Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Doping in de auto-en motorsport: deze coureurs werden betrapt

De schorsing van MotoGP-coureur Andrea Iannone is deze week eventjes wereldnieuws. Want drugsgebruik in gemotoriseerde sporten is uitzonderlijk. Maar ook weer niet uniek: Racingnews365 zet een paar opmerkelijke druggerelateerde schorsingen op een rijtje.

Tomas Enge De coureur uit Liberec (Tsjechië) maakt het bont met zijn verslaving. Hij loopt niet een, maar twee keer tegen de lamp. Dat komt hem duur te staan. De Tsjech maakt tijdens de Grand Prix van Italië in 2001 zijn Formule 1-debuut voor Prost Grand Prix als vervanger van Luciano Burti die in de Grand Prix van België twee weken eerder een enorme crash ternauwernood overleeft. In totaal komt Enge drie maal voor de Franse renstal aan de start, maar punten scoren doet hij niet. Als Prost als gevolg van een faillissement de deuren sluit, keert hij terug naar de Formule 3000. Daar is hij in 2002 heer en meester, maar de titel wordt hem ontnomen als na een dopingtest in Budapest sporen van marihuana in zijn bloed worden aangetroffen. Enge ontkent, maar de diskwalificatie is onherroepelijk. In de jaren die volgen is hij redelijk succesvol in de FIA GT en in de A1 Grand Prix reeks voor landenteams. Als hij in 2012 opnieuw op drugsgebruik wordt betrapt schorst de FIA hem levenslang.

Franck Montagny Cocaïne snuiven wordt de Fransman fataal, voor wat betreft een mooi einde van zijn loopbaan om precies te zijn. Montagny, wie was dat ook alweer? De Fransman haalt de Formule 1, maar kent er weinig succes. Na een vrij langdurige rol als testcoureur bij Renault maakt hij in 2006 bij Honda-filiaal Super Aguri zijn Grand Prix-debuut als vervanger van de geflopte Yuji Ide. Daar kan hij geen potten breken. Na talloze omzwervingen komt de Fransman uiteindelijk in de elektrische Formule E terecht, waarin hij in zijn nadagen zeer verdienstelijk voor de dag komt. Bij de debuutrace in Peking eindigt hij voor het team van Andretti als tweede. Maar het noodlot slaat toe als de Fransman eind 2014 na afloop van de race in Putrajaya (Maleisië) wordt betrapt op drugsgebruik. In zijn bloed worden sporen aangetroffen van Benzoylecgonine, hetgeen duidt op coke gebruik.

AJ Allmendinger In de Noord-Amerikaanse racescene is AJ Allmendinger de eerste grote naam die bij een drugstest tegen de lamp loopt. De Amerikaan wordt in juni 2012 tijdens een NASCAR-race op de Kentucky Speedway positief getest op amfetaminen. Volgens de coureur heeft het stofje in een pil gezeten die hem energie geeft, ‘die slikte ik, omdat ik mij de laatste tijd wat vermoeid voelde’. Het klinkt onschuldig, maar NASCAR accepteert de uitleg niet. Het komt hem op een schorsing van twee-en-een-halve maand te staan. Teambaas Roger Penske wil het voorval niet met de mantel der liefde bedekken en zet zijn coureur op straat.

Andrea Iannone De Italiaan Andrea Iannone heeft een zekere reputatie als wildebras, maar over drugsgebruik werd nooit gerept. Tot november vorig jaar. MotoGP Aprilia-coureur Andrea Iannone loopt in november 2019 tegen de lamp na afloop van de Grand Prix van Maleisië. Er worden bij een test sporen van anabolen steroïde in zijn bloed aangetroffen. De Italiaanse coureur reageert met verbijstering en beweert dat de stoffen in zijn voeding moeten hebben gezeten. Hij verwijst daarbij naar een etentje in een restaurant in Kuala Lumpur. De coureur gaat tegen de diskwalificatie en schorsing in beroep maar de FIM is deze week onverbiddelijk: tot 16 juni 2021 staat Iannone verplicht aan de kant.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'