Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

DRAMA VOOR RED BULL, HAMILTON WINT IN BAKU

Lewis Hamilton wint in de smalle straten van Baku verrassend de chaotische Grand Prix van Azerbeidzjan. Spektakel was er ook in gevecht om de vierde en vijfde plaats tussen Daniel Ricciardo en Max Verstappen. Het gevecht eindigde in tranen.

De openingsronde van de Grand Prix va Azerbeidzjan kost heel wat rijders lekke banden en schade aan het bodywork. Voor Esteban Ocon (touche met Raikkonen) en Sergey Sirotkin (touche met Alonso) betekent dat direct het einde van de race. Alonso komt met twee lekke banden binnen, maar kan verder, net als Raikkonen en een handjevol coureurs met bodyworkschade. Het geduw en getrek levert een safety car-periode op die ruim vier ronden duurt. Op het moment dat die eindigt, gaat Max Verstappen direct brutaal voorbij aan Daniel Ricciardo in bocht twee. Renault-coureur Carlos Sainz schiet met hem mee en daagt de Nederlander direct uit. Zoals Verstappen Carlos Sainz van het lijf moet houden, zo moet Daniel Ricciardo Nico Hülkenberg van het lijf houden. Maar in de eerste de beste DRS-zone schieten de Renaults voorbij aan de Red Bulls. Hülkenberg valt echter weg als hij zijn auto tegen de muur aan zet, terwijl Sainz na vijftien ronden het beste van zijn ultrasofts heeft gevergd. Verstappen en Ricciardo, die zwaar met elkaar in gevecht zijn, schuiven zodoende weer door naar de plaatsen vier en vijf. Aan kopt houdt Vettel stand ten opzichte van Hamilton en Bottas. Wat heet! Vettel slaat een comfortabel gat naar zijn achtervolgers. Hoewel Hamilton geregeld de snelste raceronde verder aanscherpt, doet hij die tijdwinst teniet door onnodige foutjes: “Ik weet niet wat er gaande in” , roept hij over de radio als hij weer een keer de bocht mist. Hij wordt daarop direct naar binnen geroepen.

Hamilton komt voor Verstappen terug de baan op, maar die is machteloos om aan te vallen. Net als teamgenoot Ricciardo klaagt de Nederlander over een te snel leeglopende batterij. Het tweetal blijft ook onverminderd met elkaar knokken, waarbij ze elkaar maar net genoeg ruimte laten. Max Verstappen wil in ieder geval niet van wijken weten. Maar nog vóór hun beider pitstops weet Ricciardo Verstappen mét DRS te verschalken op het rechte stuk. De Red Bulls maken hun pitstops laat. Daniel Ricciardo haalt de ultrasofts als eerste, Verstappen doet dat een rondje later. Daarmee pakt Verstappen de vierde plaats terug van de Australiër. Maar bij de eerste de beste kans om Verstappen te pakken rijdt Ricciardo pardoes tegen de achterkant van Verstappen op. Het resultaat: twee gehavende Red Bulls en nul punten voor het Brits-Oostenrijkse team. De daaropvolgende safety car is voor iedereen hét signaal om nog maar eens een setje ultrasofts te gaan halen. Zo ook Sebastian Vettel, die eerder al naar softs was gewisseld en daarmee de leiding aan Valtteri Bottas liet. Daarmee verspeelt hij de zekere leiding en geeft hij zichzelf de opdracht geeft om Valtteri Bottas op de baan in te halen. De safety car blijft echter wat langer rijden op het moment dat Romain Grosjean achter de safety car op zeer knullig wijze de controle over zijn Haas F1-bolide verliest. Vettel maakt het zichzelf echter heel moeilijk door bij de herstart rechtdoor te schieten en zo drie man langszij ziet komen. Bottas profiteert, maar rijdt nog geen ronde later met een lekke band door het beeld, nadat hij toch over een brokstuk is gereden. De nieuwe leider heet dan Lewis Hamilton, met Raikkonen op twee en Sergio Pérez op drie. In die volgorde gaat de top drie ook onder het zwart-wit-geblokt door. Een prachtige zesde plaats is er voor Charles Leclerc, de achtste plaats is mooi voor Lance Stroll. Het incident tussen Max Verstappen en Daniel Ricciardo wordt na de race door de wedstrijdleiding onder de loep genomen.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"