Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Doet Aston Martin er verstandig aan Vettel te behouden voor 2022?

De Formule 1 verliest volgend jaar in de gedaante van Kimi Raikkonen één voormalig wereldkampioen en daar blijft het bij. Sebastian Vettel blijft namelijk uitkomen voor Aston Martin, wat eigenlijk een hele logische keuze is voor het Britse team.

Iets meer dan een jaar geleden werd er in de Formule 1 maandenlang gespeculeerd over de toekomst van Sebastian Vettel. Al vroeg in het jaar werd duidelijk dat Ferrari geen gebruik meer wenste te maken van zijn diensten, en dat hij voor een langer verblijf in de koningsklasse op zoek moest gaan naar een ander team. Velen dachten dat Vettel zijn helm aan de wilgen zou hangen. Bovendien had hij zijn beste jaren achter de rug en maakte hij bij vlagen een uitgebluste indruk, zo oordeelden men. Aston Martin pikte de Duitser op en maakte vandaag bekend dat zijn eerste jaar in Britse dienst een vervolg krijgt. Vettel komt ook in 2022 in de Formule 1 uit als teamgenoot van Lance Stroll. Een goede, terechte keuze, of had er beter een jong talent in die tweede cockpit gezet kunnen worden?

De toegevoegde waarde van Vettel

Dat Vettel misschien niet meer over de pure snelheid beschikt waar hij in zijn hoogtijdagen bij Red Bull wel op terug kon vallen, dat valt misschien niet te ontkennen. Maar als je als team, zeker als dat team een subtopper is, de kans krijgt om een viervoudig wereldkampioen in de auto te zetten, dan denk je daar doorgaans geen twee keer over na. Met die vier wereldtitels is Vettel één van de meest succesvolle Formule 1-coureurs aller tijden. Enkel Juan Manuel Fangio, Michael Schumacher en Lewis Hamilton wisten hem in titels te overtreffen. Dat betekent dat Vettel ontzettend veel bagage meeneemt naar Aston Martin. Hij zag immers van dichtbij hoe Red Bull wereldkampioen werd en vervolgens wat er voor nodig was om dat huzarenstukje nog eens drie keer te herhalen. Sterker nog, hij heeft daar zelf een bijdrage aan geleverd. Het is ervaring die van onschatbare waarde is, juist ook in 2022.

Nieuwe ronden, nieuwe kansen

Waarom dan juist in 2022? Volgend jaar gaan de sportieve en technische reglementen op de schop in de Formule 1. Er zal gereden worden met compleet nieuwe auto's die vanaf het punt nul ontwikkeld moeten worden. Ervaring is dan nooit weg. Zet je een nieuwkomer in die auto, dan is dat iemand die nergens op terug kan vallen. Natuurlijk hebben ze ook altijd Lance Stroll nog in het team, maar daarvan mag je met alle respect voor de stappen die de Canadees in de laatste jaren heeft gemaakt, niet verwachten dat hij het team op sleeptouw neemt. Niet op een zelfde manier zoals je van Vettel zou verwachten in ieder geval. Bovendien, 'nieuwe ronden, nieuwe kansen', is ook iets dat voor de Duitser zelf geldt. De nieuwe auto's worden wat meer old school . Misschien niet in uiterlijk, maar wel qua rij-eigenschappen. Met minder downforce worden de kwaliteiten van de coureur weer belangrijker en wie weet ligt dat Vettel meer dan de wat meer klinische precisiewapens waar vandaag de dag mee wordt gereden.

Vettel als pr-machine

Ooit werd Vettel misschien door een grote groep fans verfoeid. Het beroemde 'vingertje' na een overwinning, het gejammer waarmee hij zich ooit op de boordradio meldde als de zaken niet liepen zoals hij zou willen, het deed zijn populariteit geen goed. Afgelopen jaar echter lijkt hij, waarschijnlijk onbedoeld, een zwaar charmeoffensief te hebben ingezet. Zijn nieuwe rol in de luwte van een subtopteam lijkt hem te hebben gekalmeerd. Hij gaat tegenwoordig te werk met een kalmte die makkelijk valt te verwarren met gelatenheid. Hij lijkt zich minder druk te maken om dingen, om in plaats daarvan meer te genieten van het feit dat hij Formule 1-coureur is, met alles wat daarbij hoort. Mick Schumacher begeleiden? Hij doet 't met liefde. De tribunes helpen schoon te maken? Hij draait er zijn hand niet voor om. We zien een nieuwe Vettel en vrijwel iedereen valt er voor. Dat kan op geen enkele manier schadelijk zijn voor een merk als Aston Martin, dat naast succesvol te willen zijn in de Formule 1, ook gewoon sportauto's wil en moet verkopen. Met een publiekslieveling als Vettel zit je pr-matig nooit verkeerd.

Viaplay
x
LIVE Reacties na bizar einde sprintkwalificatie