Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

"Dit kan het begin van het einde van Mercedes zijn"

Eerder deze week werd bekend dat Andy Cowell, de man verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Mercedes-motor, het team binnenkort gaat verlaten. Een fikse aderlating voor het Duits-Britse team. Mogelijk is het de eerste vallende dominosteen, die het begin van het einde van de Mercedes-dominantie kan inluiden, zo denken Britse journalisten.

De afgelopen jaren speelde Andy Cowell achter de schermen een enorme rol in de successen van Mercedes. De Brit overzag de ontwikkeling van de V6 hybridemotor die, zeker aan het begin van het hybride tijdperk, oppermachtig was. De laatste jaren is het gat naar de concurrentie weliswaar kleiner geworden, maar nog steeds is de krachtbron uit Brixworth ijzersterk. In zes jaar tijd wonnen het team en haar coureurs in totaal twaalf wereldtitels. Nu het duidelijk is geworden dat Cowell bij het team zal vertrekken, kunnen er mogelijk wel eens meerdere kopstukken gaan volgen. Dan zou het snel bergafwaarts kunnen gaan met Mercedes, zo denkt oud-Formule 1-coureur Martin Brundle. "Ik was zeker verrast toen ik het nieuws hoorde, maar in de Formule 1-wereld verandert alles nou eenmaal snel, niks is voor altijd. In eerste instantie denk ik niet dat het meteen invloed zal hebben op de prestaties van Mercedes, er lopen namelijk veel slimme mensen rond op hun motorafdeling. Als het invloed heeft, dan is dat op de lange termijn." Tekst gaat verder onder de afbeelding .

"Aan de andere kant, als je ziet dat ook teambaas Toto Wolff twijfelt over zijn toekomst bij het team en je bedenkt dat Lewis nog niet heeft bijgetekend, dan zou alles bij Mercedes mogelijk snel kunnen veranderen. Voor nu hebben ze nóg wel het momentum", zo concludeert Brundle op Sky Sport. Collega Ted Kravitz voorziet een potentieel doemscenario voor het team van Hamilton en Valtteri Bottas. Het vertrek van motorbaas Cowell kan wel eens het begin van het einde zijn. "Ik vraag me af of dit niet de eerste dominosteen is die het dreamteam Mercedes om gaat gooien. Nu is het Andy, maar daarna is het misschien Toto en vervolgens Lewis, waarna het hele team uit elkaar valt." "De tijd zal het uitwijzen, het is mogelijk, maar voor nu ligt het in de handen van Wolff. Als hij de volgende is die vertrekt, dan gaat Lewis zich flink achter de oren krabben. Het zou niet de eerste keer zijn in de geschiedenis van de Formule 1 dat een dominante periode ten einde komt. Teams blijven nooit voor eeuwig oppermachtig", aldus Kravitz.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'