esteban Ocon

Dat Fernando Alonso en Esteban Ocon een sterk duo zijn, werd voor het eerst écht duidelijk tijdens de Grand Prix van Hongarije. Tijdens de chaotische race kreeg Ocon de kans om de eerste overwinning voor hem en voor Alpine (onder deze naam, red.) te behalen. De droom werd werkelijkheid, maar niet zonder de grandioze verdedigingsacties van Alonso op Lewis Hamilton. Later, in Qatar, waren de rollen omgekeerd. Alonso was op weg naar het podium en vroeg aan zijn team of Ocon kon 'verdedigen als een leeuw', iets wat hem kortstondig lukte. De dynamiek binnen Alpine oogt fantastisch en het is overduidelijk dat de twee coureurs goed met elkaar kunnen opschieten. Het wederzijds respect en de motivatie die ze aan elkaar geven, resulteert in een sterke line-up.

Red Bull: Max Verstappen & Sergio Perez

Red Bull moest lang zoeken naar een geschikte teamgenoot voor Max Verstappen, maar met een contractverlenging op zak lijkt het erop dat Sergio Perez het vertrouwen van de renstal heeft gewonnen. Een aantal races gaf de Mexicaan zichzelf om de RB16B onder de knie te krijgen, wat ook te zien was aan zijn resultaten. In de tweede seizoenshelft ging het al stukken beter, waardoor Perez en Verstappen maar liefst drie keer achter elkaar allebei op het podium stonden. Het werd tijdens de allerlaatste race in Abu Dhabi pas écht duidelijk hoe belangrijk een coureursduo is in de Formule 1. Verstappen heeft zijn wereldtitel mede te danken aan zijn teamgenoot, want zonder het verdedigen van Perez op Hamilton was de uitkomst van de race heel anders geweest. Dankzij Perez had de concurrent van Mercedes geen gat meer voor een 'gratis' pitstop, terwijl Verstappen wel naar binnen kon en met vers rubber de titel kon pakken. "Checo is a legend", aldus Verstappen, die duidelijk blij is met zijn teamgenoot. Eerdere samenwerkingen met Alexander Albon en Pierre Gasly strandden al snel, al kwam dat voornamelijk door de keuzes van Helmut Marko en Christian Horner. Verstappen kan het al snel goed vinden met een teamgenoot, maar heeft met Perez naast zich nu iemand waar hij voor langere tijd op kan bouwen. Met de nieuwe auto's voor 2022 hoopt Perez bovendien op gelijke hoogte te kunnen starten met zijn Nederlandse teamgenoot, om zo samen op weg te gaan naar de titel.

Ferrari: Charles Leclerc & Carlos Sainz

De grote verrassing van seizoen 2021 kwam uit het kamp van Ferrari. Carlos Sainz moest, net als Daniel Ricciardo en Sergio Perez, zijn draai vinden bij een nieuw team. Lang had hij niet nodig, want bij de vijfde race van het jaar in Monaco stond hij al op het podium te schitteren. Met nog drie extra podiums kon hij zelfs boven teamgenoot Charles Leclerc finishen, al eindigden de twee het seizoen met bijna evenveel punten. Het was een gewaagde gok van Ferrari om een van de jongste line-ups ooit voor het team op te stellen, maar het seizoen verliep mede hierdoor boven verwachting. De Scuderia haalde de derde plaats binnen in het kampioenschap voor de constructeurs en looft haar coureurs na een geweldige samenwerking in 2021. Sainz en Leclerc durven (hard) tegen elkaar te racen, maar respecteren elkaar en zorgen er samen altijd voor dat het teambelang op één staat. Incidenten zoals tussen Leclerc en Sebastian Vettel komen niet meer voor, iets waar Ferrari erg blij mee zal zijn.

Mercedes: Lewis Hamilton & George Russell

Mercedes zal erg blij zijn met de op papier immens sterke line-up van Lewis Hamilton en George Russell. Hamilton hoeft zichzelf met zeven wereldkampioenschappen op zak niet meer te bewijzen voor het team, maar Russell zal gebrand zijn om te laten zien hoe talentvol hij is. Een voorproefje kregen we in 2020 al, toen de jonge Brit eenmalig uitkwam voor Mercedes en hierbij liet zien dat hij veel meer snelheid had dan Valtteri Bottas. Dit belooft dan ook wat voor 2022. Meermaals heeft Russell laten weten dat het teambelang en het ontwikkelen van de bolide boven al het andere staat. Een coureur is echter geen coureur als hij of zij niet álles zou geven om het beste resultaat te behalen. Een situatie waarin Russell even het gas loslaat om zo achter Hamilton te gaan cruisen, lijkt dan ook onwaarschijnlijk. Het is voor Mercedes hopen op een gezonde teamsfeer, want het kan twee kanten opgaan met de Britse line-up van 2022. Hamilton en Russell kunnen elkaar helpen door elkaar tot het uiterste te pushen en zo ongekend snel te zijn en een geweldig duo te vormen. De vraag is echter nog of Russell aan alle hoge verwachtingen kan voldoen of dat het naast Hamilton duidelijk wordt dat hij misschien nog niet zo goed is als menigeen dacht.

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'