Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
FIA

Dit is de opvolger van Jean Todt als FIA-president

Er is een nieuwe FIA-president gekozen. Mohammed Ben Sulaymen is de winnaar van de verkiezingen.

Mohammed Ben Sulayem
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © FIA

Deze vrijdag werd er in Parijs bepaald wie de opvolger zou worden van Jean Todt als FIA-president. Er waren maar twee kandidaten. De Brit Graham Stoker en Mohammed Ben Sulaymen uit de Verenigde Arabische Emiraten. De 203 autosportclubs die wereldwijd bij de FIA zijn aangesloten, mochten hun stem uitbrengen.

Laatstgenoemde, Ben Sulaymen, heeft aan het langste eind getrokken en zal in ieder geval de komende vier jaar de FIA-president zijn. Hij is daarmee de eerste niet-Europese president in het 117-jarige bestaan van de internationale autosportfederatie.

Ben Sulayem, zestig jaar oud, komt uit Dubai en zijn familie is welgesteld. Hij is veertienvoudig rallykampioen van het Midden-Oosten en reed ook mee in de World Rally Championship. Na zijn carrière als coureur werd hij onder andere de voorzitter van de Automobile and Touring Club van de Verenigde Arabische Emiraten.

Hij bekleedde al meerdere functies bij de FIA

Van 2013 tot en met 2017 was Ben Sulayem al de vice-president van de mobiliteits- en toerisme-tak van de FIA. Hij heeft dus een breed pallet aan ervaring in de motorsportwereld en bij de FIA.

Hij heeft al langer zijn zinnen gezet op de hoogste positie bij de FIA, maar in 2013 trok hij zich terug, nadat hij het in eerste instantie op wilde nemen tegen Jean Todt. In 2017 besloot hij zich niet kandidaat te stellen. Nu Todt verplicht af moest treden na zijn drie achtereenvolgende termijnen, stelde hij zich wel beschikbaar.

Waar staat hij voor?

Ben Sulayem heeft in zijn verkiezingsprogramma aangegeven zich in te willen zetten voor de FIA-leden. De titel van zijn manifest was dan ook 'FIA for Members' en is naar eigen zeggen samengesteld op basis van de behoeften van de leden. Daarin stonden drie beloften, die hij waar wil maken nu hij is verkozen tot FIA-president.

1: De deelname aan motorsport wereldwijd verdubbelen
2: Zorgen voor meer diversiteit en inclusiviteit
3: Een leidende opinie-vormer zijn op het gebied van duurzame mobiliteit

Al met al hebben de FIA-leden met de uitverkiezing van de Emiraat gekozen voor discontinuïteit en een frisse wind, nu er voor het eerst in de geschiedenis een niet-Europees plaats zal nemen op het zitje van de FIA-president.

Een bijzondere start

Mohammed Ben Sulayem heeft meteen een zware taak, want in de autosportwereld is er momenteel veel te doen over de GP van Abu Dhabi. Een van de laatste kunstjes van zijn voorganger Todt was het oprichten van een commissie die de gebeurtenissen tijdens het slot van de race te onderzoeken.

Aan Ben Sulayem de taak om alle neuzen in de autosportwereld weer dezelfde kant op te krijgen. Dat zal hij de komende jaren willen gaan doen.

24 reacties

Viaplay
x
Interview De twee geheime wapens die McLaren volgend seizoen in wil gaan zetten