Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Dit seizoen drie sprintraces met nieuw puntensysteem, Zandvoort valt af

Na lang steggelen is het hoge woord eruit: er komend dit seizoen wederom drie sprintraces. Dat is een tegenvaller voor de Formule 1-bazen, die ingezet hadden op zes stuks.

Vorig jaar kwamen de Formule 1-bazen met het idee om sprintraces in te voeren. Bij wijze van proef werden er in 2021 drie verreden, op Silverstone, Monza en Interlagos. Het idee was om, als het beviel, in 2022 meer sprintraces te organiseren. Men mikte op in totaal zes stuks. De sprintraces werden, volgens de Formule 1 althans, positief ontvangen en vooral commercieel gezien waren ze een schot in de roos. De GP-organisaties stonden in de rij om er een te mogen organiseren in 2022, waaronder ook de GP van Nederland, die eind vorig jaar nog genoemd werd als een van de zes locaties .

Geruzie om geld

Er bleek echter een kink in de kabel te zitten, want de topteams en de FIA / Formule 1 konden het niet met elkaar eens worden. Ze wilden namelijk extra geld zien, in het geval ze schade op zouden lopen tijdens de sprintraces. Kleinere teams waren het er niet mee eens en vonden dat de grote jongens niet handelden in het belang van de sport en de sprintraces alleen maar als excuus gebruikten om meer geld te krijgen onder het budgetplafond. Uiteindelijk gaven de grote jongens niet toe en kwam men met een compromis. Het budgetplafond is niet aangepast en in totaal zullen er drie sprintraces zijn.

Nederland valt af, nieuw puntensysteem

Van de originele lijst met zes races zijn er uiteindelijk drie overgebleven. Komend jaar zal er een sprintrace plaatsvinden in Imola, Oostenrijk en net als vorig jaar Brazilië. Tegelijkertijd zullen er meer punten worden uitgedeeld voor de sprintraces. Vorig jaar kreeg de winnaar er 3, de nummer twee 2 en de nummer drie er 1, maar dit jaar is men wat guller. De top acht zal namelijk punten krijgen. Zo ziet dat er uit. 8 punten 7 punten 6 punten 5 punten 4 punten 3 punten 2 punten 1 punt De snelste coureur tijdens de kwalificatie krijgt nu qua statistiek de poleposition achter zijn naam, maar de eerste startplek voor de GP op zondag wordt nog steeds behandeld aan de hand van de uitslag van de sprintrace. Noot: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de snelste man in de kwalificatie de eerste startplek voor zowel de sprintrace als de hoofdrace zou krijgen. Dit had de FIA fout gecommuniceerd en is nu gerectificeerd.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"