Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Dit staat er na de tweede titel voor Verstappen nog op het spel in de F1

Het coureurskampioenschap in de Formule 1 is met nog vier Grands Prix te gaan beslist, maar de laatste races van het seizoen worden zeker niet voor spek en bonen verreden.

Max Verstappen heeft na de Grand Prix van Japan genoeg punten om niet meer ingehaald te kunnen worden in de coureursstand en is dus wereldkampioen van 2022. Het coureurskampioenschap is beslist, maar de Formule 1-teams hebben nog genoeg om voor te strijden. Zo is het constructeurskampioenschap nog niet veroverd door Red Bull, al kan dit na de Grand Prix van de Verenigde Staten al wel het geval zijn. Verder is er nog genoeg om naar uit te kijken in de laatste vier races van 2022. Hieronder een overzicht.

(Wanneer) gaat Red Bull de constructeurstitel winnen?

Mercedes kan de constructeurstitel in ieder geval niet meer winnen en Ferrari is op papier het enige team dat nog meestrijdt voor de trofee. Toch is het, tenzij het nog heel gek loopt, zo goed als zeker dat Red Bull ook het constructeurskampioenschap wint in 2022. Het is eigenlijk niet de vraag of, maar wanneer, de Oostenrijkse renstal genoeg punten heeft om niet meer ingehaald te kunnen worden. De Grand Prix van de Verenigde Staten kan al de beslissende race worden, al zal Ferrari er alles aan doen om nog wat tegengas te geven. De kans dat Mercedes Ferrari nog inhaalt is overigens ook nog aanwezig. De Duitse renstal staat 67 punten achter op de Scuderia en er zijn nog maximaal 191 punten te winnen (per team) in de laatste vier races. Charles Leclerc en Carlos Sainz zullen dus ook goed in hun spiegels moeten kijken...

Perez versus Leclerc

Wie gaat er vandoor met zilver in het coureurskampioenschap? Na de Grand Prix van Japan, waar Red Bull een één-twee scoorde, staat Sergio Perez op de tweede plaats in het WK der coureurs. Met 253 punten staat hij slechts een punt voor op Charles Leclerc. Op papier kunnen ook George Russell en Carlos Sainz zich mengen in het gevecht om P2 of P3. De Mercedes-coureur staat op de vierde plaats met 207 punten en zijn Spaanse rivaal staat op de vijfde plaats met 202 punten.

Middenveld strijdt voor de miljoenenpotten

Achter Red Bull, Ferrari en Mercedes is de strijd om 'best of the rest' zeer spannend. Alpine staat momenteel vierde met 143 punten, terwijl McLaren er 130 heeft. Het verschil is met nog vier races te gaan verwaarloosbaar en een paar goede puntenfinishes kan het verschil gaan betekenen tussen een flinke pot met miljoenen winnen of juist mislopen. Ook daar achter wordt het nog erg spannend. Tussen de nummer zes in de constructeursstand (Alfa Romeo) en de nummer negen (AlphaTauri) zit slechts een gat van 18 punten. Williams wordt zoals het er nu naar uit ziet laatste in het constructeurskampioenschap. Zij scoorden tot nu toe 8 punten.

Verstappen kan een aantal records breken

Max Verstappen is al wereldkampioen van 2022, maar minder zal hij er niet om rijden. Vier races te gaan betekent vier keer de kans op een overwinning, waarbij hij zelfs een imposant record kan verbreken. Als de Nederlander nog ten minste twee races wint dit Formule 1-seizoen, dan heeft hij de meeste overwinningen in één seizoen aller tijden. Dit record is nu nog in handen van zowel Michael Schumacher (2004) als Sebastian Vettel (2013). Beide wereldkampioenen pakten in een seizoen maar liefst dertien overwinningen. Verstappen staat nu op twaalf zeges in achttien races. Ook kan Verstappen een record van Lewis Hamilton afpakken. De zevenvoudig kampioen is momenteel de coureur met de meeste punten in één seizoen, 413 WK-punten in 2019, terwijl de Nederlander nu op 366 punten staat.

En natuurlijk podiums, overwinningen en punten

Vier races blijven gewoon vier races en iedereen zal zo hard mogelijk strijden voor de overwinning, een podium of überhaupt voor punten. Het zijn ook zeker geen onaardige races op de kalender: de Verenigde Staten, Brazilië (sprintrace), Mexico en Abu Dhabi.

Viaplay
x
LIVE Sprint Shootout Formule 1 GP China 2024